Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Η Ιταλία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετωπίζει τραπεζική κρίση

Cristiano Ronaldo

Την περασμένη εβδομάδα, όλα τα βλέμματα στράφηκαν στην Ιταλία. Στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος, οι αγορές άρχισαν να ανησυχούν για τον αντίκτυπο του Brexit σε έναν από του πιο αδύναμους τομείς της ευρωζώνης, τις ιταλικές τράπεζες.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον άρχισε να μετατοπίζεται στην Πορτογαλία, και αυτό όχι επειδή νίκησε τη Γαλλία στον τελικό του Euro 2016.

Οι αγορές νιώθουν ανήσυχες για τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου της χώρας, την ώρα που οι μακροοικονομικές συνθήκες παρουσιάζουν επιδείνωση.

Το βρετανικό δημοψήφισμα έχει επηρεάσει το ήδη αδύναμο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης. Οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος, ωστόσο η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει στην Πορτογαλία” επισημαίνει ο Marc Chandler, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής συναλλάγματος της Brown Brothers Harriman, σε σημείωμα του προς τους πελάτες της εταιρίας.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την τραπεζική κρίση, την έλλειψη ενός πειστικού μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου και την υπερβολική μόχλευση στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα“, παρατηρεί η ομάδα αναλυτών της Barclays, με επικεφαλής τον Antonio Garcia Pascual.

Αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσο η Πορτογαλία μπορεί να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα χωρίς τη στήριξη ενός άλλου προγράμματος“.

 

Το πορτογαλικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί σε ένα δύσκολο περιβάλλον” επισήμανε το ΔΝΤ σε έκθεση του στις 30 Ιουνίου 2016.

Οι τράπεζες παραμένουν αδύναμες, σε ρευστή κατάσταση, με χαμηλά περιθώρια επιτοκίου, ενώ η περιορισμένη χορήγηση δανείων παραμένει τροχοπέδη για την κερδοφορία τους. 

Η διαδικασία εξυγίανσης των ισολογισμών τους κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ ένα μεγάλο μέρος των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων είναι συνδεδεμένο με εταιρίες χαμηλής παραγωγικότητας, περιορίζοντας περαιτέρω την οικονομική τους δραστηριότητα“.

Η πορτογαλική Caixa Geral de Depositos, χρειάζεται ένεση ρευστότητας ύψους 5 δισ. δολαρίων, ενώ η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζες, BCP, αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και πιθανόν να χρειαστεί 1,5 δισ. δολάρια σύμφωνα με τη Barclays.

Παράλληλα, η Πορτογαλία έχει και άλλα προβλήματα στο παρασκήνιο, που μπορεί να δυσχεράνουν περαιτέρω την κατάσταση της:

-Το δημόσιο χρέος της χώρας κυμαίνεται στο 130% του ΑΕΠ, και μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι μπορεί να παραμείνει πάνω από το 130% μέχρι το 2020. Επιπλέον, το χρέος στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα.

-Η Barclays πιστεύει ότι η Πορτογαλία χρειάζεται ένα πιο ρεαλιστικό μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας θα είναι γύρω στο 3% το 2016 – έναντι στόχου για 2,2%- εάν η χώρα δεν λάβει περισσότερα μέτρα περικοπής δαπανών.

-Η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες επιλογές στη δημοσιονομική πολιτική και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η Barclays υποστηρίζει ότι υπάρχει μια “μη αμελητέα πιθανότητα ότι μερικοί από τους βουλευτές της κυβέρνησης θα μπορούσαν να αντιταχθούν σε μερικά από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.”

Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα απαιτούσαν μια ιδιαίτερα ισχυρή πολιτική απάντηση προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη. Ωστόσο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούν για την ικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις προκλήσεις,” αναφέρει ο Pascual.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Πορτογαλία αποχώρησε από το πρόγραμμα διάσωσης της το 2014. Ακόμη και το τρίπτυχο – φθηνότερο πετρέλαιο, χαλαρή νομισματική πολιτική, και ισχυρή ανάπτυξη της ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας – που αποτελεί το βασικό εμπορικό εταίρο της)- δεν θα μπορούσε να ωθήσει την πορτογαλική ανάπτυξη πάνω από το 1,5% το 2015.

Την ίδια ώρα, τα πράγματα δεν φαντάζουν και τόσο καλά για το μέλλον, εν μέσω των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και της αβεβαιότητας για την μετά-Brexit Ευρώπη.

Η Barclays προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει κάτω από 1% το 2016, ενώ η ομάδα ανάλυσης της Citi με επικεφαλής τον Ronit Ghose, σημειώνει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της ανάπτυξης από την Brexit είναι πιθανό να χτυπήσει περιφέρειας χώρες – δηλαδή την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα – σκληρότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

http://www.mononews.gr/jp-morgan-mipos-epomeni-doulia-sas-vriskete-stin-madriti-diavaste-giati/60451