ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι προϋποθέσεις αυτές, σύμφωνα με την Goldman Sachs, είναι:
Πρώτον, η ελάφρυνση του χρέους. Η τράπεζα τονίζει πως το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και αν δεν ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνσή του δεν θα γίνει ποτέ βιώσιμο.
Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά ένα απόθεμα ρευστότητας της τάξης των 20 δισ. ευρώ πριν το τέλος του προγράμματος.
Το τρίτο «κλειδί» αφορά ένα ισχυρό σύστημα κινήτρων το οποίο θα ενθαρρύνει τη δημοσιονομική ορθότητα στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα.
Κατά την Goldman Sachs, στα παραπάνω υπάρχουν ρίσκα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Η ένταξή της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (QE) θα μειώσει πιθανότατα σημαντικά τα spread και θα διευκολύνει τη γρήγορη επιστροφή στις αγορές.
Από την άλλη πλευρά, αν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση χρέους και δυνατά κίνητρα για δημοσιονομική πειθαρχία, τυχόν αναπτυξιακά σοκ ή μια μη αναμενόμενη σύσφιξη της πολιτικής της ΕΚΤ θα επηρεάσουν αρνητικά τα ελληνικά assets.
Τέλος, όπως επισημαίνει, η προοπτική των πρόωρων εκλογών μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, θέτει πολιτικούς κινδύνους για τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής, ιδίως εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία και ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι δύσκολος.