ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Σαμπίνα Μουχαμέντοβα, κάτοικος Καζακστάν με ελληνικές ρίζες, περιγράφει τις δραματικές ώρες που βιώνει η ίδια και η οικογένειά της.
«Εμείς δε βγαίνουμε καθόλου, ούτε στο μαγαζί για να πάρουμε το ψωμί, κάνουμε το ψωμί στο σπίτι. Τώρα ακούμε σφαίρες απ’ έξω. Δε ξέρει κανένας τι θα γίνει αύριο, μεθαύριο», σημειώνει, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Στο Αλμάτι ο χρόνος έχει σταματήσει. Ο κόσμος φοβάται και δε βγαίνει από το σπίτι ούτε για τα βασικά.
«Μας έχουν πάρει τηλέφωνο και μας έχουν πει να μην πάμε στη δουλειά γιατί γίνεται χαμός στην πλατεία. Εμείς μπορούμε να δουλεύουμε από το σπίτι αλλά πρέπει να έχουμε ίντερνετ. Εμείς δεν έχουμε ίντερνετ εδώ και τρεις ημέρες», επισημαίνει.
Η κατάσταση στους δρόμους είναι ανεξέλεγκτη, με τις μάχες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας να μαίνονται.
«Η αστυνομία μας δε μπορεί να κάνει τίποτα γιατί στην αστυνομία μας είναι πολλοί λίγοι οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί. 2 μέρες πριν 5-7 το πολύ 10 αστυνόμοι είχαν πέσει και 70-75 άνθρωποι τους είχαν χτυπήσει», προσθέτει η Σαμπίνα Μουχαμέντοβα.
Αφορμή για τα αιματηρά επεισόδια, η απότομη αύξηση στις τιμές στο φυσικό αέριο και σε βασικά προϊόντα.
Οι 10.000 ομογενείς που έχουν απομείνει στο Καζακστάν ζουν με τον φόβο γενίκευσης των επεισοδίων τις επόμενες ημέρες.
Περισσότεροι από 4.400 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 40 έχουν χάσει τη ζωή τους
Περισσότεροι από 4.400 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 40 έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της αντικυβερνητικής αναταραχής στο Καζακστάν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο αριθμός των νεκρών φαίνεται πως περιλαμβάνει μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Εκφράζονται φόβοι ότι ο αληθινός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος απ’ αυτόν που ανακοινώθηκε επισήμως.
Ο πρόεδρος της χώρας Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ κήρυξε μια ημέρα εθνικού πένθους για «τα πολλά θύματα των τραγικών γεγονότων σε μερικά τμήματα της χώρας», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Μια υπό τη Ρωσία στρατιωτική συμμαχία πρώην σοβιετικών κρατών, ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), έχει στείλει στο Καζακστάν αλεξιπτωτιστές ως τμήμα μιας ειρηνευτικής δύναμης. Συνολικά περίπου 2.500 μέλη δυνάμεων ασφαλείας από το εξωτερικό στέλνονται στο Καζακστάν, ανακοίνωσε η συμμαχία CSTO.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε σημερινή επικοινωνία του με τον Τοκάγεφ μέσω βιντεοκλήσης, υποστήριξε την πρόταση του τελευταίου για μια σύνοδο κορυφής του CSTO μέσα στις επόμενες ημέρες για να συζητηθεί η αναταραχή.
Ο ισχυρός άνδρας της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος έχει καταστείλει αντικυβερνητική αναταραχή στη δική του χώρα, μίλησε επίσης σήμερα με τον Τοκάγεφ.
Εκπρόσωπος του βετεράνου πρώην ηγέτη του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ επιβεβαίωσε εξάλλου σήμερα ότι αυτός ο τελευταίος εξακολουθεί να βρίσκεται στη χώρα, παρά τις ταραχές.
«Ο ηγέτης του έθνους βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, τη Νουρσουλτάν», έγραψε ο Άντγιος Ουκιμπάι στο Twitter. Προηγουμένως είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι ο 81χρονος Ναζαρμπάγεφ είχε εγκαταλείψει τη χώρα αφού ο διάδοχός του, ο πρόεδρος Τοκάγεφ, τον έπαυσε από τη θέση του ως επικεφαλής του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας του Καζακστάν.
Ο Ναζαρμπάγεφ βρίσκεται σε απ’ ευθείας επικοινωνία με τον Τοκάγεφ, σύμφωνα με τον Ουκιμπάι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΥΠΕΞ: Ασφαλείς όλο οι Έλληνες πολίτες στο Καζακστάν
Καζακστάν: Ξεπέρασαν τις 3.800 οι συλλήψεις διαδηλωτών – 26 νεκρούς παραδέχονται οι Αρχές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια στους δήμους Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου εποφθαλμιά νέες ειρηνευτικές συμφωνίες με αραβικές χώρες
- Ερντογάν για Συρία: Δεν υπάρχει θέση για τους τρομοκράτες – Θα απομακρύνουμε τις δολοφονικές ορδές του ΡΚΚ
- Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Επέστρεψε η φρεγάτα “Σπέτσαι”