Αντί για συναίνεση και ήπιους τόνους στην κορυφαία διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, η κυβέρνηση επιλέγει τα κόλπα και τις αλχημείες, δυναμιτίζοντας για ακόμη μια φορά το κλίμα. Σάλο προκάλεσαν οι χθεσινές αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να μην ψηφίσουν την αλλαγή του άρθρου 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να μην περάσει διευρυμένη πλειοψηφία.

«Η ΝΔ κάνει πονηριές» είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Κατρούγκαλος. «Λέει ότι θα ψηφίσει την πρόταση μας για το άρθρο 32, αν και διαφωνεί με το περιεχόμενο της που μιλά και για άμεση εκλογή του ΠτΔ από το λαό. Το κάνει αυτό η ΝΔ για προφανείς λόγους. Γιατί θέλει να πάρει τώρα 180 και να μπορέσει να το αλλάξει στην επόμενη Βουλή με 151. Εάν το κάνει τελικά αυτό η ΝΔ, τότε κι εμείς θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δεν θα τις λαμβάναμε υπό κανονικές συνθήκες» είπε.

Η διαδικασία προβλέπει πως εάν ένα άρθρο στην παρούσα Βουλή, που αποφασίζει μόνο ποια και πόσα άρθρα θα αναθεωρηθούν από την επόμενη αναθεωρητική Βουλή, πάρει 180 ψήφους, τότε η επόμενη Βουλή μπορεί να τα αλλάξει με 151 ψήφους.

Όλα ξεκίνησαν από τον αιφνιδιασμό που κατάφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα υπερψηφίζοντας και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32, με στόχο το συγκεκριμένο άρθρο να συγκεντρώσει 180 ψήφους στην παρούσα Βουλή και άρα στην επόμενη Βουλή να χρειαστεί μόνο 151 για να αναθεωρηθεί.

Το άρθρο 32 αφορά στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και εν δυνάμει μπορεί να αποσυνδέσει την εκλογή του ανώτατου άρχοντα από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Πράγμα που σημαίνει ότι με την κίνηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά εξουδετέρωσε τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για «δεξιά παρένθεση» και νέες εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020 με απλή αναλογική.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προβλέπει έξι ψηφοφορίες στη Βουλή και εφόσον καμία από τις έξι δεν αποδώσουν καρπούς, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τον λαό.

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει τρεις ψηφοφορίες από τη Βουλή, μια με 200 ψήφους, μία με 180 και μια με 151 και εφόσον δεν προκύψει αποτέλεσμα στην τέταρτη ψηφοφορία ο Πρόεδρος να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία από τη Βουλή -όχι με προσφυγή στον λαό.

Στο επίκεντρο της κίνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται το σκεπτικό να έχει η ΝΔ τη δυνατότητα, εφόσον είναι η επόμενη κυβέρνηση, να ορίσει εκείνη το περιεχόμενο της αναθεώρησης του Άρθρου, καθώς θα χρειάζονται μόνο 151 ψήφοι, για να αναθεωρηθεί. Πρόθεσή της είναι να ορίσει το περιεχόμενο του άρθρου με βάση τη δική της πρόταση, δηλαδή να μην υπάρξει τελική προσφυγή στον λαό για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Απαντώντας στην κίνηση αυτή της ΝΔ, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην συνταγματική αναθεώρηση, Γιώργος Κατρούγκαλος, άφησε να εννοηθεί ότι η πλευρά του κυβερνώντος κόμματος θα κάνει ντρίμπλα, ώστε να αποφύγει το σχετικό άρθρο να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία και μην μπορεί στην επόμενη Βουλή η ΝΔ να το αλλάξει όπως εκείνη θέλει.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε σάλο, αφού εμφάνιζε τον ΣΥΡΙΖΑ έτοιμο να μην υπερψηφίσει την πρόταση για το άρθρο 32 που ο ίδιος έχει καταθέσει, αλλά συνιστούσε ταυτόχρονα και μια ομολογία ήττας για τις επόμενες εκλογές.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε το Μέγαρο Μαξίμου έκανε όπισθεν ολοταχώς. Μάλιστα ο ίδιος ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναγκάστηκε να διαψεύσει τα ρεπορτάζ των κοινοβουλευτικών συντακτών, κάνοντας λόγω για «fake news» και κατηγορώντας τους δημοσιογράφους πως διαστρέβλωσαν τα λεγόμενά του.

Στη συνέχεια το ίδιο το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία διαψεύδει τα σενάρια, χαρακτηρίζοντας τα ανυπόστατα, ενώ επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την πως υιοθετεί fake news. Παράλληλα, ωστόσο, εγκαλεί τη ΝΔ για πολιτικά παιχνίδια στην «πλάτη» της Συνταγματικής Αναθεώρησης και για επιχείρηση ευτελισμού της κορυφαίας θεσμικής διαδικασίας του πολιτεύματος.

Αναλυτικά η κυβερνητική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η δημόσια συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με τις παλινωδίες της θέλησε να υποβαθμίσει και να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος. Ήταν εξάλλου εκείνη που μέχρι την τελευταία στιγμή άλλαζε θέσεις για την συμμετοχή της ή μη στη διαδικασία.

Τα ίδια συνεχίζει και σήμερα με την υιοθέτηση ανυπόστατων σεναρίων περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία.

Η ΝΔ επιμένει να αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση σαν ένα παιχνίδι συναλλαγής και ανταλλαγής, απειλώντας ότι δεν θα υποστηρίξει ακόμη και ώριμες μεταρρυθμίσεις αν δεν γίνει αποδεκτό το σύνολο της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της. Η συναίνεση δεν είναι όμως συναλλαγή.

Είναι λοιπόν η τελευταία που μπορεί να παραδίδει μαθήματα σεβασμού των θεσμών στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη, όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση αλλά και ως προς την κατεύθυνσή τους. Και αυτή η θέση είναι κρατούσα και στη νομική θεωρία, αλλά και σύμφωνη με τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση οι τακτισμοί και οι διαστρεβλώσεις στις οποίες αναλώνεται η Νέα Δημοκρατία ελάχιστα απασχολούν, καθώς και στην αναθεωρητική Βουλή θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης».

ΝΔ: Να πάνε όλοι και για γκαζόζες

Οι δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ που έκανε λόγο για «μνημείο αυτοεξευτελισμού». «Η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου σημείωνε η ΝΔ ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνο ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία. Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτό γελοιοποίηση της κυβέρνησης κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλο και για γκαζόζες..»

«Βόμβα» από Κοντονή

Το κερασάκι στην τούρτα των παλινωδιών εκ μέρους της κυβέρνηση ήρθε από τον Σταύρο Κοντονή, ο οποίος όχι μόνο διαφώνησε με την ερμηνεία που δίνει η πλευρά Τσίπρα για την συνταγματική αναθεώρηση, αλλά διαφώνησε και με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή ΠτΔ απευθείας από το λαό.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ «δεν λαμβάνει υπόψιν της ότι υπάρχει ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι το εκλογικό σώμα. Ο λαός είναι που κρίνει. Η επόμενη Βουλή όμως, δεν δεσμεύεται από την προηγούμενη ως προς την κατεύθυνση.» Και όχι μόνο αυτό αλλά διαφώνησε και με την πρόταση περί εκλογής ΠτΔ απευθείας από τον λαό αν προκύψει αδιέξοδο στις ψηφοφορίες στην Βουλή επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος «αλλοίωσης του πολιτεύματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κοντονής κατά Μαξίμου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, στην γραμμή ΝΔ ο πρώην υπουργός!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκινά η «μάχη» για την συνταγματική αναθεώρηση – Η κίνηση ματ του Κυριάκου Μητσοτάκη (upd)