ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θλίψη στον επιστημονικό κόσμο προκαλεί η είδηση για τον θάνατο του μεγάλου αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ σε ηλικία 76 ετών. Την είδηση για το θάνατο του Χόκινγκ ανακοίνωσε η εταιρείας με δήλωσή της προσθέτοντας ότι ο Χόκινγκ άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Κέμπριτζ.
Ο διαπρεπής Bρετανός θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 76 ετών, αναφέρει ανακοίνωση που υπογράφουν τα παιδιά του.
«Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα», ο οποίος «ήταν σπάνιος άνθρωπος» και «σπουδαίος επιστήμονας, το έργο του οποίου θα ζήσει για πολλά χρόνια ακόμη», τόνισαν τα παιδιά του κοσμολόγου, η Λούσι, ο Ρόμπερτ και ο Τιμ, στην ανακοίνωση που μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.
«Μια φορά είχε πει “δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς”. Θα μας λείπει για πάντα», αναφέρει η ανακοίνωση των παιδιών του, την οποία αναμετέδωσε το BBC.
O Στιβεν Χόκινγκ υπήρξε θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του ήταν μια συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ.
O Χόκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Υπήρξε φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής.
Ηταν επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, και αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Χόκινγκ ήταν ακόμη Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μεταξύ 1979 και 2009 και είχε συντάξει εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες πραγματευόταν τις θεωρίες και την κοσμολογία του.
Το βιβλίο του Το Χρονικό του Χρόνου έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας ρεκόρ.
Ο Χόκινγκ έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), κατάσταση που είχε εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά.
Παρά τις αντίθετες προβλέψεις κατάφερε να επιβιώσει της ασθένειάς του και να φτάσει τα 76 χρόνια.
Ο φυσικός διαγνώσθηκε σε ηλικία μόλις 21 ετών με Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνσης (ALS) και ενώ οι ιατρικές προβλέψεις δεν του έδιναν παρά μερικά χρόνια ζωής, ο διάσημος επιστήμονας επιβίωσε μέχρι τα 76 χρόνια, ενώ ασχολήθηκε με το μόνο ζήτημα που ο ίδιος θεωρούσε ο ίδιος σημαντικό, την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αμερικανικής ένωσης για το ALS, μόλις το 10% όσων διαγιγνώσκονται με τη συγκεκριμένη ασθένεια επιβιώνει περισσότερα από 10 χρόνια μετά τη διάγνωση.
Ο Χόκινγκ, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα, έζησε με ALS 52 χρόνια. Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαβίωσή του όλο αυτό το διάστημα δεν ήταν κάτι εύκολο αν σκεφτεί κανείς ότι είχε ακινητοποιηθεί πλήρως σε ένα μηχανοκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο, και επικοινωνούσε εξ’ολοκλήρου μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή καθώς από το 1985 έχασε και την ικανότητα να μιλάει.
Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια, δηλαδή καταστρέφει αργά τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό η οποία στερεί σταδιακά την κινητική λειτουργία των ασθενών χωρίς χωρίς ωστόσο να επηρεάζει την ικανότητά τους να σκέφτονται. Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση προκαλεί απώλεια των μυών του διαφράγματος και της κατάποσης και έτσι ο θάνατος στους ασθενείς επέρχεται είτε λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας είτε λόγω υποσιτισμού.
Την ιδιαιτερότητα του Χόκινγκ έχει τονίσει ήδη από το 2012 στο Scientific American ο αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας και ιατρικός διευθυντής στο ALS Center του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια κάνοντας λόγο για πραγματικά μοναδική περίπτωση.
Ο ίδιος αποδίδει τη μακροζωία του διάσημου φυσικού στην προσωπική του βιολογία και στον τρόπο που έχει εξελιχθεί η νόσος στο σώμα τους, ωστόσο τόνισε ότι σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζει και η προσωπική φροντίδα που λαμβάνει ως ένας από τους αναγνωρισμένους επιστήμονες στον κόσμο.
Μετά από τη διάγνωσή του, ο Χόκινγκ έπεσε σε κατάθλιψη αν και οι γιατροί τον συμβούλεψαν να συνεχίσει με τις μελέτες του, αισθάνθηκε ότι δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος.
Συγχρόνως, η σχέση του με την Τζέιν Γουάιλντ (Jane Wilde), φίλη της αδελφής του, και την οποία είχε συναντήσει λίγο πριν τη διάγνωσή του, συνεχίστηκε να αναπτύσσεται. Το ζεύγος αρραβωνιάστηκε τον Οκτώβριο του 1964. Ο Χόκινγκ αργότερα είπε ότι η δέσμευση «του έδωσε κάτι για να ζήσει». Παρά την πρόοδο της ασθένειας — ο Χόκινγκ είχε δυσκολία στο να περπατήσει χωρίς υποστήριξη, και η ομιλία του ήταν σχεδόν ακατανόητη —αυτός επέστρεψε στην εργασία του με ενθουσιασμό.
Όταν ο Χόκινγκ άρχισε τη μεταπτυχιακή έρευνά του, υπήρξε μεγάλη συζήτηση στην κοινότητα φυσικής για τις επικρατούσες θεωρίες της δημιουργίας του κόσμου: τη Μεγάλη Έκρηξη και η θεωρία Steady state. Εμπνευσμένος από το θεώρημα του Ρότζερ Πένροουζ για την ιδιομορφία του χωροχρόνου στο κέντρο των μαύρων τρυπών, ο Χόκινγκ εφάρμοσε την ίδια σκέψη σε ολόκληρο το Σύμπαν, και κατά τη διάρκεια του 1965 ετοίμασε τη διατριβή του σε αυτό το θέμα.
https://youtu.be/Px5nokKPCVs
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Χόκινγκ προειδοποιεί: Μπορεί οι εξωγήινοι να είναι το τέλος μας (video)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χόκινγκ: Ζήτημα ζωής και θανάτου η κατασκευή βάσεων στον Άρη – Στείλτε αστροναύτες! (video)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»