ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Είναι, πια, κοινή παραδοχή σε τραπεζικούς, κυβερνητικούς και οικονομικούς κύκλους ότι τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν μεγάλο «αγκάθι» για τη λειτουργία των τραπεζών ως δανειοδοτικούς οργανισμούς, πράγμα που έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Τόσο οι επιχειρηματίες, όσο και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξανόμενα προβλήματα. Από την μία, οι ιδιοκτήτες υπερχρεωμένων επιχειρήσεων διαμαρτύρονται για την στάση των τραπεζών που αναβάλλουν συνεχώς την επίλυση του ζητήματος και από την άλλη οι τράπεζες αποφεύγουν να προχωρήσουν σε κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Οι επιχειρηματίες, λοιπόν παραπονούνται στις τράπεζες για αδράνεια σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και προσδιορίζουν την αιτία σε ορισμένες περιπτώσεις, στις διαφωνίες μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Αν όμως δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, προσθέτουν, η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει, με αποτέλεσμα οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να καταλήξουν σε… λουκέτο.
Κάποιοι ίσως να σκέφτονται πως οι τράπεζες παράγουν ήδη σημαντικά κέρδη πριν τον υπολογισμό των προβλέψεων, οπότε ακόμη και αν κάνουν πολύ λίγα πράγματα στο μέτωπο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, σε μια τριετία ή τετραετία θα έχει συγκεντρωθεί ένα μεγάλο ποσό, το οποίο θα απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό τις ζημίες των επισφαλών απαιτήσεων.
Το πρόβλημα είναι ευρύτερο
Όπως έχει γίνει γνωστό, ο SSM προτίθεται να θέσει ένα νέο πλαίσιο κανόνων ως τον Μάρτιο αναφορικά με το πόσα χρήματα θα πρέπει να κρατούν στην άκρη οι τράπεζες, για να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια, ένα θέμα που είναι ακανθώδες όχι μόνο για μας, αλλά και για άλλες χώρες. Για παράδειγμα στην Ιταλία, οι τράπεζες έχουν πάνω από 25% του συνολικού όγκου των 865 δισεκατομμυρίων ευρώ NPLs της ευρωζώνης.
Οι Ιταλοί θεωρούν πολύ αυστηρούς τους νέους κανόνες και ανησυχούν ότι αν οι τράπεζες αναγκαστούν να βάλουν στην άκρη περισσότερα χρήματα θα περιορίσουν τις χορηγήσεις. Κάποιες μπορεί να χρειαστούν και νέα κεφάλαια.
Παράλληλα, θεωρούν ότι θα φέρει την ανάπτυξη της οικονομίας τους ένα βήμα πίσω και καλούν για συμπαράσταση τις χώρες του Νότου που είναι σε παρόμοια κατάσταση, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Οι ιταλικές τράπεζες Popolare di Vicenza και Veneto Banca έφτασαν σε μία αιφνίδια κατάρρευση και έτσι απειλούν το μέλλον πολλών μεγάλων εταιρειών, όπως οι Benetton, De’Longhi, Geox κλπ
Και λύση, στο πρόβλημα, δεν φαίνεται…