O Ζαν Κλωντ Όσβαλντ οδηγούμενος στα δικαστήρια
Σκηνή από ταινία θυμίζει η εξαφάνιση του 58χρονου τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, κατηγορουμένου για μίζες σε εξοπλιστικά και συμβάσεις της Siemens. Χθες το μεσημέρι, συνοδευόμενος από την αστυνομία, επέστρεψε στο σπίτι του μετά το δικαστήριο, έσπασε το βραχιολάκι και έγινε «καπνός», αφήνοντας τις Αρχές με το στόμα ανοιχτό και σε πλήρη αμηχανία, αφού έχασαν μέσα από τα χέρια τους έναν άνθρωπο που θεωρούν «κλειδί» για τη διακίνηση των μιζών στην Ελλάδα.
Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, μαζί με τον Ελληνοελβετό τραπεζίτη Φάνη Λυγινό, εμφανίζονται να είναι σημαντικά πρόσωπα για μείζονες υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην Ελλάδα. Ειδικά ο Όσβαλντ δικάζεται αυτή την περίοδο για πέντε διαφορετικές υποθέσεις, σε όλες με την κατηγορία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από μίζες: μεταξύ αυτών η υπόθεση Siemens (η δίκη έχει φτάσει στη φάση των απολογιών), η προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN, η προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericssson και τη βραζιλιάνικη Embraer, αλλά και τα υποβρύχια. Η τελευταία υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο των αγορεύσεων των δικηγόρων.
Η απόδραση φαίνεται πως αιφνιδίασε τους πάντες. Γύρω στις 12.50 το μεσημέρι, ο Όσβαλντ επέστρεψε συνοδεία αστυνομικών στο σπίτι του από τα δικαστήρια. Στις 13.56 σήμανε συναγερμός στην εταιρεία που παρακολουθεί τα ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης. Ο Όσβαλντ είχε καταστρέψει τον ιμάντα της συσκευής γεωεντοπισμού που φορούσε, έφυγε από το σπίτι του και έκτοτε παραμένει άφαντος.
«Κατά την αναφορά της αναδόχου εταιρείας του συστήματος, η πράξη έγινε άμεσα αντιληπτή και ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία. Η αναζήτηση του επιτηρούμενου από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη» ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Από το Νοέμβριο του 2016, ο τραπεζίτης, υπόδικος για μίζες σε εξοπλιστικά και στη Siemens, βρισκόταν εκτός φυλακής, καθώς το Συμβούλιο Εφετών είχε αντικαταστήσει την προσωρινή του κράτηση με κατ’ οίκον περιορισμό και ηλεκτρονική επιτήρηση. Του επέτρεπε να παρουσιάζεται μόνο στα δικαστήριο, όπου εκδικάζονται οι υποθέσεις του και πάντα συνοδεία αστυνομικών.
Η δίκη
Αυτό τον καιρό ο Όσβαλντ κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens και για την υπόθεση των υποβρυχίων. Σε αυτή τη δίκη κρίνονται άλλα 30 άτομα για τις μίζες των 60 εκατ. ευρώ που φέρονται να διακινήθηκαν για την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων.
Από τις έρευνες έχει προκύψει ότι τα παράνομα χρήματα κινήθηκαν κυρίως μέσω δύο εταιρειών. Οι συμβάσεις έγιναν μεταξύ του υπουργείου Άμυνας με την γερμανική HDW -Ferrostaal και οι κατηγορίες είναι για πράξεις δωροδοκίας, δωροληψίας, απιστίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Πριν από λίγες ημέρες η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των περισσότερων κατηγορουμένων (μεταξύ των οποίων του εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντού και του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου), αλλά και την απαλλαγή του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού.
Επίσης, πρότεινε την απαλλαγή του Γιάννη Μπέλτσιου για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς δεν βρέθηκαν σε δικό του λογαριασμό χρήματα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, πρότεινε την ενοχή του για την πράξη της δωροδοκίας για «μίζες».
Τέλος, πρότεινε την ενοχή του τραπεζίτη Φάνη Λυγινού του συνεργάτη του, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ζητώντας για τον τελευταίο τη μετατροπή της κατηγορίας σε άμεση συνέργεια στην νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που φέρεται να τέλεσε ο Λυγινός.
Το χρονικό της σύλληψης Όσβαλντ
Ο άνθρωπος-κλειδί σε όλες αυτές τις υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος από μίζες συνελήφθη τον Απρίλιο του 2015 στο Άμπου Ντάμπι με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Είχε εργαστεί για χρόνια στην Dresdner Bank και στην BNP Paribas. Κατηγορείται ότι μαζί με τον Φάνη Λυγινό είχαν στήσει μηχανισμό για την μεταφορά παράνομων χρημάτων από μίζες, με τρόπου ώστε να μην γίνει αντιληπτή η πραγματική προέλευσή τους.
Ο Όσβαλντ ήταν Γάλλος υπήκοος που ζούσε για χρόνια στην Ελβετία. Εκεί δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες ποτέ. Όμως, η τύχη του άλλαξε στον ενδιάμεσο σταθμό ενός ταξιδιού του στο Άμπου Ντάμπι. Εκεί έγινε η σύλληψή του τον Απρίλιο του 2015.
Έκπληκτος ο συνήγορος
Πάντως, έκπληκτος για την απόδραση του Όσβαλντ δήλωσε ο συνήγορός τους, Χριστόφορος Καπαρουνάκος, ιδίως όπως λέει «ενόψει της αναμονής έκδοσης απόφασης για την υπόθεση των υποβρυχίων, η οποία αναμένεται να έχει θετική έκβαση για αυτόν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άφαντος ο «τραπεζίτης της μίζας» Ζαν Κλωντ Όσβαλντ. «Έσπασε» το βραχιολάκι και εξαφανίστηκε
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απαλλαγή του Πάνου Γερμανού για την υπόθεση των υποβρυχίων πρότεινε η Εισαγγελέας