• Κοινωνία

    Χαρδαλιάς: Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «κόκκινο» – Παρατείνεται το lockdown στην Αττική, ανησυχία για ΠΕ Πειραιά και Δυτικό Τομέα Αθήνας

    • NewsRoom
    Χαρδαλιάς Πολιτική Προστασία

    Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ)


    Τις νέες περιοχές τις οποίες μπαίνουν σε κατάσταση αυξημένο κινδύνου (κόκκινες περιοχές) ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

    Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής:

    ΠΕ Λευκάδας (πλην του Δήμου Μεγανησίου)

    ΠΕ Θεσπρωτίας

    ΠΕ Σύρου

    ΠΕ Σάμου

    ΠΕ Ηρακλείου

    ΠΕ Κορινθίας

    Δήμος Αρταίων

    Δήμος Διδυμοτείχου

    Δήμος Λοκρών

    Δήμος Αμφιλοχίας

    Στο ίδιο επίπεδο παραμένουν οι περιοχές:

    ΠΕ Κεφαλονιάς,

    ΠΕ Ηλεία (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστέων και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας)

    ΠΕ Θεσσαλονίκης,

    ΠΕ Χαλκιδικής,

    ΠΕ Ρέθυμνου,

    Θάσος,

    Δήμος Αγιά,

    Δήμος Πύδνας-Κολινδρού,

    Δήμος Ζίτσας,

    Δήμος Ναυπλιέων

    Δήμος Θηβαίων

    Δήμος Τανάγρας

    Αντίθετα από το  επίπεδο αυξημένου κινδύνου βγαίνει η ΠΕ Μυκόνου.

    Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) παραμένουν οι περιοχές:

    Καλύμνου

    Δήμος Ευόσμου – Κορδελιού

    ΠΕ Ευβοίας (πλην Δήμος Σκύδρας)

    ΠΕ Αχαΐας

    ΠΕ Αρκαδίας

    Περιφέρεια Αττικής

    Ειδικά για την Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην προβληματική κατάσταση στην ΠΕ Πειραιά, όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν από 721 σε 1502 σε μια εβδομάδα. Ειδικά στον Δήμο Πειραιά τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν  κατά 80%, σε 910 ενεργά κρούσματα, ενώ σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε και στους άλλους δήμους της ΠΕ Πειραιά.

    Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, όπου παρατηρείται αύξηση 24% στα ενεργά κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 835 σε 1036.

    Τι αλλάζει στα χερσαία σύνορα

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, νέα δεδομένα θα ισχύουν από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, μέχρι και τις 15 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων.

    Συγκεκριμένα, όπως είπε, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού από τις χερσαίες πύλες εισόδου, ισχύουν τα εξής για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων:

    – Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 7:00 το απόγευμα (συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.

    – Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.

    – Υποχρεωτική χρήση ταχειών δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στη χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών.

    – Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

    – Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.

    Το μήνυμα του για τον ένα χρόνο από το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

    Τέλος ο κ. Χαρδαλιάς έστειλε το δικό του μήνυμα για τον ένα χρόνο μετά από το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα μας.

    «Ένα χρόνο μετά τον ερχομό της πανδημίας, έχουμε διανύσει μια τεράστια, μία πρωτοφανή πορεία. Μια πορεία δύσκολη, μια πορεία επίπονη, μια πορεία που μας έχει στερήσει πολλά, μας έχει απομακρύνει από όσα θεωρούσαμε δεδομένα. Τους ανθρώπους που αγαπάμε, τις καθημερινές μας συνήθειες, τα μικρά αλλά και μεγάλα πράγματα που κάνουν τη ζωή μας χαρούμενη. Ένα χρόνο μετά, έχοντας κοπιάσει και παλέψει με κάτι πρωτόγνωρο, συνεχίζουμε να δίνουμε όλοι μας καθημερινά μια σειρά από μικρές και μεγάλες μάχες για να φτάσουμε σιγά σιγά, με απέραντη υπομονή, με μοναδική καρτερία, στην υπέρτατη νίκη απέναντι στον αόρατο εχθρό», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

    Παράλληλα τόνισε: «Ένα χρόνο μετά, δίνουμε ακόμα τη μάχη μας. Νύχτα και μέρα, ξεπερνάμε τον εαυτό μας. Οι γυναίκες και οι άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, του ΕΟΔΥ, οι επιδημιολόγοι μας, τα στελέχη υγείας σε όλη τη χώρα. Όλοι παραμένουμε ταγμένοι σε αυτόν τον αγώνα, υπηρετώντας αυτό το μοναδικό πατριωτικό καθήκον. Ένα χρόνο μετά, όλοι μας πρέπει να νιώθουμε περήφανοι για όσα έχουμε επιτύχει. Μαζί, Πολιτεία και πολίτες έχουμε καταφέρει πολλά. Κι η ευγνωμοσύνη μας προς τον κάθε ένα από εσάς ξεχωριστά που με επιμονή, με καρτερία τηρεί τα μέτρα, είναι όχι μόνο δεδομένη, είναι απεριόριστη. Και πιστέψτε με, δεν το λέω αυτό συμβατικά – χωρίς τη δική σας προσπάθεια, χωρίς τις δικές σας θυσίες δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ», ενώ στη συνέχεια προσέθεσε: «Ένα χρόνο μετά, επιμένουμε. Είμαστε δίπλα στους πολίτες, στις αγωνίες τους, στις εύλογες ή μη απορίες τους, στις καλοπροαίρετες ή και άδικες ανησυχίες τους, δουλεύουμε όλοι μαζί για να βγάλουμε την πατρίδα μας από αυτή τη λαίλαπα. Γιατί το χρωστάμε στους γονείς μας, στα παιδιά μας, στους φίλους μας, στους ανθρώπους που αγαπάμε. Γιατί το οφείλουμε στη μνήμη όλων όσων τόσο άδικα, τόσο αναπάντεχα, έφυγαν από κοντά μας, έπεσαν στη μάχη απέναντι στον αόρατο εχθρό».

    Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Ένα χρόνο μετά, κοιτάμε πίσω μας και κρατάμε μόνο τον κοινό αγώνα, μόνο τις στιγμές αλληλεγγύης μπροστά στην απειλή. Δεν μένουν στη σκέψη μας ούτε αναθέματα, ούτε άδικες κατηγορίες, ούτε συνωμοσιολογικοί παραλογισμοί και ακραίες αντιδράσεις. Δεν λυγίζουμε, δεν αποκαρδιωνόμαστε, δεν υποχωρούμε. Όλοι είμαστε κουρασμένοι, όλοι είμαστε αγχωμένοι αλλά δεν είμαστε φοβισμένοι. Ένα χρόνο μετά, παλεύουμε ακόμα. Χωρίς διάθεση νουθεσίας, χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Με μόνη μας έννοια να πετύχουμε τον κοινό σκοπό, να μείνουμε όλοι ασφαλείς ως το τέλος αυτής της περιπέτειας. Αυτή είναι η φροντίδα μας, αυτή είναι η αγωνία μας, αυτό είναι το καθημερινό μας στοίχημα που για κάποιους από εμάς εξελίσσεται σε στοίχημα ζωής, σε στοίχημα ευθύνης απέναντι στην πατρίδα και τους πολίτες της».

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η ελευθερία δεν αργεί». Συγκεκριμένα είπε: «Ένα χρόνο μετά, βλέπουμε επιτέλους το φως στην άκρη του τούνελ. Χάρη στο εμβόλιο, η ελευθερία δεν αργεί. Κι όχι τυχαία, η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό πήρε την κωδική ονομασία “Επιχείρηση Ελευθερία”. Γιατί το ραντεβού για τον εμβολιασμό μας είναι ραντεβού απελευθέρωσης από τον αόρατο εχθρό – είναι ραντεβού ζωής».

    «Ένα χρόνο μετά, σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για όσα έχετε κάνει. Για την κούραση που αντέχετε, για τη μάσκα που δεν ξεχνάτε, για κάθε φορά που είπατε “όχι” όταν τόσο ανάγκη είχατε να πείτε “δεν πειράζει”. Ένα χρόνο μετά, έχουμε πορευτεί μαζί σε αυτό τον ανηφορικό δρόμο. Και μαζί ευχόμαστε οι επόμενοι μήνες να είναι μήνες ελευθερίας, μήνες δημιουργίας, μήνες ανάστασης για όλους μας. Συνεχίζουμε και να είστε σίγουροι, θα νικήσουμε», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.



    ΣΧΟΛΙΑ