Σε λειτουργία τίθενται εντός του μήνα τα δύο εκ των τεσσάρων μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων στα οποία αναφέρθηκαν προ ημερών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.
To νέο project περιλαμβάνει την αξιοποίηση εκθεσιακών χώρων, οι οποίοι αυτήν την περίοδο μένουν ανεκμετάλλευτοι λόγω της πανδημίας. Έτσι, εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να αναπτυχθούν 80 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα ενταχθούν στα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, που θα δημιουργηθούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις HELEXPO και ΔΕΘ, αντίστοιχα. Αυτό το μήνα θα λειτουργήσουν τμήματα των δύο αυτών κέντρων και η πλήρης ανάπτυξή τους αναμένεται τους επόμενους μήνες.
Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα, τη Δευτέρα (01/2), η στελέχωση τους θα προέλθει από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία.
Το ολοκληρωμένο σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 4 μεγάλων κέντρων εμβολιασμού (τρία στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη), τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα διενέργειας 20.000 εμβολιασμών την ημέρα.
Η δημιουργία των δύο πρώτων κέντρων εντάσσεται στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για ανάπτυξη επιπλέον 300 εμβολιαστικών κέντρων εντός του μήνα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους στα 700. Τα υπόλοιπα 220 θα αναπτυχθούν στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία.
Σημειώνεται, ότι έχει καταστεί πλέον σαφές πως τα εμβολιαστικά κέντρα αναπτύσσονται αναλόγως με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι τους τελευταίους μήνες έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να είναι εφικτή η ανάπτυξή τους, είτε στο ΕΣΥ, είτε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είτε στα μέγα-εμβολιαστικά κέντρα και, αν χρειαστούν περαιτέρω ενισχύσεις, θα στραφούν προς τον ιδιωτικό τομέα.
Περισσότερες από 1.000 προσλήψεις
Τον Ιανουάριο διενεργήθηκαν 271.000 εμβολιασμοί, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο των 200.000. Αυτή τη στιγμή 400 εμβολιαστικά κέντρα και 100 μονάδες του ΕΟΔΥ διενεργούν εμβολιασμούς σε καθημερινή βάση.
«Σήμερα περισσότερα από 1.500 άτομα εργάζονται καθημερινά στην Επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». 1.000 άτομα από το ΕΣΥ, 250 άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις, 250 άτομα από την Ελληνική Αστυνομία και την Πολιτική Προστασία, καθώς και περισσότερα από 70 επιτελικά στελέχη από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για την ενίσχυση του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο βάρος και δίνει μία διπλή μάχη για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας, καθώς και της διενέργειας των εμβολιασμών, πρόθεση του υπουργείου είναι να προχωρήσει στην επιπλέον στελέχωση με επικουρικό προσωπικό.
«Εκτός από τις 7.000 προσλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στο ΕΣΥ, θα προσληφθούν περισσότερα από 1.000 άτομα για να βοηθήσουν το έργο του εμβολιασμού. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει από το Δεκέμβριο και μέχρι στιγμής έχουν ήδη προσληφθεί και εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 500 άτομα αποκλειστικά για το έργο του εμβολιασμού», διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Αυξημένες παραδόσεις το δεύτερο τρίμηνο
Παράλληλα, αν και με αργότερους από τους επιθυμητούς ρυθμούς, συνεχίζονται οι παραδόσεις των εμβολίων. Χθες παρελήφθησαν από τη Pfizer 90.000 δόσεις, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να έχουν φτάσουν συνολικά (από την αρχή) στη χώρα μας 1.415.000 δόσεις από τη Pfizer και 240.000 από τη Moderna.
Από την AstraZeneca αναμένονταν τον Φεβρουάριο 410.000 και 330.000 τον Μάρτιο. Σε χθεσινή επικοινωνία με την εταιρεία το υπουργείο ενημερώθηκε ότι αυξάνονται οι παραδόσεις του Μαρτίου κατά 212.000 και έτσι θα παραληφθούν συνολικά 540.000 τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, οι παραδόσεις εμβολιαστικών δόσεων αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Τη συγκεκριμένη περίοδο αναμένεται να παραδοθούν στη χώρα μας και περίπου 1,3 εκατομμύρια εμβόλια από την εταιρεία Johnson & Johnson.
Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, στόχος μέχρι το καλοκαίρι είναι καταρχάς να μπορεί ο μηχανισμός να αξιοποιήσει όσα εμβόλια παραλαμβάνονται, αναβαθμίζοντας την δυναμικότητα του συστήματος από εβδομάδα σε εβδομάδα και να έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έτσι ώστε “να ξεκινήσουμε με ένα πολύ μεγάλο «όπλο» την καλοκαιρινή περίοδο”. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη των στόχων, τονίζοντας ωστόσο, ότι αυτή θα κριθεί από τη διαμόρφωση και τήρηση του ακριβούς χρονοδιαγράμματος των παραδόσεων.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο προγραμματισμός των ραντεβού για τον εμβολιασμό των ατόμων 75-79 ετών. Ακολουθούν τα άτομα πολύ υψηλού κινδύνου, τα οποία στην προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, βρίσκονται παράλληλα με τα άτομα ηλικίας 70 – 75 ετών και στη συνέχεια θα εμβολιαστούν τα άτομα υψηλού κινδύνου.
«Τα άτομα ηλικίας 70-75 και οι πολύ υψηλού κινδύνου που είναι κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις πολύ ευάλωτες στον κορονοϊό πιστεύω- αν εξελιχθούν όλα με βάση το σχέδιο που έχουμε αυτή τη στιγμή, τις παραδόσεις και κάποιες αποφάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών- ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα μπορούμε να τους έχουμε εμβολιάσει», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ.
Διαβάστε επίσης
BioNTech/Pfizer: Αυξάνουν την παραγωγή εμβολίων από 1,3 σε 2 δισ. για φέτος
Έλεγχοι Drive Through: 19 κρούσματα εντοπίστηκαν σε 2.987 rapid test