Το πρωί της Τρίτης αναμένεται η ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια, όπως και τα ονόματα των επιτυχόντων. Από φέτος καταργείται η ανακοίνωση των ονομάτων των επιτυχόντων στα σχολεία, καθώς και η ανάρτηση της αναλυτικής βαθμολογίας των υποψηφίων, λόγω του κανονισμού περί της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Έτσι, στα σχολεία θα αναρτηθούν από τους διευθυντές μόνο οι κωδικοί των επιτυχόντων.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν αναλυτικά τα αποτελέσματα στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας (results.it.minedu.gov.gr).

Αναφορικά με την εκτίμηση για το πού θα κινηθούν οι βάσεις, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό ενημερωτικό δίκτυο Alfavita.gr:

Α. Η πλειονότητα των βάσεων εισαγωγής  των τμημάτων θα κινηθεί συνολικά πτωτικά. Πτωτικά θα κινηθεί και η πλειονότητα των υψηλόβαθμων τμημάτων. Αντίθετα τα περισσότερα τμήματα που έχουν ειδικό μάθημα θα έχουν άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους ενώ απογείωση των βάσεων εισαγωγής θα καταγράψουν τα Παιδαγωγικά Τμήματα. Το πλέον υψηλόβαθμο τμήμα θα είναι η Ιατρική Αθηνών η οποία ωστόσο, φέτος, θα μειώσει τις βάσεις εισαγωγής της.

Β. Περίπου 40.000 υποψήφιοι καταγράφουν φέτος βαθμολογίες κάτω από τη βάση. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά των τελευταίων χρόνων που έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και στο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών από τους 27.679 υποψηφίους, το 33,16% έχει μέχρι 10.000 μόρια. Στην ίδια Ομάδα Προσανατολισμού, στο Πεδίο Επιστημών Υγείας και ζωής, από τους 8.600 υποψήφιους, το 63,25% έχει μέχρι 10.000 μόρια.
  • Στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, στο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών από τους 24.935 υποψήφιους το 41,67% έχει μέχρι 10.000 μόρια. Στην ίδια ΟΠ, στο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και ζωής, από τους 17.593 υποψήφιους το 30,48% έχει αντίστοιχες επιδόσεις.
  • Στην Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, στο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και ζωής, από τους 3.223 υποψήφιους το 83,58% έχει μέχρι 10.000 μόρια. Στην ίδια ΟΠ, στο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής από τους 22.658 υποψηφίους το 53,46% έχει αντίστοιχες επιδόσεις.

Γ. Περίπου 100 τμήματα αναμένεται φέτος να δεχθούν υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια. Τα τμήματα αυτά αφορούν και στα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια και κατανέμονται σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία. Η χαμηλότερη είσοδος σε Πανεπιστημιακό Τμήμα δεν θα ξεπεράσει τα 6 – 7.000 μόρια. Η χαμηλότερη είσοδος σε Τμήμα ΤΕΙ θα είναι κάτω από τα 4.000 μόρια.

Δ. Τα τμήματα που απαιτούσαν εξέταση σε ειδικό μάθημα στην πλειονότητά τους θα είναι φέτος πιο απαιτητικά στις βάσεις εισαγωγής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πανελλαδικές: Ανατροπές στις βάσεις του 2018

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανελλαδικές 2018: Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις βάσεων – Ποιες σχολές θα σημειώσουν πτώση