Mario Draghi, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Η κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών (waiver) από την ΕΚΤ είναι και πάλι γεγονός, συνοδευόμενο μάλιστα από την βελτίωση της αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων και μάλιστα στα επίπεδα του Φθινοπώρου του 2013.
Η αλλαγή αυτή δεν είναι χρονικά τυχαίαΚαθόλου, βεβαίως-βεβαίως, τυχαία δεν είναι η στιγμή που πραγματοποιείται αυτή η αλλαγή, δεδομένου ότι γίνεται ένα 24ωρο πρίν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία για έξοδο ή παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά, καθησυχάζονται οι αγορές βελτιώνοντας δραστικά το κλίμα λειτουργίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψιν το γεγονός ότι πρώτον η επιστροφή στην σχεδόν μηδενικού κόστους (0,05%) χρηματοδότηση των τραπεζών και δεύτερον ο υποδιπλασιασμός του ποσοστού «κουρέματος» της αποδεκτής τιμής των ομολόγων από το 45% περίπου στο 25% διευρύνει σημαντικά την δυνατότητα απαγκίστρωσης των τραπεζών από τον ELA (Emergency Liquidity). Θα μειωθεί, δηλαδή, σημαντικά η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, ρίχνοντας έτσι την το κόστος της χρηματοδότησης στα 55 – 56 περίπου δισ. ευρώ.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η μείωση του ποσοστού «κουρέματος» στις τιμές των ομολόγων, ποσοστά διαφορετικά βάσει την διάρκειά τους, θα αφορά αφενός σε εκείνα που θα χρησιμοποιηθούν στην νέα χρηματοδότηση μέσω των προγραμμάτων αναχρηματοδότησης που θα αρχίσουν στις 29/6 και αφετέρου σε εκείνα τα οποία λειτουργούν ως εγγύηση για την χρηματοδότηση από τον ELA.
Αυτό που σίγουρα θα πρέπει να ειπωθεί είναι το ότι στην χθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΤ αφήνεται να εννοηθεί έμμεσα ότι έχει δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα το οποίο θα επιτρέψει ένα βήμα παραπάνω: τη συρρίκνωση της λειτουργίας των Capital Controls. Με τον τρόπο αυτόν θα φανεί και ο διαχωρισμός του «παλιού» και του «νέου» χρήματος, δηλαδή την απελευθέρωση της κίνησης των κεφαλαίων. Και πράγματι το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης θα κρίνει αποφασιστικά τον βαθμό βελτίωσης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.
Καθυστέρηση ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα “ποσοτικής χαλάρωσης”
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και οι διαρροές που υπήρξαν μετά από τη χθεσινή συνάντηση του Συμβουλίου της ΕΚΤ οι οποίες αφορούν στις προθέσεις της είναι να καθυστερήσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE), ήτοι την αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο. Η ένταξη στο πρόγραμμα συναρτάται από το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους καθότι αυτό θα κριθεί από δύο στοιχεία όπως έγινε φανερό. Τις Εκθέσεις βιωσιμότητάς αλλά και την πορεία εφαρμογής των μοντέλων διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Πάντως εν αναφορά με την βιωσιμότητα του χρέους η ΕΚΤ πρόκειται να προχωρήσει στην δική της Έκθεση αξιολόγησης μετά το καλοκαίρι και σίγουρα πριν από την αντίστοιχη Έκθεση του ΔΝΤ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
http://www.mononews.gr/kalimera-aftes-ine-5-kirioteres-idisis-pou-prepi-na-gnorizete-prin-anixoun-agores/55640
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
http://www.mononews.gr/ekplixi-apo-panagiotaki-dei-poulai-chartofilakio-400000-pelaton-tis-pii-epofelounte/55761