ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ακτιβίστρια έκρινε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «έχει πολλά να κάνει» και θα όφειλε να προχωρήσει «σε τολμηρά βήματα» για να προστατεύσει τον αφγανικό λαό. Πρόσθεσε πως προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους ηγέτες διαφόρων χωρών τις τελευταίες ημέρες.
«Εκτυλίσσεται επείγουσα ανθρωπιστική κρίση αυτή τη στιγμή και πρέπει να προσφέρουμε τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», πρόσθεσε η 23χρονη μιλώντας στην εκπομπή Newsnight του BBC.
Τη Μαλάλα Γιουσαφζάι είχε πυροβολήσει στο κεφάλι Πακιστανός Ταλιμπάν το 2012, εξαιτίας της εκστρατείας της υπέρ της μόρφωσης των κοριτσιών. Είχε γίνει γνωστή χάρη στο ιστολόγιο το οποίο έγραφε με ψευδώνυμο στον ιστότοπο του BBC, στα 11 της χρόνια, για τη ζωή στα εδάφη υπό την κατοχή των Πακιστανών Ταλιμπάν.
«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με μερικούς ακτιβιστές και ακτιβίστριες στο Αφγανιστάν, και μου είπαν ότι ανησυχούν για το πώς θα είναι η ζωή τους», είπε η νεαρή, αναφερόμενη στην ανακατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.
Σημείωσε πως έστειλε γράμμα στον Πακιστανό πρωθυπουργό Ιμράν Χαν, καλώντας τον να υποδεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες και να εξασφαλίσει ότι τα παιδιά «θα έχουν πρόσβαση στη μόρφωση, θα είναι ασφαλή και προστατευμένα, ότι δεν θα πάει χαμένο το μέλλον τους».
We watch in complete shock as Taliban takes control of Afghanistan. I am deeply worried about women, minorities and human rights advocates. Global, regional and local powers must call for an immediate ceasefire, provide urgent humanitarian aid and protect refugees and civilians.
— Malala Yousafzai (@Malala) August 15, 2021
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι μεταφέρθηκε για νοσηλεία και εγκαταστάθηκε στην Αγγλία μετά την απόπειρα δολοφονίας της. Πέρυσι πήρε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου σπούδασε φιλοσοφία, πολιτικές επιστήμες και οικονομικά.
Διαβάστε επίσης:
ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν