Nα μην προχωρήσει στην εκτέλεση ενός άνδρα που έχει καταδικασθεί σε θάνατο για λαθρεμπόριο ενός κιλού κάνναβης, ζήτησε σήμερα από τη Σιγκαπούρη, o βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, τονίζοντας ότι η εν λόγω πόλη-κράτος «μπορεί να ετοιμάζεται να σκοτώσει έναν αθώο».

Ειδικότερα, η εκτέλεση δι’ απαγχονισμού του Σιγκαπουριανού Τανγκαράζου Σουπιάχ, ηλικίας 46 ετών, πρόκειται να λάβει χώρα μεθαύριο, Τετάρτη, σύμφωνα με το Κεντρικό Γραφείο κατά των Ναρκωτικών της Σιγκαπούρης (CNB).

1

Ο Σουπιάχ καταδικάσθηκε στην εσχάτη των ποινών το 2018 για συμμετοχή σε λαθρεμπόριο 1,01 κιλού κάνναβης, ποσότητας διπλάσιας από εκείνη για την οποία επιβάλλεται η ποινή του θανάτου στη Σιγκαπούρη, μία από τις χώρες με τις πιο αυστηρές ποινές στον πλανήτη σε ό,τι αφορά τα ναρκωτικά.

«Στην πραγματικότητα ο Τανγκαράζου δεν βρισκόταν κοντά σ’ αυτά τα ναρκωτικά τη στιγμή της σύλληψής του. Πρόκειται σε μεγάλο μέρος για μια υπόθεση βασισμένη σε υποθέσεις», έγραψε στο μπλογκ του ο Μπράνσον, ο οποίος είναι μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής για τη μάχη κατά των ναρκωτικών (Global Commission on Drug Policy, GCDP), η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Γενεύη.

«Το να σκοτώνεις αυτούς που βρίσκονται στα πιο χαμηλές βαθμίδες της αλυσίδας προμήθειας παράνομων ναρκωτικών (…) δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό για να σταματήσεις ένα διεθνές εμπόριο που αντιπροσωπεύει εκατοντάδες δισεκατομμύρια κάθε χρόνο», δήλωσε προσθέτοντας πως ελπίζει ότι οι αρχές θα επανεξετάσουν την υπόθεση.

Χθες, Κυριακή, η οικογένεια του Τανκαράζου Σουπιάχ ζήτησε επίσης από τις αρχές να δείξουν επιείκια, καθώς και τη διεξαγωγή νέας δίκης.

Ο Μπράνσον, οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τα μέλη της οικογένειάς του διαβεβαιώνουν πως ο Τανγκαράζου Σουπιάχ ουδέποτε πήρε στα χέρια του την κάνναβη για την οποία καταδικάσθηκε και καταγγέλλουν κενά στην υπόθεση σε βάρος του.

Σε πολυάριθμες χώρες, περιλαμβανομένης της γειτονικής Ταϊλάνδης, η χρήση της κάνναβης δεν αποτελεί πλέον έγκλημα.

Όμως η Σιγκαπούρη θεωρεί πως η θανατική ποινή παραμένει αποτελεσματικό μέσο αποτροπής κατά του λαθρεμπορίου. Η χώρα δεν έχει προχωρήσει σε εκτέλεση καταδίκου εδώ και έξι μήνες.

Σημειώνεται ότι η Σιγκαπούρη επανέλαβε τις εκτελέσεις πέρυσι το Μάρτιο, αφού τις είχε διακόψει για περισσότερο από δύο χρόνια. Πέρυσι εκτελέσθηκαν ένδεκα κατάδικοι, όλοι για υποθέσεις ναρκωτικών.

Διαβάστε επίσης 

Χρεοκόπησε η Virgin Orbit του Ρίτσαρντ Μπράνσον

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ