Σαρώνει όλη τη χώρα το νέο κύμα κακοκαιρίας με την ονομασία «Σοφία» με έντονη βροχόπτωση στην Αττική και χιόνια κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Μεγαλουπόλεις και ορεινά χωριά της Ελλάδας έχουν ντυθεί στα λευκά προσφέροντας μαγικές εικόνες, ωστόσο σε ορισμένες περιοχές συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή, ενώ είναι απαραίτητη και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Όσον φορά την Αττική αυτή τη στιγμή χιονίζει στην Πάρνηθα και στο χωριό Βίλια.

Δείτε παρακάτω live σε ποιες περιοχές χιονίζει τώρα:

Πάρνηθα

http://parnithacam2.forecastweather.gr
http://parnithacam1.forecastweather.gr

Τρίκαλα Κορινθίας

http://trikalakorinthiascam.forecastweather.gr

Βίλια Αττικής

http://viliacam.forecastweather.gr

Λίμνη Πλαστήρα

http://limniplastiracam.forecastweather.gr

Πισοδέρι

http://pisodericam.forecastweather.gr

Νεραϊδοχώρι Τρικάλων

https://neraidochoricam.forecastweather.gr

Κόζιακας

http://koziakascam.forecastweather.gr

Νυμφαίο

http://nymfaiocam2.forecastweather.gr

Ορεινή Ναυπακτία

http://oreininafpaktia.forecastweather.gr

Μέτσοβο

http://metsovocam1.forecastweather.gr/

Πού χρειάζονται αλυσίδες στην Βόρεια Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη χιονίζει ήδη στον Χορτιάτη και στα γύρω ορεινά, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιόνι αναμένεται να πέσει και μέσα στην πόλη τις επόμενες ώρες. Η κίνηση των οχημάτων μέχρι αυτή την ώρα στα ορεινά της Θεσσαλονίκης διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα.

Επίσης, χιονίζει σε όλους τους κεντρικούς και περιφερειακούς δήμους του Ν. Ημαθίας και αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται προς το χιονοδρομικό του Σελίου και προς το χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια.

Στο Κιλκίς, αλυσίδες χρειάζονται στην Επαρχιακή Οδό Κιλκίς – Γουμένισσας στο 14 χλμ., ενώ και στις Σέρρες χιονίζει σε όλο το νομό και θα χρειαστούν αλυσίδες τα οχήματα που θα κινηθούν προς το χιονοδρομικό του Λαϊλιά.

Στην Κοζάνη αλυσίδες χρειάζονται μόνο τα οχήματα που κινούνται στην Εθνική Οδό Κοζάνης-Φλώρινας μετά το Αμύνταιο και σε όλο το τμήμα του Δήμου Εορδαίας, ενώ στο Ν. Καστοριάς αλυσίδες απαιτούνται στα οχήματα που κινούνται στην Επαρχιακή Οδό Φλώρινας – Καστοριάς μέσω Βιτσίου από το 18ο-28ο χλμ., στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης από το 30-43 χλμ. και Αμυνταίου- Καστοριάς μέσω Κλεισούρας από το 22-32 χλμ.

Στα Γρεβενά δεν υπάρχουν ακόμη ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, ενώ στη Φλώρινα αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Εθνικό Οδό Φλώρινας – Κρυσταλοπηγής.

Χρήσιμες συμβουλές για τις μέρες του παγετού απο την ΕΥΔΑΠ:

  • Παρατηρήστε προσεκτικά πού βρίσκονται η κεντρική και οι περιφερειακές βάνες απομόνωσης (διακόπτες) του ακινήτου σας. Βεβαιωθείτε επίσης ποιος ακριβώς είναι ο δικός σας υδρομετρητής επί του πεζοδρομίου. Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι όλοι οι διακόπτες του υδροδοτικού κυκλώματος ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (σωλήνες ηλιακού θερμοσίφωνα, επιφανειακό σύστημα σωληνώσεων αυτόματου ποτίσματος, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
  • Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του χειμώνα. Παράλληλα ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του ακινήτου σας, ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Σε περίπτωση που έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα, φροντίστε κατά την διάρκεια του παγετού (ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες) να κλείσετε την παροχή νερού προς το θερμοσίφωνα και να αδειάσετε το νερό από το σύστημα.
  • Θυμηθείτε να μην κάνετε αλόγιστη χρήση νερού για την απομάκρυνση χιονιού ή πάγου. Επίσης, προσπαθήστε να περιορίσετε τις καθημερινές δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (όπως πλυντήρια ρούχων κτλ.)
  • Φροντίστε να ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό από την κατασκευάστρια εταιρία ή από τον ειδικό που τοποθέτησε τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα (περίπτωση κλειστού κυκλώματος). Αν όχι, φροντίστε να προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και τοποθετείστε το.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μικρές διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια των μπάνιων. Αν υπάρχουν, φροντίστε να τις επιδιορθώσετε άμεσα.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και τις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια για να μπορούν να λειτουργούν ομαλά.

Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του ακινήτου και κατόπιν ελέγξτε τον υδρομετρητή σας. Αν διαπιστώσετε ότι συνεχίζει να «γράφει», αυτό σημαίνει ότι κάπου υπάρχει διαρροή (σπασμένος σωλήνας) στο δίκτυό σας. Κλείστε αμέσως το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν υδραυλικό. Ζητήστε απόδειξη ή βεβαίωση υδραυλικού για την επισκευή της διαρροής.
  • Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα που είναι κοντά στον διακόπτη έτσι ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.
  • Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τις.

Θυμηθείτε…

Για οποιαδήποτε βλάβη καλέστε από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο 24 ώρες το 24ωρο τον αριθμό 1022 και συνδεθείτε με το Επιχειρησιακό Κέντρο Λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ AE προκειμένου να δηλώσετε οποιαδήποτε βλάβη ύδρευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έκτακτο: Νεκρός ο Έλληνας πρόξενος στη Βενεζουέλα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρομακτικές εικόνες από μεγάλη πυρκαγιά στη Χάγη

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θεσσαλονίκη: Στα λευκά ντύθηκε ο Χορτιάτης