Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι η παραδοσιακή μέθοδος μέτρησης της πίεσης δεν «ανιχνεύει»  όλους τους υπερτασικούς, με αποτέλεσμα να μένουν αδιάγνωστοι χιλιάδες ασθενείς. Προτρέπουν, μάλιστα, τους γιατρούς να αφήσουν στην άκρη το παραδοσιακό πιεσόμετρο και να στραφούν σε μια νέα μέθοδο, κατά την οποία οι ασθενείς δεν μετριούνται επί τόπου και αποχωρούν, αλλά στέλνονται στο σπίτι με φορητές συσκευές που φορούν για 24 ώρες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου έδειξαν ότι αυτή η μέθοδος είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Για την ακρίβεια, διαπίστωσαν ότι οι φορητές συσκευές ήταν κατά 50% πιο ακριβείς στην πρόβλεψη αν οι ασθενείς θα πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις.

Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των ενηλίκων με φυσιολογικές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή μέθοδο, είχε στην πραγματικότητα υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτοί οι ασθενείς  συνήθως απομακρύνονται από τους γιατρούς χωρίς θεραπεία, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση είναι γνωστή ως ένας «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων, νεφροπάθειας και άνοιας, χωρίς να δίνει συμπτώματα.

Οι φορητές συσκευές – ή Συσκευές Περιπατητικής Καταγραφής της Αρτηριακής Πίεσης (ABMP) – μετρούν την αρτηριακή πίεση ανά διαστήματα των 20 – 30 λεπτών για μια περίοδο 24 ωρών, καθώς οι ασθενείς επιδίδονται στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Κι αυτό είναι που κάνει τη διαφορά, δεδομένου ότι πολλοί ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν φυσιολογικές μετρήσεις όταν κάθονται σε μια καρέκλα.

Με αυτόν τον τρόπο, όμως, προλαμβάνονται και οι υπερδιαγνώσεις, καθώς αποφεύγονται οι “υπερτάσεις” λόγω του στρες που απορρέει από την επίσκεψη στο γιατρό (υπέρταση ή σύνδρομο λευκής μπλούζας).

Η  μελέτη,  η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine,  αφορούσε τα αρχεία 63.910 ασθενών σε μια περίοδο 10 ετών.

Ο καθηγητής Bryan Williams, κύριος συντάκτης της μελέτης και πρόεδρος Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα αλλάζει σαφώς το παιχνίδι, καθώς για πρώτη φορά δείχνει οριστικά ότι η πίεση του αίματος που μετράται τακτικά σε μια περίοδο 24 ωρών προβλέπει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον  κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου σε σχέση με την παραδοσιακή μέτρηση στο ιατρείο ή την κλινική.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πίεσης είναι η μέθοδος  που οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να χρησιμοποιούν προκειμένου να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία. Όπως επισημαίνει, με μια πιο ακριβή εκτίμηση της αρτηριακής πίεσης ενός ασθενούς, οι γιατροί θα μπορούν εξαρχής να παρέχουν τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες,  σώζοντας έτσι πολύ περισσότερες ζωές.

«Με ένα δισεκατομμύριο υπερτασικούς σε όλο τον κόσμο, αυτή η μελέτη, η μεγαλύτερη στο είδος της, θα πρέπει να οδηγήσει σε αλλαγές στην κλινική πρακτική σε όλο τον κόσμο, με τη χρήση των ABPM να καθίσταται πολύ πιο ευρεία», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Αρτηριακή πίεση: Ποια είναι τα νέα φυσιολογικά όρια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θάνατοι στα γήπεδα: Οι εξετάσεις που μπορεί να σώσουν τη ζωή σας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιο είδος αρτηριακής πίεσης είναι το πιο επικίνδυνο;