ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γκρίνιες για τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών πάνω στις φόρους που καταβάλουν χιλιάδες ξενοδοχεία της χώρας ακούγονται όλο και πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Αιτία είναι η εκτόξευση των τιμών σε χιλιάδες ζώνες της χώρας, με τη Μύκονο να μην κρατά μόνο τα σκήπτρα του ελληνικού τουρισμού, αλλά και αυτά της ανόδου των αντικειμενικών αξιών έως και… 230%!
Οι αφίξεις των Αράβων, Ισραηλινών και άλλων βαθύπλουτων στο νησί των Ανέμων με τα ιδιωτικά γιοτ τους και τα ελικόπτερα, αλλά και τους λογαριασμούς πολλών χιλιάδων ευρώ που αφήσουν σε ένα μαγαζί μόνο σε μια έξοδό τους, έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τις αξίες στη Μύκονο.
Αποτέλεσμα, το ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες στο νησί έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα ο ΕΝΦΙΑ που καλούνται να καταβάλουν κάθε χρόνο είναι σε… πενταψήφια νούμερα!
Όπως τονίζουν κτηματομεσίτες που γνωρίζουν καλά την αγορά την Μυκόνου, τα 2/3 του νησιού βρίσκεται υπό προστασία ως «Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κατασκευαστούν κτίσματα. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες τους καταβάλουν ΕΝΦΙΑ για το… χώμα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι νέες τιμές ζώνης στο νησί των ανέμων φτάνουν έως και τα 5.900 ευρώ το τετραγωνικό.
Ξενοδοχεία εκτός αντικειμενικών τιμών
Ανησυχία επικρατεί και σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας, που μέχρι πρότινος δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα να κληθούν να καταβάλουν πολύ υψηλότερο φόρο ακινήτων από το 2022, όπως θα συμβεί σε πολλές περιοχές της Ρόδου.
Μάλιστα, στο συγκεκριμένο νησί υπάρχουν τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες που μπορούν να φτάνουν ακόμα και τα 30.000 τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με πηγές του τουριστικού κλάδου στη Ρόδου, υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία 400 δωματίων έκτασης σχεδόν 20.000 τ.μ. και μονάδες 200 δωματίων με έκταση σχεδόν 10.000 – 12.000 τετραγωνικών, τα οποία καταβάλουν ήδη τεράστια ποσά σε ΕΝΦΙΑ.
Οι νέες αντικειμενικές τιμές «καίνε» όμως, και πολλές ακόμα περιοχές της χώρας, όπως τα νησιά του Αργοσαρωνικού και συγκεκριμένα τις Σπέτσες, όπου οι νέες αξίες αγγίζουν τα 4.350 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στα ύψη βρίσκονται και οι τιμές στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως για τα ξενοδοχεία πέριξ της πλατείας Συντάγματος, αλλά και εκείνα που βρίσκονται κοντά στην Ακρόπολη.
Γκρίνια για τον συμπληρωματικό φόρο
Ωστόσο, τα ξενοδοχεία καταβάλουν και συμπληρωματικό φόρο, για όσες περιουσίες ξεπερνούν τα 250.000 ευρώ. Με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, εκτιμάται ότι πέραν του ΕΝΦΙΑ (ο φόρος του 2022 θα υπολογιστεί με νέες κλίμακες το ερχόμενο φθινόπωρο) θα καταβάλουν και «φουσκωμένο» συμπληρωματικό φόρο, που ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Παράλληλα, επισημαίνουν πως τόσο το 2020 όσο και φέτος, η τουριστική σεζόν δεν θα καταφέρει να καλύψει το σύνολο το εξόδων τους.
Στις αρχές του μήνα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων απέστειλε και σχετική επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, με την οποία ζητούν την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.
Μάλιστα, οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι η συνολική έκταση της επιφάνειας των ξενοδοχειακών κτιρίων και γηπέδων καθορίζεται με βάση την κατηγορία του ξενοδοχείου και τη δυναμικότητα, ώστε να περιλάβει όλο το εύρος των εγκαταστάσεων και υπηρεσιών που υποχρεούνται να παρέχουν στους πελάτες τους (π.χ. συνεδριακές αίθουσες, πισίνες, spa, γήπεδα βόλεϊ, τένις, γκολφ). Οι υπηρεσίες όμως αυτές δεν παράγουν πρόσθετο εισόδημα για την ξενοδοχειακή επιχείρηση, απλώς εμπλουτίζουν το ξενοδοχειακό της προϊόν.
Διαβάστε επίσης:
Οι νέες τιμές σε Μύκονο, Ηρώδου Αττικού και Λαιμό Βουλιαγμένης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike