ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έφτασε ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο η πρώτη παρτίδα εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού.
Τα εμβόλια, αναφέρει το BBC, έχουν μεταφερθεί σε έναν κεντρικό σημείο σε άγνωστη τοποθεσία και θα ακολουθήσει η διανομή τους σε όλα τα κέντρα εμβολιασμού στα νοσοκομεία της χώρας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις -αρκετές για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο των υγειονομικών αρχών της χώρας, το πρώτο κύμα εμβολιασμών θα μπορούσε να αποτρέψει έως και το 99% των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων από Covid-19.
Μιλώντας στο BBC News, ο καθηγητής Τζόναθαν Βαν-Ταμ εξήγησε ότι αυτό θα ήταν εφικτό, εάν έκαναν το εμβόλιο όλοι όσοι βρίσκονται πρώτοι στον κατάλογο υψηλού κινδύνου και εάν φυσικά το εμβόλιο αποδειχτεί πολύ αποτελεσματικό.
Πρόσθεσε ότι το κλειδί για την επιτυχία είναι να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διανομή και σε επαρκείς ποσότητες. Ωστόσο, ο ίδιος αναγνώρισε ότι θα πρέπει να υπάρχει και κάποια ευελιξία στη λίστα.
Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech κατασκευάστηκαν στο Βέλγιο και έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του Eurotunnel. Η σειρά, με την οποία θα γίνει εμβολιασμός, συστήθηκε από τη Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) και αποφασίστηκε από την κυβέρνηση.
Πρώτοι στην λίστα είναι ηλικιωμένα άτομα σε μονάδες φροντίδας όπως και το προσωπικό που εργάζεται σε αυτά. Ακολουθούν τα άτομα άνω των 80 ετών και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Ωστόσο, επειδή τα νοσοκομεία έχουν ήδη τις εγκαταστάσεις να αποθηκεύουν το εμβόλιο στους -70C, πιθανό είναι να πραγματοποιηθούν εκεί οι πρώτοι εμβολιασμοί, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος σπατάλης δόσεων.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer την Τετάρτη.
Ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος επιστήμονας για τις μολυσματικές ασθένειες στις ΗΠΑ, ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλια που φάνηκε να επικρίνουν τη γρήγορη διαδικασία έγκρισης εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αρχικά δήλωσε στο Fox News: «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έδρασε τόσο προσεκτικά. Εάν κινηθείτε γρήγορα και το κάνετε με επιπολαιότητα, οι άνθρωποι δεν θα θέλουν να εμβολιαστούν.
Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο υπερασπίστηκε τη διαδικασία που ακολούθησε βεβαιώνοντας ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Μιλώντας αργότερα στο BBC, ο Δρ Φάουτσι δήλωσε: «Έγινε παρανόηση, και γι’ αυτό λυπάμαι και ζητώ συγγνώμη. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο τόσο επιστημονικά όσο και από πλευράς ρυθμιστικής αρχής. Η διαδικασία στις ΗΠΑ απαιτεί περισσότερο χρόνο από ό,τι χρειάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και αυτή είναι ακριβώς η πραγματικότητα. Δεν ήθελα να υπάρξει υπόνοια για προχειρότητα, παρ’ όλο που έτσι φάνηκε».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΟΗΕ: Πρέπει να δούμε πώς αντιλαμβάνεται ο Τραμπ μια «συμφωνία» για την Ουκρανία
- Χαβιέρ Μιλέι: Θα αποχωρούσα από τη Μercosur για ένα ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ
- Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο με Φιντάν – Τι αναφέρει η Άγκυρα
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συλλυπητήριο μήνυμα στον Ερντογάν για τα θύματα της τραγωδίας στο θέρετρο Καρτάλκαγια