Ανησυχία προκαλεί η πληροφορία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας για μια διαστημοσυσκευή, η οποία κυκλοφορεί ανεξέλεγκτη στο διάστημα. Το σκάφος Kosmos 482, σοβιετικής καταγωγής, αναχώρησε από τη Γη κατά τη δεκαετία του 1970, με προορισμό την Αφροδίτη. Ένα τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε, όμως, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, κράτησε το σκάφος εγκλωβισμένο στην τροχιά της Γης.
Η ιστορία της «άτυχης» διαστημοσυσκευής
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, το σκάφος εκτοξεύθηκε στις 31 Μαρτίου 1972, για να μείνει ωστόσο έκτοτε «φυλακισμένο» στη γήινη βαρύτητα.
Εδώ και δεκαετίες, ένα μεγάλο κομμάτι του σκάφους εξακολουθεί να κυκλοφορεί γύρω από τη Γη σαν μεγάλο διαστημικό σκουπίδι, διαγράφοντας μια πλήρη περιφορά κάθε 112 λεπτά. Η ελλειπτική τροχιά του το φέρνει σε απόσταση 2.735 χιλιομέτρων από τη Γη (στο απόγειο) έως μόνο 200 χιλιομέτρων (στο περίγειο).
Δεν έχει γίνει εφικτό να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα το Kosmos 482, και σε ποιο τμήμα του παραμένει άθικτο μέχρι και σήμερα. Οι εκτιμήσεις, ωστόσο, λένε ότι το σημαντικό ποσοστό του 40-50% παραμένει ως είχε στην αρχική του κατάσταση.
Τα δύο σενάρια για το μέλλον του σκάφους
Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι αρκετά πιθανό φέτος το συγκεκριμένο σκάφος να κάνει βουτιά μέσα στην ατμόσφαιρα, με κατεύθυνση την επιφάνεια της Γης. Επειδή το σκάφος φέρει ισχυρή θερμική «ασπίδα», που είχε φτιαχτεί για να αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες της Αφροδίτης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα καεί από την τριβή του στην ατμόσφαιρα, συνεπώς θα φθάσει ως τη Γη.
Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις λένε ότι το σκάφος μπορεί να συνεχίσει να περιφέρεται γύρω από τη Γη για μερικά ακόμη χρόνια, πριν τελικά πέσει στη Γη. Σε αυτές τις προβλέψεις, οι ειδικοί δίνουν στο σκάφος ακόμη δυόμισι χρόνια περιφοράς.
Οι προηγούμενες προσπάθειες αποστολής στην Αφροδίτη ήταν επιτυχημένες
Το Kosmos 482 ήταν «αδελφάκι» του σκάφους Venera 8, το οποίο τον Ιούλιο του 1972 έγινε η δεύτερη διαστημοσυσκευή στην ιστορία που προσεδαφίστηκε με επιτυχία στη γειτονική καυτή Αφροδίτη. Από εκεί μετέδωσε στοιχεία για 50 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα, ώσπου σιώπησε, προφανώς υποκύπτοντας στις «κολασμένες» συνθήκες του πλανήτη.
Είχε προηγηθεί το σοβιετικό Venera 7, το οποίο εκτοξεύθηκε τον Αύγουστο του 1970 και υπήρξε το πρώτο που έφθασε με επιτυχία στην επιφάνεια της Αφροδίτης, το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, από όπου για λίγα λεπτά πρόλαβε να στείλει πολύτιμα στοιχεία για τον μυστηριώδη και τυλιγμένο στα νέφη πλανήτη.