Τέλος στη ζωή της έβαλε η Παραολυμπιονίκης Marieke Vervoort, υπογράφοντας τα χαρτιά της ευθανασίας της στο Βέλγιο.
Η ευθανασία στο Βέλγιο είναι νόμιμη. Η 40χρονη Marieke Vervoort είχε κερδίσει ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου του 2012 στην κούρσα με αναπηρικό αμαξίδιο και δύο ακόμα μετάλλια τρία χρόνια αργότερα στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Σε μία συνέντευξή της στους αγώνες του Ρίο είχε περιγράψει τη φρικτή καθημερινότητά της και τους πόνους που βίωνε εξαιτίας της εκφυλιστικής πάθησης της.
Η Vervoort είχε αναφέρει ότι κοιμόταν μόνο 10 λεπτά μέσα στη νύχτα εξαιτίας των πόνων, επισημαίνοντας ότι ο αθλητισμός την κρατούσε ζωντανή.
«Είναι τόσο δύσκολο για το σώμα μου» είχε πει το 2016 σύμφωνα με τον Guardian. «Σε κάθε προπόνηση υποφέρω από τους πόνους. Για κάθε αγώνα προπονούμαι σκληρά. Ο αθλητισμός είναι φάρμακο για μένα, σπρώχνω τον φόβο μακριά» ανέφερε η 40χρονη.
Για την ευθανασία είχε πει: «Φοβάμαι, όμως αυτά τα χαρτιά (της ευθανασίας) ηρεμούν το πνεύμα μου γιατί ξέρω ότι όταν δεν θα αντέχω άλλο θα υπάρχει διέξοδος. Αν δεν είχα την επιλογή της ευθανασίας θα αυτοκτονούσα. Πιστεύω ότι θα υπήρχαν λιγότερες αυτοκτονίες αν κάθε χώρα έκανε νόμιμη την ευθανασία. Ελπίζω όλοι κάποια στιγμή να δουν ότι η ευθανασία δεν είναι αυτοκτονία, αλλά κάνει πιο δυνατό τον άνθρωπο».
Η Marieke Vervoort πάθαινε συχνά επιληπτικές κρίσεις. Το 2014 νοσηλεύτηκε για 4 μήνες στο νοσοκομείο μετά από μια τέτοια κρίση την οποία έπαθε την ώρα που μαγείρευε με αποτέλεσμα να πέσει στα πόδια της ζεματιστό νερό.
Πιστός σύντροφός της και βοηθός στην καθημερινότητά της ήταν η Zenn, ένα λαμπραντόρ που την ειδοποιούσε κάθε φορά που θα ξεσπούσε μια επιληπτική κρίση. «Με προειδοποιεί μια ώρα πριν. Δεν ξέρω πώς το νιώθει» είχε πει.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση