• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Τρομάζει η εκτίμηση των σεισμολόγων: Τα 6,2 Ρίχτερ στην Ιταλία μπορεί να μην ήταν ο κύριος σεισμός!

    • NewsRoom
    earthquake


    Τα 6,2 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τα ξημερώματα την Κεντρική Ιταλία, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές σε πολλές πόλεις γύρω απο το επίκεντρο, ενδέχεται να μην ήταν ο κύριος σεισμός, εκτιμούν οι Έλληνες σεισμολόγοι. Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο να πρόκειται για έναν ισχυρό προσεισμό.

    Συγκεκριμένα είπε “είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς”, και επεσήμανε ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.

    eartquake

    Το “χτύπημα” του Εγκέλαδου, συνέχισε, προήλθε από την “ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων” η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ΄Ακουιλα την Άνοιξη του 2009.

    Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.
    Παράλληλα, απέδωσε τις μεγάλες καταστροφές στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία.

    earthquake

    Σοκ και τρόμο προκάλεσε ο φονικός σεισμός των 6,2 ρίχτερ στους κατοίκους της κεντρικής Ιταλίας αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 38 νεκρούς και μεγάλες ζημιές, ενώ υπάρχουν φόβοι για αύξηση του αριθμού των νεκρών. Επίκεντρο του σεισμού ήταν το χωριό Ακούμολι, περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης και όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία RAI, η δόνηση διήρκησε 20 δευτερόλεπτα και είχε εστιακό βάθος μόλις 4 χλμ!

    Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της ιταλικής πρωτεύουσας, και ιδίως στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica μερικά κτήρια της Ρώμης σείονταν επί 20 συνεχόμενα δευτερόλεπτα εξαιτίας της ισχυρής δόνησης. Ο δήμαρχος μάλιστα της παλαιάς πόλης έντρομος μίλησε για τις υλικές ζημιές ενώ είπε “η μισή πόλη δεν υπάρχει πια”.

    earthquake

    italian police

    Τα ιταλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 6 νεκρούς αν και νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα συνεχίζει να αυξάνεται. Δυο άτομα έχασαν την ζωή τους στην κεντρική περιφέρεια Μάρκε, ενώ μια οικογένεια βρίσκεται εγκλωβισμένη κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού της στο χωριό Ακκούμολι. Οι  ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για εγκλωβισμένα παιδιά.

    Παράλληλα η αστυνομία έκανε λόγο για δύο νεκρούς κοντά στο χωριό Pescara del Tronto.

    Διαβάστε ακόμη: 

    http://www.mononews.gr/marinopoulos-sinedriazi-ds-tis-alpha-bank/68930



    ΣΧΟΛΙΑ