Δεν είναι ανάγκη να πεταχτεί κανείς μέχρι τη Ρώμη για να φάει την τέλεια πίτσα. Μπορεί να βασιστεί στις θερμοδυναμικές εξισώσεις τριών επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι έχουν την τέλεια «συνταγή» και μάλιστα προσαρμοσμένη ανάλογα με τον φούρνο του καθενός.
Δύο φυσικοί και ένας ανθρωπολόγος παρουσίασαν μια νέα μελέτη με τίτλο «Η Φυσική για το ψήσιμο μιας καλής πίτσας», στην οποία παρέχουν επιστημονικές συμβουλές για μια καλή «Μαργκερίτα» με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό.
Σε έναν ξυλόφουρνο από τούβλα -που ψήνει καλύτερα την πίτσα από όλες τις πλευρές- η σωστή πίτσα γίνεται μέσα σε ακριβώς δύο λεπτά, εφόσον η θερμοκρασία βρίσκεται στους 330 βαθμούς Κελσίου. Όταν χρειάζονται και άλλα πρόσθετα υλικά πάνω στην πίτσα, χρειάζεται άλλο μισό λεπτό.
Στο συνηθισμένο μεταλλικό ηλεκτρικό φούρνο που έχει κάθε κουζίνα σπιτιού, η τέλεια πίτσα -για να μη γίνει «κάρβουνο»- απαιτεί 170 δευτερόλεπτα σε χαμηλότερη θερμοκρασία 230 βαθμών Κελσίου. Όσα περισσότερα λαχανικά που περιέχουν νερό, προσθέτει κανείς από πάνω, τόσο περισσότερο χρόνο πρέπει να μείνει η πίτσα στο φούρνο.
Για πιο επιστημονικές λεπτομέρειες, μπορεί κανείς να συμβουλευθεί τις ίδιες τις…εξισώσεις (και καλή τύχη!).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δεν φαντάζεστε τον τρόπο που βρήκε η Pizza Hut για να παραδίδει την πίτσα σας πριν κρυώσει!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πιο γρήγορο ορεκτικό: Ατομικά πιτσάκια με φέτες ψωμιού και διάφορα υλικά
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η καλύτερη συνταγή για σπιτική ζύμη πίτσας (video)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- McDonald’s: Πώς ο CEO «αλλάζει το παιχνίδι» με νέα μπέργκερ και γρήγορες διαδικασίες
- Το σχέδιο του Υπερταμείου να κάνει την ΕΤΑΔ «μικρή ΔΕΗ»
- Διπλή επίσκεψη του Δημοσίου στις αγορές και buyback – Προς ολοκλήρωση το δανειακό πρόγραμμα
- Αυτοί είναι οι νέοι υπουργοί, οι σίγουροι και οι καραμπόλες, το party των τραπεζών, γιατί πάμε σε bull market στις μετοχές, το big deal Μεγάλου και τα γενέθλια της Kathleen Μακροπούλου και της Σοφίας Μπιθαρά
