Χωρίς καμία συνεννόηση με τους δασκάλους, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, επί τρεις ημέρες τώρα, αναλύει σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς το σχέδιό του να αρχίζουν -από του χρόνου- τα μαθήματα στις 9 το πρωί, αντί για 8:15, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Χθες δήλωσε ότι η εφαρμογή του μέτρου δεν συναντά δυσκολίες σε γυμνάσια και λύκεια, ενώ για τα δημοτικά είπε πως είναι υπό εξέταση. Πολλά τα αδιευκρίνιστα σημεία τόσο για τους δασκάλους όσο και για τους γονείς.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Θανάσης Κικινής, αν και απέφυγε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, ανέφερε ωστόσο ότι η ανακοίνωση των προθέσεων του υπουργού ήταν μια «έκπληξη».

«Ήταν μια έκπληξη για εμάς. Λίγες ημέρες πριν το ανακοινώσει αρχικά, τον Αύγουστο, ο υπουργός, είχαμε συνάντηση, αλλά δεν ανέφερε τίποτα σχετικό. Για να πάρουμε θέση, θα πρέπει να γνωρίζουμε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, σε ποιες έρευνες στηρίχθηκε, από ποιους εισηγήθηκε και με ποιο σκεπτικό, καθώς επίσης και ποια σύνδεση έχει με τον γενικό σχεδιασμό για την εκπαίδευση και τα σχολεία» δήλωσε ο κ. Κικινής.

Όπως ανέφερε, η ΔΟΕ θα ζητήσει νέα συνάντηση με τον Κώστα Γαβρόγλου για να δοθούν διευκρινίσεις για το ζήτημα.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 ανέφερε σχετικά πως πρόκειται για «μια σκέψη που έχουμε στο Υπουργείο, ως αποτέλεσμα επαφών με την επιστημονική κοινότητα που μελετά αυτά τα μηνύματα. Οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά αποδίδουν με πολύ καλύτερο τρόπο, όταν αρχίζει αργότερα το σχολείο» τόνισε.

Επανέλαβε ότι «αυτό δεν θα έχει επίπτωση στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Υπάρχουν και σήμερα γονείς που αφήνουν πολύ νωρίς τα παιδιά τους στο σχολείο, αυτό δεν θα αλλάξει. Πρέπει να δούμε ακριβώς πού και πως θα εφαρμοστεί τέτοιο μέτρο».

«Το σκεπτόμαστε πολύ σοβαρά, διότι όχι μόνο στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, αλλά και στο Δημοτικό, διότι κι εκεί υπάρχουν ζητήματα αναφορικά με την ώρα έναρξης των μαθημάτων. Επίσης, αυτό θα βοηθήσει σημαντικά και τους μαθητές με ειδικές ανάγκες και τους γονείς τους, που ξυπνούν εξαιρετικά νωρίς το πρωί, προκειμένου να ετοιμαστούν τα παιδιά» επισήμανε.

Απορίες

Μετά την εξαγγελία, την ημέρα του Αγιασμού στα σχολεία, πολλά ήταν τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν σχετικά με το πώς θα τεθεί σε εφαρμογή το συγκεκριμένο μέτρο.

Αν το υπουργείο Παιδείας δεν σκοπεύει να μειώσει τις διδακτικές ώρες -όπως έχει διευκρινιστεί από τις δηλώσεις του υπουργού- αυτό σημαίνει ότι το ωράριο λήξης των μαθημάτων μετατίθεται κατά μία ώρα αργότερα. Δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ανοίγουν τις πόρτες των σχολείων κανονικά στην ώρα που ισχύει και σήμερα, αλλά πιθανότατα θα πρέπει να αυξήσουν το ωράριό τους κατά μία ώρα.

Αδιευκρίνιστο επίσης παραμένει τι γίνεται με το ωράριο του Ολοήμερου, που μέχρι σήμερα έχει ώρα αποχώρησης στις 15:00 και στις 16:00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γαβρόγλου: Πρώτο κουδούνι στις 9, για να μην τσακώνονται στο σπίτι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γαβρόγλου: Του χρόνου τα μαθήματα θα ξεκινούν στις 9, για να κοιμόμαστε παραπάνω