Κατατέθηκε στο σημερινό συμβούλιο της FIFA η υποψηφιότητα του Μαρόκου, μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Το Μαρόκο, που  είχε καταθέσει πρόταση και για το Μουντιάλ του 2026, πήρε τη θέση της Ουκρανίας στην υποψήφια τριάδα,

1

Την ίδια ώρα, τα διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν πως και η Σαουδική Αραβία έχει υποβάλει αίτηση από κοινού με την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Ωστόσο την συγκεκριμένη εξέλιξη διέψευσαν κατηγορηματικά κύκλοι του Υφυπουργείου Αθλητισμού καθώς όπως τόνισαν με νόημα: «… δεν υπάρχει επίσημη (ή ανεπίσημη, ή οποιαδήποτε άλλης μορφής) κατάθεση στη FIFA συνυποψηφιότητας της χώρας μας -μαζί με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο- για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030. Εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο όσα δήλωσε στις 8 Φεβρουαρίου ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης».

Η σχετική φημολογία είχε αρχίσει να αναπτύσσεται για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο, με την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση να έρχεται στις αρχές Φεβρουαρίου δια στόματος του Υφυπουργού Αθλητισμού. Τότε ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε σπεύσει να διαψεύσει δημοσίευμα του Politico που έκανε λόγο για «εξαγορά» της Ελλάδας από την Σαουδική Αραβία, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν επαφές για την ανάληψη της διοργάνωσης.

«Το δημοσίευμα του Politico, περί “εξαγοράς” της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030, είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεταξύ των δύο χωρών & της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας» ανέφερε τότε στην ανάρτησή του ο Υφυπουργός Αθλητισμού.

Υπενθυμίζεται, πως πρόθεση για το συγκεκριμένο Μουντιάλ έχουν εκφράσει και οι χώρες της Νότιας Αμερικής, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι Ουρουγουάη, Αργεντινή, Χιλή και Παραγουάη.

Οι υποψηφιότητες αναμένεται να περάσουν από ψηφοφορία από τις ομοσπονδίες-μέλη, οπότε και θα αποφασιστεί ποια θα αναλάβει τη διοργάνωση.

Διαβάστε επίσης

Eurostat: Τι ποσοστό της αγοράς ενέργειας κατείχε το 2021 ο μεγαλύτερος παραγωγός κάθε χώρας της ΕΕ