• Top Stories

    Εκλογικός νόμος: Game Over λέει η Χρυσή Αυγή

    • NewsRoom


    Ο εκλογικός νόμος δεν αλλάζει. Οριστικό τέλος έβαλε η Χρυσή Αυγή στα όποια σενάρια υπήρχαν έως τώρα ότι η ψηφοφορία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα μπορούσε (έστω και οριακά) να είχε αίσιο τέλος. Η ανακοίνωση της πρόθεσης της Χρυσής Αυγής να απέχει από την ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο βάζει αυτόματα τέλος και στις όποιες, λιγοστές , ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει την άμεση εφαρμογή της «απλής αναλογικής» καθώς, πλέον, ούτε μαθηματικά προκύπτουν οι 200 ψήφοι που απαιτεί το Σύνταγμα. Με την αποχή της ΧΑ και των 18 βουλευτών της το νομοσχέδιο θα λάβει το πολύ 179 ψήφους. Παράλληλα, όμως, η κυβερνητική πλειοψηφία «γλυτώνει» από το φορτίο της πολιτικής κριτικής για μία ενδεχόμενη κοινοβουλευτική σύμπλευση με τη Χρυσή Αυγή.

    Νωρίτερα, με μια μικρή «έκπληξη» από τους Οικολόγους, καθώς η ηγεσία τους καλεί του δύο βουλευτές τους που ανήκουν στην πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ να διαφοροποιηθούν και να στηρίξουν την τροπολογία ΚΚΕ για την κατάργηση του πλαφόν 3% για την είσοδο στη Βουλή, καθώς και με σειρά «αγκαθιών» για την δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία, άρχισε σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια η διαδικασία συζήτησης του εκλογικού νόμου, με προοπτική να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.

    Ειδικότερα, σε απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων-Πράσινων που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα, σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Καλούμε τα δύο μέλη μας βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης του πλαφόν εισόδου του 3%». Η πρόσκληση απευθύνεται στους κ. Ι.Τσιρώνη και Γ.Δημαρά.

    Αν την αποδεχθούν, αν διαφοροποιηθούν δηλαδή έναντι της επίσημης κυβερνητικής πρότασης, τότε στο ένα από θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι του δημόσιου διακομματικού διαλόγου, η δικομματική πλειοψηφία «κατεβαίνει» στα 151 «ναι». Αντιστοίχως μειώνεται και η διαμορφούμενη πλειοψηφία στην εθνική αντιπροσωπεία: Βάσει των έως τώρα τοποθετήσεων, υπέρ του νομοσχεδίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ (144), οι ΑΝΕΛ (9), το ΚΚΕ (15), η Ενωση Κεντρώων (9), ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Αθ. Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος.

    Αντιθέτως, δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση η ΝΔ (75), το ΠΑΣΟΚ (15), το Ποτάμι (10) και οι ανεξάρτητοι Χ.Θεοχάρης, Λ.Γρηγοράκος και Στ.Παναγούλης.

    Οι δυσκολίες 

    Πέραν της στάσης της Χ.Α., το γενικότερο πολιτικό κλίμα ήρθε να επιβαρύνει το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει επαρκώς αιτιολογήσει δύο επιλογές:

    Πρώτον, την άρνησή της να αποδεχθεί τη λογικοφανή πρόταση του ΠΑΣΟΚ για δίμηνη αναστολή της ψήφισης του νόμου, ώστε μέσω μιας ad hoc διακομματική Επιτροπή, να αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις –άρα και πλειοψηφίες- σε ένα νόμο που θα «αγγίζει και άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως είναι αυτό της ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό ή και την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

    Δεύτερον, την απόφασή της να παρατείνει αιφνιδίως για μία επιπλέον ημέρα την κοινοβουλευτική διαδικασία. Ως γνωστό, αρχικώς είχε προγραμματιστεί να είναι διήμερη η συζήτηση στην Ολομέλεια (έναρξη πρώτης ημέρας το απόγευμα σήμερα και της δεύτερης ημέρας το πρωί της Τετάρτης). Προχθές, ανακοινώθηκε ότι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, σε τρίτη συνεδρίαση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/epithesi-chakers-sto-kentriko-pliroforiako-sistima-tis-wikileaks-iponies-gia-ton-erdogan/62391

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/giannis-karagiorgis-times-navigation-iserchete-stin-agora-ton-tanker/62327

     



    ΣΧΟΛΙΑ