Bitcoin
Τον περασμένο μήνα ήρθε «ο Θεός του bitcoin» (Bitcoin God). Τον Ιανουάριο, «η πίτσα του bitcoin» (Bitcoin Pizza). Και η ημερομηνία λανσαρίσματος του Bitcoin Private εξακολουθεί να είναι… μυστικό.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα παρακλάδια του διάσημου κρυπτονομίσματος. Παρακλάδια που δημιουργούνται κάθε φορά που κάποιος προγραμματιστής κλωνοποιεί το λογισμικό του bitcoin, του δίνει ένα νέο όνομα, ένα νέο νόμισμα και, πιθανώς, κάποια νέα χαρακτηριστικά. Συχνά, στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να εκμεταλλευτεί την εξοικείωση του κόσμου με το bitcoin και να φέρει λεφτά. Πολλά λεφτά… τουλάχιστον εικονικά.
Πέρυσι, κυκλοφόρησαν γύρω στα 19 παρακλάδια του bitcoin, αλλά φέτος αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους μέχρι και 50 νέα, σύμφωνα με τον Lex Sokolin, επικεφαλής στρατηγικής fintech στην Autonomous Research. Υπάρχει η περίπτωση, όμως, ο αριθμός τους να είναι ακόμη μεγαλύτερος, τώρα που το Forkgen, ένας ιστότοπος που δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε έχει κάποιες στοιχειώδεις δεξιότητες προγραμματισμού να λανσάρει έναν κλώνο, βρίσκεται πλέον σε λειτουργία.
Τα κίνητρα πίσω από τις προσπάθειες αυτές ποικίλλουν. Κάποιοι προσπαθούν να βελτιώσουν το ίδιο το bitcoin. Άλλοι αναζητούν το γρήγορο κέρδος. Όμως, η τιμή των νέων κλώνων δεν μένει απαραιτήτως ψηλά για πολύ.
Πριν από χρόνια, κάποιοι στηρίχθηκαν στον κώδικα του bitcoin για να λανσάρουν εναλλακτικά κρυπτονομίσματα, όπως το Litecoin και αργότερα το Dogecoin, επιδιώκοντας να διαφοροποιηθούν τόσο ως προς το όνομα όσο και ως προς τα χαρακτηριστικά. Όμως, παρόλο που η κεφαλαιοποίηση του Dogecoin έχει φτάσει σήμερα 744 εκατ. δολάρια, οι νεότεροι κλώνοι Bitcoin Cash και Bitcoin Gold έχουν ήδη ξεπεράσει την κεφαλαιοποίηση αυτή.
«Δίνουμε στους χρήστες μας επιλογές και τους αφήνουμε να επιλέξουν ποια assets θα χρησιμοποιήσουν και ποια όχι», λέει ο George Kimionis, CEO της Coinomi, ενός «πορτοφολιού» που δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους bitcoin να συλλέξουν νέα νομίσματα-κλώνους. «Δεν παίρνουμε εμείς αυτήν την απόφαση γι’ αυτούς», προσθέτει.