Θετική εξέλιξη αποτέλεσε η τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Κυριακής, καθώς τα νέα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού έπεσαν κάτω από τα 2.000, για πρώτη φορά μετά από αρκετές ημέρες. Ωστόσο, η κατάσταση στις ΜΕΘ έχει την αντίθετη εικόνα, καθώς το σύστημα Υγείας φαίνεται να δέχεται την μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.914 κρούσματα, ωστόσο ο αριθμός που προκαλεί σοκ, για τα ελληνικά δεδομένα, είναι ο αριθμός των θυμάτων το τελευταίο 24ωρο. Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 35 άνθρωποι απεβίωσαν, με το σύνολο πλέον να ανέρχεται σε 784, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και τους 34 θανάτους την προηγούμενη ημέρα, τότε φτάνουμε τους 69 νεκρούς μόνο σε ένα Σαββατοκύριακο.

Την ίδια ώρα, στις ΜΕΘ συνεχίζεται να υπάρχει έντονη πίεση, καθώς οι διασωληνωμένοι ολοένα και αυξάνονται. Πιο συγκεκριμένα, έχουν φτάσει πλέον τους 228. Η μέση ηλικία των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ είναι τα 66 έτη, ενώ η πλειονότητα αυτών (75%) είναι άνδρες. Από τους διασωληνωμένους, το 88,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει και η εκτίμηση που έδωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στο Mega, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως, από τους διασωληνωμένους με κορονοϊό σε ΜΕΘ, το 40%-43% πεθαίνουν!

«Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν όσο περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας γίνεται, οι οποίες θα μείνουν παρακαταθήκη για την Ελλάδα. Όμως, δεν αποτελεί λύση για την πανδημία να πούμε ότι έχουμε χιλιάδες κλίνες, είτε απλές είτε εντατικής θεραπείας», είπε, εξηγώντας ότι αν φτάναμε σε σημείο να χρησιμοποιηθούν όλες αυτές οι κλίνες, θα είχαμε εκατόμβες νεκρών. «Πρέπει, συνεπώς, να σταματήσουμε την πανδημία και να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όλα αυτά τη στιγμή που το 62% των κλινών ΜΕΘ είναι ήδη κατειλημμένες, ενώ, όπως εξηγεί ο καθηγητής εντατικής θεραπείας, 4 στους 10 διασωληνωμένους δυστυχώς χάνουν την μάχη και φεύγουν από τη ζωή.

Τα νοσοκομεία που υφίστανται μέχρι τώρα την μεγαλύτερη πίεση είναι αυτά της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας παρουσιάζουν αυτή την ώρα 67% και 75% πληρότητα αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πιέσεις δέχονται και οι απλές κλίνες κορονoϊού, αφού οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τις 2.059, σε σύνολο 4.452 διαθέσιμων κλινών.

Για την πίεση του συστήματος Υγείας μίλησε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στο Mega, η κα Παγώνη στάθηκε στην πίεση που δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες το σύστημα Υγείας, τονίζοντας ιδιαίτερα τον τριπλασιασμό των κρουσμάτων στο διάστημα 20-22 Οκτωβρίου. Η ίδια είπε χαρακτηριστικά πως, αν αυτό συνεχιζόταν, «δεν θα τα βγάζαμε πέρα στα νοσοκομεία».

Αναφέρθηκε, δε, στην πίεση που δέχθηκαν τα νοσοκομεία, όχι μόνο λόγω των ασθενών με κορονοϊό, αλλά από το σύνολο των ασθενών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι ασθενείς non covid πρέπει να εξυπηρετηθούν, πρέπει να χειρουργηθούν. Εκεί λοιπόν υπήρχε πίεση, γιατί δεν μπορούν να γίνουν όλα τα τμήματα covid».

Κρούσματα: Ποιες περιοχές παραμένουν στο «κόκκινο»

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.914 κρούσματα, από τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία αφορούν την Αττική και την Θεσσαλονίκη, που είχαν 396 και 483 κρούσματα αντίστοιχα.

Σε έξαρση είναι ο ιός στην Πέλλα, όπου εντοπίστηκαν 125 κρούσματα, στο Κιλκίς, που χθες μέτρησε 106 περιπτώσεις, ενώ 42 κρούσματα εντοπίστηκαν στον Έβρο, 41 στην Καβάλα 68 στη Λάρισα, 65 στην Πιερία, 86 στις Σέρρες, 53 στην Χαλκιδική και 59 στην Μαγνησία μεταξύ άλλων.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

-39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
-3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
-396 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
-483 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 68 συνδέονται με γνωστές συρροές
-7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
-8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
-18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
-1 κρούσμα στην Π.Ε Βοιωτίας
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
-31 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
-42 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
-12 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
-14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
-22 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
-41 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές
-17 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
-8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
-106 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 51 κρούσματα συνδέονται με δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ)
-17 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
-4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
-68 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
-7 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
-16 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
-59 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές
-6 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
-12 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
-125 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
-65 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
-6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
-24 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
-11 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
-86 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου
-18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
-5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
-10 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
-53 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
-15 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
-30 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση