ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πάνω από 417.500 εμβολιασμοί έναντι της Covid- 19 έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής στη χώρα, με την εμβολιαστική κάλυψη να διαμορφώνεται πλέον στο 3,9%.
Από αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς έχουν γίνει στα δύο μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα, εκ των οποίων οι 177.649 στην Αττική και οι 47.512 στη Θεσσαλονίκη.
Η επιχείρηση “Ελευθερία” συνεχίζεται, με την πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 60- 64 ετών να ανοίγει την Τετάρτη (10/2) και για τους πολίτες 75- 79 ετών την Παρασκευή (12/2).
Ο εμβολιασμός των ατόμων κάτω των 65 ετών, τα οποία θα λάβουν αποκλειστικά το εμβόλιο της Astra Zeneca, θα ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει οι δύο δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου να χορηγούνται σε άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών, με μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων. Η σύσταση αυτή βασίζεται σε μελέτες, οι οποίες καταδεικνύουν ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ 1ης και 2ης δόσης, τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των αντισωμάτων που επιτυγχάνονται με τον εμβολιασμό.
Επιχειρησιακά θα αναπτυχθούν δυο παράλληλα συστήματα. Το ένα είναι το δίκτυο που διενεργεί αυτή τη στιγμή εμβολιασμούς στις ηλικίες από 80 ετών και άνω και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει η ηλικιακή ομάδα 75- 79 ετών, ενώ το δεύτερο σύστημα θα περιλαμβάνει τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca στα άτομα 60-64 ετών.
Οι πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα «60-64» θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα που χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δεν θα μπορούν να προγραμματίζουν ραντεβού στα κέντρα που χορηγούν το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριο Θεμιστοκλέους, οι δύο παραπάνω ηλικιακές ομάδες (60-64 ετών και 75-79 ετών), που αντιστοιχούν σε περισσότερο από 1 εκατομμύριο πολίτες, αναμένεται να καλυφθούν εντός του Μαρτίου.
Βάσει της προτεραιοποίησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ακολουθούν οι πολίτες από 18 έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτήν την ομάδα εντάσσονται δύο κατηγορίες: τα πολύ υψηλού κινδύνου και τα υψηλού κινδύνου νοσήματα. Οι δύο αυτές κατηγορίες θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα και, τέλος, θα ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός.
Προβλήματα πρόσβασης στην επαρχία
Παρότι το εμβολιαστικό εγχείρημα προχωράει, παραμένουν οι δυσκολίες πρόσβασης στα εμβολιαστικά κέντρα της επαρχίας, με αρκετούς κατοίκους να βρίσκονται εν αναμονή προκειμένου να λειτουργήσει κάποιο κέντρο που θα τους εξυπηρετεί.
Σε πολλές περιπτώσεις, καλούνται να διανύσουν αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων για να εμβολιαστούν, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις ατόμων, που δεν προγραμματίζουν ραντεβού, επειδή -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- είναι άτομα μεγάλης ηλικίας, συχνά με κινητικά προβλήματα και δεν δύνανται να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα.
«Σε κάθε Νομό λειτουργούν δύο εμβολιαστικά κέντρα. Το ένα σε νοσοκομείο και το άλλο σε μία πρωτοβάθμια δομή, είτε μέσα στην πόλη είτε αλλού. Το αποτέλεσμα είναι να αναγκάζονται οι πολίτες να διανύουν αποστάσεις ακόμα και 80-90 χιλιομέτρων προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο. Η ταλαιπωρία είναι μεγάλη για όσους υποβάλλονται σε αυτή τη διαδικασία. Επιπλέον, ορισμένοι δεν προγραμματίζουν ραντεβού, ενώ άλλοι τα ακυρώνουν, με αποτέλεσμα να χάνονται εμβολιαστικές δόσεις», αναφέρει στο mononews.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στη χώρα λειτουργεί προληπτικός μηχανισμός αναπλήρωσης των ραντεβού, που κινητοποιεί άμεσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πρώτης γραμμής, προκειμένου να εμβολιαστούν, όπου χάνονται ραντεβού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, όμως, προκύπτουν πρακτικά προβλήματα.
«Εάν ακυρωθεί ένα ραντεβού των 7-8 μ.μ. σε ένα κέντρο υγείας και δεν υπάρχουν εκεί ένοπλες δυνάμεις, δεν είναι εύκολο να αναπληρωθούν αυτά τα ραντεβού, με αποτέλεσμα οι δόσεις να αχρηστεύονται», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.
Περισσότερες επιλογές στους κατοίκους της επαρχίας, αλλά και των αστικών κέντρων, αναμένεται να δώσει η δημιουργία 300 επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων εντός του τρέχοντος μήνα, εκ των οποίων η πλειονότητα θα αναπτυχθεί σε δομές ΠΦΥ.
Εμβολιασμοί ανά Περιφερειακή Ενότητα
Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα για τους εμβολιασμούς, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας (8/2) είχαν διενεργηθεί 417.565 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 332.812 αφορούν στην 1η δόση και οι 84.753 στη 2η. Αναλυτικά, οι εμβολιασμοί που έχουν διενεργηθεί ανά Περιφερειακή Ενότητα “αποτυπώνονται” στους παρακάτω πίνακες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία
- Σύνοδος ΕΛΚ: «Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ», τόνισαν συνεργάτες του Μητσοτάκη
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα