Μπορεί στην Ελλάδα τα ποσοστά ιδιόκτητης κατοικίας να είναι ιδιαίτερα υψηλά, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά μια νέα ανάλυση έρχεται να δείξει ότι, αντίθετα απ’ ό,τι θα περίμενε ίσως κανείς, δεδομένου και του φλέγοντος για την Ελλάδα θέματος των πλειστηριασμών, το ποσοστό των κατοικιών που έχουν αγοραστεί με δάνεια είναι πολύ χαμηλό.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του οίκου DBRS για τις τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας, τα ποσοστά ιδιοκτησίας στην Ευρώπη παρουσιάζουν, ως επί το πλείστον, πτωτική τάση, έστω και οριακή. Το εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος, όπου, παραδοσιακά, τα ποσοστά ιδιοκτησίας είναι υψηλά, τα ποσοστά των ιδιόκτητων κατοικιών που αποκτώνται μέσω χρέους είναι πολύ χαμηλά.

Για το σύνολο της Ευρωζώνης, το ποσοστό των ιδιόκτητων κατοικιών ανέρχεται στο 66,5% (στοιχεία του 2016). Αυτό αντιπροσωπεύει μια οριακή αύξηση των ποσοστών ιδιοκτησίας σε σχέση με το 2015. Σε ό,τι αφορά δε τον τρόπο απόκτησής του, το 27,9% των ιδιοκτητών το έχει αποκτήσει με ενυπόθηκο στεγαστικό ή άλλο δάνειο, ενώ ένα 38,6% το έχει αποκτήσει χωρίς τη χρήση κάποιου δανείου.

κόκκινα δάνεια

Από τον πληθυσμό αυτών που ενοικιάζουν, το 23,1% ενοικιάζει σε τιμές αγοράς και το 10,5% έχει ενοίκιο χαμηλότερο από τις τιμές αγοράς ή και καθόλου. Έτσι, κατά προσέγγιση, το 1/3 του πληθυσμού έχει πλήρη κυριότητα της κατοικίας του, άλλο 1/3 έχει υποθήκη ή άλλο δάνειο και το υπόλοιπο 1/3 νοικιάζουν σπίτι.

Από τα εντυπωσιακά στοιχεία της έρευνας, όπως υπογραμμίζει η DBRS, είναι τα χαμηλά επίπεδα ιδιοκτησίας μέσω χρέους σε χώρες όπως η Ιταλία (15,9%), η Κύπρος (20,4%) και η Ελλάδα (13,9%), δεδομένου ότι τα ποσοστά ιδιοκτησίας  στις χώρες αυτές είναι υψηλά και στο 72,3%, στο 72,5% και στο 73,9% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, από το 73,9% ιδιοκτησίας, το 13,9% έχει ενυπόθηκο στεγαστικό ή άλλο δάνειο (το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη), ενώ το 60% έχει πλήρη κυριότητα του ακινήτου του, αν και ελαφρώς (κατά 1,5%) μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκονται οι σκανδιναβικές χώρες, όπου η ιδιοκτησία ακινήτου χρηματοδοτείται σε σημαντικό βαθμό με δάνειο. Οι πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις είναι η Ολλανδία με ιδιοκτησία 61,0% (με υποθήκη ή δάνειο), η Σουηδία με 54,8%, η Δανία με 47,7% και η Φινλανδία με 42,0%.