ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το big deal Μυτιληναίου-Στάσση, ο άπληστος Παπαλεξόπουλος της ΤΙΤΑΝ, ο καθυστερημένος μετροπόντικας της ΑΒΑΞ, η αγόρευση του δεινού δικηγόρου Κωνσταντόπουλου και η δικαίωση του mononews για το ρωσικό αέριο
Πολλά έχουν γραφτεί για την προσωπικότητα και τον ρόλο του Κωνσταντίνου Γκλύξμπουργκ. Και σίγουρα, η Ιστορία θα είναι αυτή που θα τον κρίνει.
Σήμερα, το mononews, αντλώντας στοιχεία κυρίως από την έρευνα του Γ. Μαυρογορδάτου, αλλά και αρχεία του Ιδρύματος Κ. Καραμανλή, θα αναφερθεί σε κάποιες άγνωστες πτυχές της πορείας του τέως Βασιλιά της Ελλάδος, που σηματοδοτούν πολλά για τον χαρακτήρα και τις ίδιες τις ευθύνες του.
Κατ’ αρχήν, όπως προκύπτει από τη βιογραφία του, ο Γκλύξμπουργκ αγνοούσε σημαντικά στοιχεία της οικογενειακής του ιστορίας.
Ισχυρίζεται, για παράδειγμα, ότι ο παππούς του Κωνσταντίνος Α΄ (ο επονομαζόμενος και «ΙΒ΄») έπασχε από καρκίνο, κάτι που είναι τελείως ανακριβές.
Παραπονείται επιπλέον ότι ο παππούς του δεν έγραψε τίποτα για τη Μικρασιατική Εκστρατεία, ώστε να γνωρίσουμε τις απόψεις του. Αγνοεί, προδήλως, ότι ο παππούς του έγραψε, μεταξύ άλλων, πολλά γράμματα στη φιλενάδα του Πάολα, που εκείνη δημοσίευσε ήδη το 1925, αποκαλώντας μάλιστα, τα γεγονότα του 1922 πολιτική καταστροφή (και όχι στρατιωτική ήττα) που προκάλεσε ο Ελ. Βενιζέλος.
Στην ίδια «λογική», έκανε λόγο για αδημοσίευτο ημερολόγιο του πρίγκιπα Ανδρέα, αδελφού του Κωνσταντίνου Α΄, αγνοώντας, όπως φαίνεται, ότι ο Ανδρέας δημοσίευσε ολόκληρο βιβλίο το 1928, με τίτλο «Δορύλαιον – Σαγγάριος 1921». Στο οποίο, μεταξύ άλλων, όχι μόνο δικαιολογείται για τη δική του στάση ως διοικητή του Β΄ Σώματος Στρατού το 1921, αλλά και παραθέτει γενικότερες σκέψεις του ίδιου και του βασιλέα αδελφού του για την εκστρατεία.
Επιπλέον, είναι προ πολλού δημοσιευμένο και πασίγνωστο το γράμμα του Ανδρέα προς τον «Αγαπητό Γιαννάκη» (Μεταξά) από τη Σμύρνη, στις 19 Δεκεμβρίου 1921, όπου χαρακτηρίζονται «απαίσιοι» οι εκεί Έλληνες, ως αθεράπευτα Βενιζελικοί: «Θα ήξιζε πράγματι να παραδώσωμεν την Σμύρνην εις τον Κεμάλ διά να τους πετσοκόψη όλους αυτούς τους αχρείους…».
Ακόμη πιο εξωφρενική είναι η απάντηση που, σύμφωνα με τον εγγονό του, έδωσε τάχα ο Κωνσταντίνος Α΄ στον γυναικάδελφό του Γερμανό Κάιζερ, όταν ο τελευταίος τον απείλησε ότι θα πάρει πίσω τη γερμανική στραταρχική ράβδο που του είχε απονείμει, αν δεν συμμαχούσε η Ελλάδα με τη Γερμανία: «Χώσ’ την στον πισινό σου!» (You can stuff it up your ass!). Αυτό ουδέποτε συνέβη, ούτε μπορούσε ποτέ να έχει συμβεί, αν σκεφθούμε ότι ο Κάιζερ συνέχισε μέχρι τέλους να υποστηρίζει τον Κωνσταντίνο Α΄ και να τον χρηματοδοτεί εξόριστο στην Ελβετία.
Επίσης, από έγγραφα του Αρχείου Κωνσταντίνου Καραμανλή, προκύπτει ότι ο τέως βασιλιάς, με τον υπασπιστή του Αρναούτη, και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, επί δυόμισι χρόνια, σχεδίαζαν σχέδιο ανατροπής του δημοκρατικού πολιτεύματος μέσω στρατιωτικού πραξικοπήματος και της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή
Είναι μία σκοτεινή υπόθεση η οποία ξεκινάει το φθινόπωρο του 1975 και συνεχίστηκε έως τις αρχές του 1978. Ενώ, όπως αποκαλύπτεται, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει σύστημα καταγραφής των συνομιλιών του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Λονδίνο. Έτσι, τον κατέγραψαν σε μαγνητοταινίες όταν συναντήθηκε με απεσταλμένους αξιωματικών οι οποίοι συνωμοτούσαν στην Αθήνα και έδωσαν όλες τις πληροφορίες –αλλά όχι τις μαγνητοταινίες– στον Καραμανλή.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέλεξε να μη δημοσιοποιήσει εκείνη την περίοδο τις πληροφορίες που είχε από τις βρετανικές και ελληνικές υπηρεσίες για τις συνωμοτικές δραστηριότητες του Κωνσταντίνου και του Αρναούτη. Στο προσωπικό σημείωμα που κατέθεσε στο αρχείο του έγραφε: «Τη συνωμοτική αυτή δραστηριότητα του τέως Βασιλέως απέφυγα να τη φέρω στη δημοσιότητα, μολονότι είχα προς τούτο συμφέρον, τόσον από σεβασμό προς τη μνήμη του πατρός του, Παύλου, όσον και για να μη δημιουργηθεί διεθνώς η εντύπωση ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι επισφαλής».
Διαβάστε επίσης
Έφυγε από τη ζωή ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος – Η θητεία του στον θρόνο και η αποτίμηση της Ιστορίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση
- Παπαστεργίου: Η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, παράγοντας ενδυνάμωσης του εγχώριου τεχνολογικού οικοσυστήματος
- Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Λειτουργούν αυτόφωρα τα Σαββατοκυριακά και τις αργίες