Ο Sotheby’s συνδέει το όνομα Louis Vuitton με την Τέχνη. Κάλεσε 22 διάσημους καλλιτέχνες να φανταστούν εκ νέου το κλασικό σχέδιο της εμβληματικής τσάντας Capucines.

Οι τσάντες που δημιουργήθηκαν (μία αντιστοιχεί στον κάθε καλλιτέχνη) τηρώντας τις ακριβότερες προδιαγραφές, παρουσιάστηκαν στη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Παρίσι αλλά και διαδικτιακά από τον οίκο Sotheby’s. Η δημοπρασία -συλλογή ονομάζεται Artycapoucines Collection -σύνθετο όνομα από το arty (καλλιτεχνικό) και το Capucines, της κλασικής τσάντας.

Η κάθε Artycapoucines ξεκιίνησε με τιμή εκκίνησης τα 16.000 ευρώ και υψηλή τα 24.000 ευρώ.

Για πρώτη φορά δημιουργείται αυτό το τρίγωνο της τέχνης, της μόδας, της. επιχειρηματικότητας. Αν και ο Sotheby’s πάντα επινοεί πρωτότυπους τρόπους να ανανεώσει το ενδιαφέρον του κοινού και να βγάλει χρήματα. Ονομάζεται fundraising. Και μάλιστα αυτή τη φορά για κοινωφελείς σκοπούς.

Με πρωτοβουλία του Sotheby’s, ο Louis Vuitton zήτησε από κορυφαίους καλλιτέχνες να εφαρμόσουν το όραμα, την τεχνοτροπία και τα εκφραστικά τους μέσα για να σχεδιάσουν παραλλαγές των Capucines.

Ιστορία μόδας

Σχέδιο ταυτισμένο με τη διαχρονική φινέτσα. Η δημοπρασία πήρε το όνομά της από την οδό του Παρισιού Νοβ ντε Καπουσίν (Rue Neuve-des-Capucines).

Εκεί άνοιξε η πρώτη στον κόσμο μπουτίκ Louis Vuitton 1854.

Το απαράμιλλο σχέδιο των Capucines αποτελεί τον ιδανικό καμβά για τον δημιουργικό οίστρο των διεθνών καλλιτεχνών που συμμετέχουν στις τέσσερις ετήσιες συλλογές Artycapucines που πραγματοποιούνται από το 2019.

Οι φετινές 22 Artycapucines τσάντες που προέκυψαν από τη συνεργασία των δύο οίκων Louis Vuitton και Sotheby’s για αυτή τη μοναδική δημοπρασία της μίας ημέρας, θεωρούνται εξαιρετικά και μοναδικά κομμάτια.

Όταν η μόδα συναντά την τέχνη

Για να δημιουργηθούν, εφαρμόστηκαν οι ίδιοι αυστηροί κανόνες τεχνογνωσίας και τα ίδια σπάνια, πολύτιμα υλικά που οι πελάτες του LV έχουν συνηθίσει και από τις περιορισμένης κυκλοφορίας εκδοχές των γνωστών προϊόντων (limited-edition versions). Πρόκειται για διαδικασία που απαιτεί επίπονη έρευνα και ανεύρεση υλικών και χρονοβόρα, σχολαστική εργασία των τεχνιτών με παραδοσιακές τεχνικές στο χέρι, που μοιάζει με την ασίγαστη επιμονή των επιστημόνων όταν μελετούν στις λεπτομέρειες της ύλης.

Κάθε τσάντα φέρει την υπογραφή του καλλιτέχνη κάτω από την δίπλωση στο κλείσιμο της κλασικής τσάντας. Κάθε τσάντα θα παραδοθεί στον ιδιοκτήτη της σε στρογγυλό αμπαλάζ για καπέλα Boîte Chapeau, που θα φέρει το πολύτιμο μονόγραμμα του ιστορικού οίκου, δηλαδή το LV.

Και το ίδιο το κουτί – αμπαλάζ αποτελεί παραλλαγή του κλασικού αμπαλάζ για καπέλα που χρησιμοποιούσε πάντα ο γαλλικός οίκος, διάσημος για τα δέρματά του. Το κουτί θα φέρει επίσης και αυτό την υπογραφή του αντίστοιχου καλλιτέχνη. Από μια απλή υπογραφή έως κάτι πολύ πιο εξεζητημένο.

Η αφρόκρεμα της τέχνης

Οι 22 καλλιτέχνες προέρχονται από όλο τον κόσμο: Amélie Bertrand, Daniel Buren, Sam Falls, Urs Fischer (τον ανέδειξε ο ημέτερος Δάκης Ιωάννου), Gregor Hildebrandt, Donna Huanca, Huang Yuxing, Alex Israel, Liu Wei, Peter Marino (ο αρχιτέκτονας που ήρθε προσφάτως στην Αθήνα καλεσμένος γνωστού μεγιστάνα της ναυτιλίας), Beatriz Milhazes, Vik Muniz, Jean-Michel Othoniel, Park Seo-Bo, Paola Pivi, Ugo Rondinone, Tschabalala Self, Josh Smith, Jonas Wood, Kennedy Yanko, Zeng Fanzhi, and Zhao Zhao.

Η συνεργασία του Sotheby’s με τον Louis Vuitton ξεκίνησε επισήμως τον Ιούνιο και αρχές Ιουλίου ως είθισται οι 22 Artycapoucines παρουσιάστηκαν σε ειδική έκθεση στο Παρίσι. Όταν αγοράζει κανείς τέχνη, χρειάζεται η προσωπική επαφή. Και δεν χωράει αμφιβολία: οι τσάντες Louis Vuitton με την ματιά διακεκριμένων δημιουργών, αποτελούν κομμάτια τέχνης.

Η δημιουργία του Vik Muniz

Το αποτέλεσμα

Το mononews επικοινώνησε με τον οίκο Sotheby’s, ο οποίος παραχώρησε στο mononews το αποτέλεσμα της δημοπρασίας.

Το σύνολο των εισπράξεων έφτασε τα 383.540 ευρώ. Η Artycapoucines του περίφημου Βικ Μουνίζ (Vik Muniz) προσέγγισε τα 35.560€.

Τα έσοδα θα διαμοιραστούν σε διάφορα φιλανθρωπικά σωματεία. Εύγε.

Διαβάστε επίσης:

Λόρδος Μαξ Πέρσι: Ετοιμάζει τη μεγαλύτερη πώληση γης στην Αγγλία

Ιλεάνα Τούντα: Η κυρία της Τέχνης και η Τέχνη του τοπίου

Γιώργος Θεοφάνους: 33 τραγούδια για την Ελπίδα