Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Την εκτίμηση ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός των 6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στη Θήβα έκανε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
«Η προσεισμική ακολουθία, όπως και στην περίπτωση του Αρκαλοχωρίου, δείχνει σημαντική πιθανότητα για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή», τονίζει αναφερόμενος στη Θήβα.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα Τα Νέα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Την επί τα χείρω μεταβολή των δεικτών σεισμικότητας στην περιοχή της Θήβας, όπου η Γη δεν έχει σταματήσει να σείεται από τον Ιούλιο έως σήμερα, διάστημα κατά το οποίο έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 3.000 σεισμοί».
Μάλιστα, συνιστά τη λήψη πρόσθετων μέτρων από τις τοπικές Αρχές.
Σεισμογράφος
«Τον κώδωνα του κινδύνου για τους σεισμολόγους έκρουσε η πρόσφατη σεισμική δόνηση των 4,3 Ρίχτερ, της 10ης Απριλίου, τρία 24ωρα μόλις μετά τα 3,9 Ρίχτερ και ενώ είχε να καταγραφεί σεισμός τέτοιου μεγέθους από τις 11 Ιουλίου, γεγονός που επανέφερε σε υψηλά επίπεδα την ανησυχία των κατοίκων για τον αδιάκοπο χορό των Ρίχτερ κάτω από τα πόδια τους, αλλά και από την απόκοσμη βοή που συνοδεύει αρκετές από τις δονήσεις» δήλωσε.
Μελετώντας, δε, το πλήθος των στοιχείων που προκύπτουν από την έξαρση σεισμικότητας στη Θήβα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγεί, στο ίδιο δημοσίευμα, ποιοι δείκτες αποκαλύπτουν χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας (πανομοιότυπης με την περίπτωση του Αρκαλοχωρίου), με «σημαντική πιθανότητα», όπως αναφέρει ο ίδιος, «για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή», ανάλογο των 6,2 Ρίχτερ που είχαν χτυπήσει τη Θήβα το 1892.
Πόσο κινδυνεύει η Αθήνα;
«Νομίζω ότι είναι μειωμένη η απειλή για την Αθήνα λόγω της απόστασης που είναι σημαντική», τονίζει ο ίδιος απαντώντας στο κατά πόσο η πρωτεύουσα κινδυνεύει από έναν ισχυρό σεισμό στη Θήβα.
«Δυστυχώς είναι δύσκολο να το πούμε, δεν έχω τρόπο να το ελέγξω επιστημονικά» επισημαίνει απαντώντας ως προς τη δυνατότητα εκτίμησης του χρόνου στον οποίο μπορεί να «απλωθεί» η πολύμηνη προσεισμική ακολουθία στη Θήβα.
Διαβάστε επίσης:
Ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τους πληγέντες από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία