Απώλειες για το κυβερνητικό στρατόπεδο έβγαλε η χθεσινή ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ. Τελικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, αν αποτύχουν οι έξι ψηφοφορίες στην Βουλή, δεν πέρασε. Ωστόσο, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέθηκε από την πρόωρη διάλυση του Κοινοβουλίου για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία. Οριακή πλειοψηφία με απώλειες για το κυβερνητικό στρατόπεδο στο άρθρο για την θρησκευτική ουδετερότητα.

Αναλυτικότερα, η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 30, που προέβλεπε εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, έλαβε 148 θετικές ψήφους που σημαίνει ότι τουλάχιστον τρεις βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έδωσαν αρνητική ψήφο. Αντιθέτως, το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ψηφίστηκε από την ευρύτερη πλειοψηφία, καθώς έλαβε 221 υπερ, 46 κατά και 3 παρών.

Η πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στην οριακή υπερψήφιση του άρθρου για την καθιέρωση της πολιτικής ουδετερότητας, που αποτελεί εμβληματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη πρόταση πέρασε με μόλις 151 θετικές ψήφους, ενώ αναμένεται η δημοσίευση του ονομαστικού καταλόγου για να φανεί εάν τελικά εγκρίθηκε με τις ψήφους ανεξάρτητων βουλευτών.

Το αλαλούμ στην κυβερνητική πλειοψηφία φάνηκε από το γεγονός ότι από τις 36 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στην δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 14 Μαρτίου πέρασαν οι 32, καθώς εκτός από το άρθρο 30 καταψηφίστηκαν και τα άρθρα 34, 35 και 41 που σχετίζονται με επιμέρους θέματα της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα. Τα άρθρα που καταψηφίζονται δεν θα μετέχουν στην δεύτερη ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα:

  • Υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, που υπερβαίνει κατά πολύ τους 180 βουλευτές, οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 32), για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (άρθρο 62), για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) και για τις ανεξάρτητες αρχές (άρθρο 101Α).
  • Υπερψηφίστηκαν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους (άρθρο 3), για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου (άρθρα 13, 33 και 59), για την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών (άρθρο 21), για την κατοχύρωση εργασιακών και συλλογικών ελευθεριών (άρθρο 22), για την κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα (άρθρο 28), για την υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού (άρθρο 37), για την καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας (άρθρο 84), για την καθιέρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73) και δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία (άρθρο 44), για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου Ελληνισμού (άρθρο 54), για την καθιέρωση προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας μετά από τρεις βουλευτικές περιόδους (άρθρο 56) και για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση (άρθρο 102).

Από τις συμπληρωματικές προτάσεις που υπέβαλαν ή υποστήριξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις για την κατοχύρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (άρθρο 5), την εισαγωγή της αρχής της επιείκειας και την κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος (άρθρο 25), την αναπλήρωση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας (άρθρο 38), την επέκταση των εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας στους στρατιωτικούς δικαστές (άρθρο 96), τον ορισμό του συστήματος περιφερειακής οργάνωσης και την προστασία των νησιωτικών και ορεινών περιοχών (άρθρο 101).

Στην ψηφοφορία μετείχαν 274 βουλευτές, ενώ απείχαν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου, οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων πλην του Γιάννη Σαρίδη και δεν ψήφισαν επίσης ο Πάνος Καμμένος, ο Αριστείδης Φωκάς, ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Στάθης Παναγούλης.

ΝΔ: Εσκεμμένη πολιτική υποχώρηση της κυβέρνησης

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η ΝΔ καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση-κουρελού» προέβη σε μια υστερόβουλη πολιτική υποχώρηση, καταψηφίζοντας την πρόταση Τσίπρα περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό. Και τούτο, όπως τονίζει η Πειραιώς, με τελικό στόχο, να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας «να διατηρήσει τη δυνατότητά του να εργαλειοποιήσει και πάλι την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, όπως ακριβώς έπραξε το 2014».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ: «Η κυβέρνηση-κουρελού προέβη σήμερα σε μια άτακτη πολιτική υποχώρηση με εμφανή, όμως, υστεροβουλία. Οι ίδιοι οι βουλευτές της, αρνούμενοι να αναθεωρήσουν το άρθρο 30 παρ 1 που είχαν προτείνει, απέρριψαν επί της ουσίας την πρόταση Τσίπρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από το λαό.

Είναι προφανές ότι αυτό έγινε συντονισμένα, σε μια προσπάθειά τους να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών. Με εμφανή στόχο ο κ. Τσίπρας να διατηρήσει τη δυνατότητά του να εργαλειοποιήσει και πάλι την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, όπως ακριβώς έπραξε το 2014.

Διότι αυτό ακριβώς θα συμβεί, αν και στην επόμενη ψηφοφορία -σε ένα μήνα- δοθεί εκ νέου η εντολή σε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσουν και το άρθρο 32 παρ 4 το οποίο θα επιτρέψει την αποσύνδεση την προεδρικής εκλογής από την πρόκληση εθνικών εκλογών.

Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πάψει να κουρελιάζει ακόμη και το Σύνταγμα και να ξεκαθαρίσει σήμερα κι όλας τις προθέσεις του: θα ψηφίσουν ή όχι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ 4;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανατροπή! Πέρασε η αναθεώρηση του Άρθρου 3 με 151 βουλευτές!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ: Υστερόβουλη η άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό