ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρόκειται για την εκταμίευση που συνοδεύει την ολοκλήρωση της 10μεταμνημονιακής αξιολόγησης από τους θεσμούς.
«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει μια μεγάλη μεταρρύθμιση με το πτωχευτικό δίκαιο, ώστε να παράσχει στις τράπεζες τα σωστά εργαλεία για να μειώσουν τα μηξ εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδωσαν θετική αξιολόγηση για τις δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Αυτό άνοιξε το δρόμο για τη νέα δόση μέτρων ελάφρυνσης χρέους που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις», τόνισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
Το περιθώριο αύξησης 2% αφορά το δάνειο ύψους 11,3 δισ. ευρώ του EFSF για την Ελλάδα (μέρος του δεύτερου ελληνικού προγράμματος), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς χρέους το 2012. Το περιθώριο είχε αρχικά προβλεφθεί ότι θα εφαρμοζόταν στο δάνειο αυτό από το 2017 και μετά.
Στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, το περιθώριο των κλιμακούμενων επιτοκίων μειώθηκε στο μηδέν για το έτος 2017. Στο πλαίσιο των επακόλουθων μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF συμφώνησε σε έναν υπό όρους μηχανισμό για τη μείωση του περιθωρίου step-up στο μηδέν, αρχής γενομένης από το έτος 2018. Μια τέτοια μείωση είναι δυνατή με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε έξι μήνες έως το 2022, με βάση τη θετική αξιολόγηση της συνέχισης της εφαρμογής από την Ελλάδα των βασικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και της συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις πολιτικής της μετά το πρόγραμμα.
Η μεταβίβαση ισοδύναμων ποσών εισοδήματος SMP/ANFA στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση έως τον Ιούνιο του 2022 εξαρτάται από τη συμμόρφωση της χώρας με τις δεσμεύσεις πολιτικής της. Αυτό ήταν ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που απαριθμούνται στη δήλωση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018.
Η μείωση του περιθωρίου step-up και η μεταφορά των ισοδύναμων ποσών εισοδήματος SMP/ANFA αποτελούν την πέμπτη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας που εξαρτώνται από την πολιτική. Το συνολικό ποσό της ελάφρυνσης του χρέους που εφαρμόζεται σε όλες τις δόσεις υπερβαίνει τα 4,2 δισ. ευρώ.
Νέα μείωση επιτοκίου
Την ίδια ώρα, το διοικητικό συμβούλιο του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας EFSF, αποφάσισε να μειώσει μηδενίσει το επιτοκιακό περιθώριο για την Ελλάδα, για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου ως 17 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης χρέους που συμφωνήθηκαν το 2018.
Είναι η πέμπτη κατά σειρά διαδοχική μείωση επιτοκίου, με τον EFSF να καταλάβει στο ελληνικό δημόσιο το ποσό των 103,3 εκατ ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν: Πράσινο φως στο ελληνικό πρόγραμμα 8 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των διανομέων ταινιών και των κινηματογράφων
Κομισιόν: Άντλησε 5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν