• Οικονομία

    ΙΟΒΕ: Το 67% των νοικοκυριών «μόλις τα βγάζει πέρα» και έρχονται και χειρότερα!

    • NewsRoom


    Δυσάρεστη αύξηση κατέγραψε ο ΙΟΒΕ το Μάρτιο αφού μεγάλωσε ο αριθμός των νοικοκυριών που «μόλις τα βγάζει πέρα» φτάνοντας το 67% (από 64% τον Φεβρουάριο) ενώ διατηρείται σταθερό στο 11%, το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ παραμένουν στο 7% του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» μειώνονται ήπια στο 15% (από 17%).

    Στο ίδιο μήκος κύματος εντείνεται και η πρόβλεψη των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση το επόμενο έτος καθώς το 61% αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης (από 57% το Φεβρουάριο) ενώ το 4% προβλέπει εκ νέου μικρή βελτίωση. Παρόμοια είναι η εικόνα και για την κατάσταση της χώρας το επόμενο έτος με το 63% να προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση.

    Μικρή επιδείνωση καταγράφεται και στην πρόθεση για αποταμίευση καθώς ο συγκεκριμένος δείκτης υποχωρεί τον Μάρτιο και διαμορφώνεται στις -76,3 (από -75,9) μονάδες. Το 89% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 10% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.

    Παράλληλα σταθερά υψηλός παρέμεινε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάρτιο (-52,8 μονάδες έναντι -53 μονάδες το Φεβρουάριο) με τους συντάκτες της έκθεσης να σημειώνουν ότι «η μη μεταβολή της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μετά τη μικρή επιδείνωσή της τον Φεβρουάριο, αναδεικνύει το ότι οι τρέχουσες συνθήκες δεν συγκροτούν ένα περιβάλλον ταχύτερης ανάκαμψης της οικονομίας
    συνολικά».

    Συνολικά ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος διέκοψε τον Μάρτιο την ανοδική τροχιά των τελευταίων μηνών και υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα τον Μάρτιο, στις 99,8 (από 104,3) μονάδες. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ «η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της σημαντικής εξασθένησης των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, οι οποίες άλλωστε ήταν και αυτές που είχαν δώσει μια δυναμική ανόδου το προηγούμενο διάστημα. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώνονται εντονότερα στις Κατασκευές και τη Βιομηχανία και λιγότερο στις Υπηρεσίες και το Λιανικό εμπόριο. Αντίθετα, στην πλευρά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφεται σταθερότητα».

    Αναλυτικότερα

    – στη Βιομηχανία, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση διευρύνονται, ενώ στα ίδια επίπεδα κινούνται οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, με το ισοζύγιο ωστόσο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να κλιμακώνεται

    – στις Κατασκευές, τόσο οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων, όσο και εκείνες για την απασχόληση επιδεινώνονται αισθητά

    – στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βαίνουν πιο αρνητικές, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους εξασθενούν ελαφρώς, όπως και ο δείκτης εκτιμήσεων για το ύψος των αποθεμάτων.

    – στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση χάνουν έδαφος, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της να βελτιώνονται όμως οριακά

    – στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώνονται, όπως και οριακά οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με την πρόθεση για αποταμίευση να βελτιώνεται και τις προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας να βαίνουν λιγότερο απαισιόδοξες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δυσθεώρητο το ελληνικό χρέος: Κάθε Έλληνας, από βρέφος μέχρι ηλικιωμένος, χρωστά 30.000 ευρώ!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΑΔΕ: Φορολογικοί έλεγχοι σε 24.750 «ύποπτες» υποθέσεις-Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς οι φόροι «τσάκισαν» εισοδήματα και κατανάλωση



    ΣΧΟΛΙΑ