Η προδιάθεση για  κατάθλιψη είναι “γραμμένη” στο DNA  των περισσότερων -αν όχι όλων- από εμάς, σύμφωνα με νέα επιστημονικά στοιχεία. Παγκόσμιο  ερευνητικό πρόγραμμα  χαρτογράφησε τη γενετική βάση της μείζονος κατάθλιψης και εντόπισε 44 γενετικές παραλλαγές που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση  της διαταραχής.

Οι 200, συνολικά, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία,  τριπλασίασαν ουσιαστικά τον αριθμό των μέχρι πρότινος αναγνωρισμένων συσχετίσεων του DNA με τη διαταραχή και διαπίστωσαν ότι όλοι οι άνθρωποι φέρουν γενετικούς παράγοντες κινδύνου.

Η έρευνα διαπίστωσε, επίσης, ότι τα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά στοχεύουν ορισμένες από τις γενετικές ρίζες της κατάθλιψης, ωστόσο, τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα γονίδια  μπορούν να οδηγήσουν σε ακριβέστερες στοχεύουσες θεραπείες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η γενετική βάση της μείζονος κατάθλιψης είναι κοινή με άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και όλοι οι άνθρωποι φέρουν τουλάχιστον μερικούς από τους 44 γενετικούς παράγοντες κινδύνου που προσδιορίζονται στη μελέτη.

Όπως αναφέρει ένας εκ των συντακτών της μελέτης, ο Patrick Sullivan, καθηγητής Γενετικής και Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, «η ανακάλυψη παρέχει σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία ότι οι περισσότεροι από εμάς φέρουν γονίδια που είναι παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη, οπότε η ιδέα ότι μερικοί άνθρωποι με κατάθλιψη είναι κάπως διαφορετικοί από εμάς είναι εντελώς λανθασμένη».

Για να καταλήξει στα συμπεράσματά της, η διεθνής ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα περισσότερων από 135.000 ανθρώπων με μείζων κατάθλιψη και περισσότερων από 344.000 στην ομάδα ελέγχου.

«Οι νέες γενετικές παραλλαγές έχουν τη δυνατότητα να “αναζωογονήσουν” τη θεραπεία της κατάθλιψης ανοίγοντας δρόμους για την ανακάλυψη νέων και βελτιωμένων θεραπειών», λέει ο Δρ. Gerome  Breen από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης (IoPPN) στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη. Η μείζων κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού και αποτελεί την κυριότερη αιτία μακροχρόνιας αναπηρίας του γενικού πληθυσμού σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, μόνο οι μισοί ασθενείς ανταποκρίνονται καλά στις υπάρχουσες θεραπείες.

«Αυτή η μελέτη ρίχνει έντονο φως στη γενετική βάση της κατάθλιψης, αλλά αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα. Χρειαζόμαστε περαιτέρω έρευνες για να αποκαλύψουμε περισσότερους από τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου και να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η Γενετική και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συνεργούν για να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης», τονίζει η καθηγήτρια Cathryn Lewis, από το IoPPN.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε χθες Πέμπτη,  στην επιθεώρηση Nature Genetics.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μηνιγγίτιδα: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε (βίντεο)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διπολική διαταραχή: Τα πρόδρομα συμπτώματα της σοβαρής ψυχικής νόσου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ποια σοκολάτα μειώνει το στρες και τη φλεγμονή