ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έντονα επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Έλληνες δημιουργοί στην πρόθεση του επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη (που τα τελευταία χρόνια μέσω των media που ελέγχει υποστήριξε πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ) και της νέας Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης (ΑΟΔ) συμφερόντων του, της IP HUB, να παίξουν κεντρικό ρόλο στην διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων.
Τον έντονο προβληματισμό των δημιουργών αποτύπωσε ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν οι δημιουργοί το μεσημέρι της Τετάρτης και στην οποία παρευρέθησαν εκατοντάδες Έλληνες συνθέτες και στιχουργοί απ’ όλα τα σωματεία. Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρέου, ο κ. Μάρης, πέρα από ιδιοκτήτης της IP HUB, είναι ταυτόχρονα και χρήστης μουσικής, καθώς η εταιρεία του διαθέτει ραδιοφωνικούς σταθμούς και ιστοσελίδες: «Πώς θα κινηθεί όταν θα έρθει η στιγμή να εισπράξει χρήματα για πνευματικά δικαιώματα από τα μέσα της ιδιοκτησίας του» αναρωτήθηκε.
Πέρα από την ΑΟΔ του Δημήτρη Μάρη, μια ακόμα εταιρεία διεκδικεί κομμάτι από την πίτα των πνευματικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για την παγκόσμια πλατφόρμα υπηρεσιών ψηφιακής μουσικής ΑΚΑΖΟΟ, η οποία έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να αποκτήσει να εξασφαλιστεί η αναγγελία της νέας δικής της ΑΟΔ για την διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων.
Από την πλευρά τους οι Έλληνες δημιουργοί επιμένουν στην άμεση χορήγηση άδειας λειτουργίας από το Υπουργείο Πολιτισμού στην ΕΔΕΜ, του δικού τους νέου μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων τους. Όπως ανέφεραν στη συνέντευξη Τύπου, δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες καθυστερήσεις και πρέπει να βρεθεί μια οριστική λύση καθώς οι οικονομικές τους αντοχές έχουν πλέον εξαντληθεί.
«Είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Θέλουμε άδεια στην ΕΔΕΜ για να λειτουργήσει ελεύθερα και ακηδεμόνευτα. Και άμεση μετάβαση της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ. Δεν ζητήσαμε ποτέ νέα ΑΕ, ούτε διαρκή εμπλοκή του κράτους, ζητήσαμε να αποφασίζουμε οι ίδιοι σε ποιους θα εμπιστευτούμε την διαχείριση των δικών μας δικαιωμάτων» ξεκαθάρισε ο Φοίβος Δεληβοριάς. Όπως ανέφερε, αν η άδεια δεν δοθεί άμεσα οι αντιδράσεις θα είναι έντονος και πρωτοφανείς στα ελληνικά χρονικά.
«Δεν υποχωρούμε. Αν δεν δοθεί η άδεια άμεσα θα ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις. Ακόμα χειρότερα θα οργανώσουμε τη σιωπή μας. Και όταν η μουσική μιας χώρας πάψει να ακούγεται, η σιωπή γίνεται εκκωφαντικότερη από κάθε μουσική. Και η σιωπή –όπως η μουσική- απλώνεται διεθνώς…», ανέφερε σχετικά.
Από την πλευρά του ο Στάθης Δρογώσης, ως εκπρόσωπος του σωματείου «ΜΕΤΡΟΝ», συμφώνησε με την άμεση ανάγκη χορήγησης άδειας στην ΕΔΕΜ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με οποιονδήποτε μπορεί να συνδράμει αυτόν το σκοπό. «Κάνουμε διάλογο με οποιονδήποτε που μπορεί να βοηθήσει στην χρηματοδότηση της ΕΔΕΜ» είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε επίσης πως «Δεν θα στοχοποιηθεί κανείς επειδή έχει διαφορετική άποψη».
Αρκετοί ήταν επίσης οι δημιουργοί που ζήτησαν να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των μελών της ΕΔΕΜ προκειμένου να συζητηθούν σημαντικά θέματα για τη λειτουργίας της.
Από την πλευρά της η Λένγκα Μαρκοπούλου, κόρη του γνωστού συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, άσκησε κριτική σε ορισμένους χειρισμούς που έγιναν μέχρι σήμερα από την ΕΥΕΔ, την ειδική υπηρεσία που συστάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, με νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να προετοιμάσει, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τη μετάβαση της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων στην ΕΔΕΜ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χριστούγεννα στον Πειραιά – Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων για Τρίτη 24 Δεκεμβρίου
- J.P. Morgan για ΔΕΗ: Η κορυφαία ανάπτυξη συνεχίζεται, αύξηση της τιμής στόχου στα €17,9
- Regency Casino Mont Parnes: Μια μαγική «χώρα των θαυμάτων»
- Μητσοτάκης: Οι αποφάσεις του βουνού και ο χρόνος των ανακοινώσεων για την προεδρία της Δημοκρατίας