ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα τέταρτο μνημόνιο στην Ελλάδα δεν αποτελεί «σενάριο επιστημονικής φαντασίας» υποστηρίζει ο Λαρς Φελντ, διευθυντής του Euken Institut, στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας.
Ο Φελντ δηλώνει πως η κυβέρνηση έχει περιορισμένες δυνατότητες άσκησης της δικής της πολιτικής, καθώς μολονότι δεν υπάρχει τέταρτο πρόγραμμα, το πλαίσιο που συμφωνήθηκε δεν της επιτρέπει να πάρει αντίθετη πορεία,.
Ο Φελντ ανήκει στο Συμβούλιο των πέντε «σοφών» οικονομολόγων, που διαμορφώνει την ετήσια έκθεση για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, για λογαριασμό της καγκελαρίας.
Μιλώντας στα «Νέα» ο ίδιος προειδοποιεί ότι είναι υπαρκτό το ρίσκο τέταρτου μνημονίου για την Ελλάδα, ενώ σχολιάζει ότι η ενδεχόμενη ακύρωση των περικοπών των συντάξεων θα έδινε σαφές μήνυμα ότι η χώρα μας δεν προτίθεται να παραμείνει σε πορεία μεταρρυθμίσεων.
Αναφερόμενος στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, σημειώνει ότι πρόκειται για χαλαρότερη δέσμευση από ένα πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά συμπληρώνει: «Εάν όμως η ελληνική κυβέρνηση επιλέξει αντίθετη πορεία, αφενός θα έχει δυσκολίες με τους εταίρους, αφετέρου δεν θα έχει τα πρωτογενή πλεονάσματα που είναι απαραίτητα για τη μείωση του μεγάλου ύψους του χρέους».
Σχετικά με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αναφέρει: «Οι όροι για τον δανεισμό της Ελλάδας στις αγορές είναι σαφώς χειρότεροι από εκείνους που είχε το πρόγραμμα του ESM. Βρισκόμαστε ακόμα σε μια φάση χαμηλών επιτοκίων. Όταν τελειώσει αυτή η φάση και αντιστραφούν τα δεδομένα, και το βλέπουμε ήδη με τα μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ, θα αυξήσουν και οι Ευρωπαίοι βήμα-βήμα το επίπεδο επιτοκίων. Αυτό σημαίνει ότι και οι όροι για τον δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές στο μέλλον θα είναι χειρότεροι».
Σε ερώτηση για το αν αυτό μπορεί να υποχρεώσει την Ελλάδα να αναζητήσει προστασία υπό την ομπρέλα του ESM, απαντά ότι είναι υπαρκτός αυτός ο κίνδυνος, για αυτό ο ίδιος υποστήριζε την ανάγκη ενός τέταρτου προγράμματος, ώστε να διασφαλιστούν αισθητά ευνοϊκότεροι όροι για 1-2 χρόνια.
«Αλλά αυτό δεν ήταν πολιτικά εφικτό, ούτε για την Ελλάδα ούτε για τους εταίρους της ευρωζώνης. Τώρα το ρίσκο είναι υπαρκτό να επιστρέψει η Ελλάδα σε πρόγραμμα του ESM. Εν τέλει θα εξαρτηθεί από το εάν η Ελλάδα θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Οι αγορές θα παρακολουθούν στενά όχι μόνο εάν μειωθεί η ανεργία και υπάρξουν αναπτυξιακές ενέσεις, αλλά και εάν ακυρώνονται μεταρρυθμίσεις, εάν ακολουθείται η πορεία που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα και τους θεσμούς», εξηγεί.
Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, αναγνωρίζει ότι δεν μπορούν να κόβονται συνεχώς, αλλά αυτό δείχνει τις δομικές δυσλειτουργίες του συστήματος. Αν ακυρωθούν οι προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις «Θα ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να παραμείνει σε πορεία μεταρρυθμίσεων. Προς τους εταίρους θα σταλεί το μήνυμα ότι δεν εφαρμόζονται τα μέτρα έτσι όπως έχουν συμφωνηθεί. Αφετέρου θα έδινε το σήμα στους δυνητικούς χρηματοδότες της Ελλάδας στις αγορές ότι οι δεσμεύσεις δεν υλοποιούνται όπως συμφωνήθηκαν», προειδοποιεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ομαδικές προσφυγές για τις συντάξεις: «Απέραντο δικαστήριο» τo ασφαλιστικό σύστημα;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χατζηδάκης στο TikTok για προμήθειες τραπεζών: Για όσoυς μας κατηγορούν πως δεν δίνουμε «ούτε τ’ αγγέλου μας νερό»
- Παύλος Βασιλειάδης: Πέθανε ο εικαστικός που φιλοτέχνησε το φεγγάρι του Θερμαϊκού
- Παύλος Μαρινάκης: Σε πανικό ο Ανδρουλάκης – Προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και τα έκανε χειρότερα
- Ανδρουλάκης: Ούτε ακροδεξιοί ούτε δραχμιστές στο δικό μου υπουργικό συμβούλιο