ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης καίνε την τσέπη των καταναλωτών, ενώ φαίνεται πως οι ανατιμήσεις θα «ροκανίσουν» και την επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού από την Πρωτοχρονιά, αλλά και τις έμμεσες αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, της εισαγωγής του χαμηλού συντελεστή 9% στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, αλλά και την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης.
Το Υπουργείο Οικονομικών αναζητά ήδη την κατάλληλη φόρμουλα, προκειμένου να βάλει… φρένο στις αυξήσεις των τιμών, ωστόσο ο χρόνος μέχρι τη λήψη των τελικών αποφάσεων είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτικός.
Οι ημερομηνίες – «κλειδιά»
Το οικονομικό επιτελείο περιμένει να πάρει στα χέρια του τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το β΄ τρίμηνο του έτους, τα οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 7 Σεπτεμβρίου και θα αναδείξουν το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου που προκύπτει.
Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου η ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου θα είναι πολύ υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ η καλύτερη πορεία του τουρισμού θα οδηγήσει τη φετινή ανάπτυξη πάνω από το 3,6% που εκτιμά το οικονομικό επιτελείο. Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν η πορεία της οικονομίας «τρέξει» με ρυθμούς 4% ή 5%, όπως εκτιμούν διάφοροι διεθνείς οίκοι. Αυτή η αναθεώρηση των προβλέψεων μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις, με στόχο και την ανάσχεση των ακρίβειας.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο αναμένει στις 10 Σεπτεμβρίου και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Αυγούστου, τα οποία θα δείξουν το μέγεθος των αυξήσεων.
Πάντως, «κλειδί» για το ύψος των φοροελαφρύνσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα είναι η νέα διαβούλευση των μέτρων με τους θεσμούς την ερχόμενη εβδομάδα.
Στο επίκεντρο τα ευάλωτα νοικοκυριά
Κύριος στόχος των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να είναι η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Ήδη αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα αντισταθμιστούν οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η χονδρική τιμή έχει εκτοξευθεί κατά 50%, με αποτέλεσμα το κόστος να μετακυλίσει στους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχει «κλειδώσει»:
*η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα,
*η επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ απομένει μια νέα μείωση 1,1 ποσοστιαίων μονάδων, αλλά και
*η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 22% εντός του 2022 και απομένει μια ακόμα μείωση που αποτελεί μέρος του προγράμματος της ΝΔ, στο 20% το 2023.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται και η επέκταση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 1», το οποίο επιδοτεί για 9 μήνες τις δόσεις των στεγαστικών δανείων α’ κατοικίας, σε όσα νοικοκυριά έχουν πληγεί από την πανδημία.
Πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο Οικονομικών ανακάλυψε πως υπάρχει ένα αδιάθετο ποσό που αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα που κανονικά λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου, επιδοτεί το τελευταίο τρίμηνο έναν ενήμερο δανειολήπτη το 70% της μηνιαίας δόσης. Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδοτείτε για τους μήνες Οκτώβριο – Δεκέμβριο 2021 το 30% της μηνιαίας δόσης.
Μειώσεις ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ
Σε περίπτωση που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείξουν ότι υπάρχει σημαντικός δημοσιονομικός χώρος, ο φάκελος που θα έχει μαζί του ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να περιέχει και επιπλέον μέτρα, όπως:
- Τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά επιπλέον 8%,
- Την κατάργηση ή μείωση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ,
- Κίνητρα για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με έκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα για όσους κάνουν e- δαπάνες σε επαγγέλματα που έχουν τάσεις υψηλής φοροδιαφυγής,
- Τη θέσπιση κινήτρων για συγχωνεύσεις, με νομοσχέδιο που θα έρθει το φθινόπωρο, με τους φορολογικούς συντελεστές να μειώνονται ακόμα και κατά 50%,
- Τη μείωση κατά 50% ή ακόμα και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
- Επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις θεατρικές παραστάσεις και
- Επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο.
- Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11% τα επόμενα χρόνια.