ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες το διαδικτυακό γκάλοπ της Τατιάνας Στεφανίδου μέσα από το λογαριασμό της νέας εκπομπής του ΣΚΑΪ «Μαζί σου» στο twitter.
Με αυτό, η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ρωτούσε το κοινό αν συμφωνεί ή όχι με την αντίδραση του κοσμηματοπώλη, ο οποίος στο βίντεο φαίνεται να χτυπά τον Ζακ Κωστόπουλο.
Οι χρήστες του twitter αντέδρασαν άμεσα σε αυτό το «poll της ντροπής», με αποτέλεσμα η ανάρτηση να κατέβει μετά από κάποια ώρα.
Στο εν λόγω poll αντέδρασαν, όμως, και άνθρωποι της ελληνικής showbiz. Η ηθοποιός, Σοφία Μουτίδου δημοσίευσε ένα βίντεο στο facebook, με το οποίο καλεί την παρουσιάστρια να εξηγήσει αυτή την επιλογή, καλώντας την να πάρει θέση και να απολογηθεί δημόσια.
https://www.facebook.com/sofia.moutidou.9/videos/1056125681219510/?t=151
Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν και η ανάρτηση της Ντέπυς Γκολεμά, με αφορμή το συγκεκριμένο γκάλοπ: «Ο ΣΚΑΙ με την Τατιάνα, τη νεα μεταγγραφή, (να τη χαίρεστε), κάνει γκάλοπ αν έπρεπε να λιντσάρουν η όχι τον Ζακ Κωστόπουλο. Είναι η ποιότητα που λέγανε στη παρουσίαση προγράμματος ότι θα επενδύσουν και ότι αυτή τους ενδιαφέρει. εγώ ένα ξέρω. Το μουλάρι είτε βραδιάζει, είτε φέγγει, μουλάρι μένει#ητηλεορασησημερα».
Άμεσα αντέδρασε και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» ο οποίος καλεί το ΕΣΡ να παρέμβει και παράλληλα ζητά τόσο από την Τατιάνα Στεφανίδου όσο και τον ΣΚΑΪ να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της «Θετικής Φωνής» αναφέρει:
«Κατά τη διάρκεια του τελευταίου διημέρου, παρακολουθούμε συγκλονισμένοι την κάλυψη του θέματος της δολοφονίας του φίλου μας και συνεργάτη Ζαχαρία Κωστόπουλου, με χαρακτηρισμούς που προσβάλουν βάναυσα τη μνήμη του, όπως ο «επίδοξος ληστής» και ο «τοξικοεξαρτημένος».
Ο Ζακ αντιτάχθηκε με τη στάση ζωής και το δημόσιο λόγο του σε κάθε μορφή βίας και διακρίσεων και στη ρητορική μίσους. Ο ίδιος βίωσε πολλαπλά τις συνέπειες του στιγματισμού και της περιθωριοποίησης όσο ζούσε. Έμελλε ο θάνατός του να προκαλέσει τα ίδια φοβικά αντανακλαστικά της κοινωνίας μας.
Αυτά τα αντανακλαστικά αναπαράγονται και τα στερεότυπα δυναμώνουν, όσο ο δημόσιος λόγος μας νομιμοποιεί συμπεριφορές, στάσεις και αντιλήψεις που αντιτάσσονται στο κράτος δικαίου και στην ισονομία του κάθε πολίτη. Σε αυτό πλαίσιο, η πρωτοβουλία της εκπομπής της Τατιάνας Στεφανίδου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» να διενεργήσει ηλεκτρονική έρευνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη γνώμη των τηλεθεατών αναφορικά με το θάνατο του Ζαχαρία συνιστά πράξη απολύτως απαράδεκτη:
– Ζητά τη γνώμη του κοινού και επομένως νομιμοποιεί την πράξη της αυτοδικίας και τη βάρβαρη συμπεριφορά όσων πήραν μέρος αλλά και όσων αδιαφόρησαν βλέποντας μπροστά στα μάτια τους να τελείται ένα έγκλημα. Από το οπτικοακουστικό υλικό που έχετε στη διάθεσή σας προκύπτει αυτονόητα πως η παραμικρή εκδοχή «νόμιμης άμυνας» δεν αντέχει ούτε στη λογική, ούτε πολύ περισσότερο στο οποιοδήποτε δικαστήριο.
– Παραθέτει ως δεδομένα, στοιχεία που αμφισβητούνται από αυτόπτες μάρτυρες όπως το γεγονός ότι ο Ζαχαρίας ήταν οπλισμένος με μαχαίρι, για τη δημιουργία εντυπώσεων στο κοινό.
– Αντίθετα, η διατύπωση του κειμένου είναι εξαιρετικά επιεικής για τη στάση όσων επιτέθηκαν στον Ζακ. Η αποστροφή «Ο Ζακ έχασε τη ζωή του» σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει ή έστω υπονοεί την εικόνα να κλοτσάνε το κεφάλι ενός απροστάτευτου ανθρώπου στο πεζοδρόμιο.
Μπροστά σε ένα έγκλημα όπως αυτό που συντελέστηκε, τα μέσα ενημέρωσης έχουν υποχρέωση να αναδείξουν την ουσία: τους κοινωνικούς μηχανισμούς που ωθούν τους ανθρώπους στο περιθώριο, τις στιγματικές συμπεριφορές, τις συνέπειες της κοινωνικής απομόνωσης, την απουσία της πολιτείας από την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών ως ασθένεια και όχι ως έγκλημα.
Αντί των παραπάνω, πράξεις όπως η «έρευνα» που δημοσιεύσατε «χαϊδεύουν» τα πιο φοβικά ένστικτα και αντανακλαστικά της κοινής γνώμης. Στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, καλέσαμε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να παρέμβει άμεσα και τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Τατιάνα Στεφανίδου να ζητήσουν δημόσια συγνώμη και να πιάσουν το νήμα από την αρχή. Το δίπολο δεν είναι «νοικοκυραίος» ή «περιθωριακός». Το δίλημμα είναι «σκοτάδι και φόβος» ή «αποδοχή και ελευθερία». Ο καθένας επιλέγει την πλευρά του».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εθνική Τράπεζα: Ολοκλήρωσε τη διασύνδεση με καλώδιο μεταφοράς δεδομένων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας
- Πού ξοδεύουν τα δισεκατομμύρια τους τα Χριστούγεννα οι πλουσιότεροι του κόσμου
- H Intralot, οι λαμπρές υπεραξίες (76%) του στρατηγικού επενδυτή Σου Κιμ και ο ρόλος του την επόμενη μέρα
- Οι 10 Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμοι κάτω των 35 ετών