ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από τους 399 νοσοκομειακούς ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, το 14% είχαν στα χέρια ή στα ρουθούνια τους «υπερμικρόβια» (ανθεκτικά στα αντιβιοτικά) από τις πρώτες ώρες της παραμονής τους στο νοσοκομείο. Επιπλέον, σχεδόν το 1/3 των αντικειμένων των δωματίων τους με τα οποία έρχονταν συχνά σε επαφή, όπως το κουμπί κλήσης νοσηλευτή, ήταν θετικά σε τέτοιου είδους μικρόβια.
Ένα άλλο 6% των ασθενών που δεν είχαν πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς στα χέρια τους κατά την έναρξη της νοσηλείας τους, παρουσίασαν αργότερα κατά την παραμονή τους. Το 1/5 των αντικειμένων που εξετάστηκαν στα δωμάτιά τους βρέθηκαν, επίσης, θετικά σε πολυανθεκτικά μικρόβια.
Έξι ασθενείς στη μελέτη που ανέπτυξαν λοίμωξη με ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus(MRSA), όλοι βρέθηκαν θετικοί για MRSA στα χέρια τους και στις επιφάνειες του δωματίου τους.
“Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του πλυσίματος των χεριών και της καθαριότητας του χώρου μέσα στον οποίο βρίσκονται οι ασθενείς, ειδικά όταν πρόκειται για δομές υγειονομικής περίθαλψης, όπου τα ανοσοποιητικά συστήματα των ασθενών είναι αποδυναμωμένα”, λέει η Katherine Reyes, MD, ιατρός λοιμωδών νοσημάτων, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Αυτό το βήμα είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Τα μικρόβια είναι στα χέρια μας, δεν χρειάζεται να τα δείτε για να το πιστέψετε. Και ταξιδεύουν. Όταν αυτά τα μικρόβια δεν απομακρύνονται με το πλύσιμο, περνούν εύκολα από άτομο σε άτομο και από αντικείμενα στα άτομα, προκαλώντας λοιμώξεις».
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν περισσότερες από 700 επισκέψεις στα δωμάτια νοσηλευομένων σε μονάδες Γενικής Ιατρικής δύο νοσοκομείων, προκειμένου να πάρουν δείγματα από το σώμα τους και από τις επιφάνειες με τις οποίες έρχονταν συχνότερα σε επαφή, όσο το δυνατόν νωρίτερα κατά τη νοσηλεία τους. Δεν ήταν σε θέση να εξετάσουν τα δωμάτια πριν φτάσουν οι ασθενείς σε αυτά και δεν έλεγξαν τους ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή βρίσκονταν σε εντατική ή άλλες μονάδες.
Σύμφωνα με στατιστικές, το 2030-2040 αναμένεται τα πολυανθεκτικά μικρόβια να είναι η 1η αιτία θανάτων παγκοσμίως, λόγω της διασποράς των πολυανθεκτικών και πανανθεκτικών μικροβίων, μετατοπίζοντας τα τροχαία δυστυχήματα στη 2ηθέση.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επαγγελματίες υγείας: Ελλιπής η υγιεινή των χεριών τους– Κίνδυνος ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 4 στους 10 επαγγελματίες υγείας εργάζονται ενώ έχουν συμπτώματα γρίπης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα