ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Κάτι πολύ σημαντικό, που έχει αλλάξει την τελευταία εξαετία, από τότε που η Lamda Development ξεκίνησε να ασχολείται με τη διαγωνιστική διαδικασία για το Ελληνικό, είναι ότι το όραμα μιας εταιρείας έχει γίνει πλέον όραμα των περισσοτέρων» συμπλήρωσε ο κ. Αθανασίου.
Ο επικεφαλής της Lamda χαρακτήρισε μεγάλη ευκαιρία το γεγονός ότι με όχημα των επένδυση του Ελληνικού εταιρείες-κολοσσοί (πολλές άλλες εκτός από τις δύο που συμμετέχουν στην επένδυση, η κινεζική Fosun και η Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi) θα συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες και θα υπάρξει μεταφορά τεχνογνωσίας από το εξωτερικό.
Μιλώντας για τα διδάγματα που έχει αντλήσει από την εμπειρία της διαγωνιστικής διαδικασίας για το Ελληνικό, σημείωσε ότι προκειμένου η χώρα να πετύχει επενδύσεις θα πρέπει να διέπεται από ένα ξεκάθαρο και σταθερό θεσμικό πλαίσιο, ενώ η προσέγγιση των συζητήσεων θα πρέπει να γίνεται με αμοιβαία οφέλη και οι στόχοι να είναι εφικτοί και όχι ουτοπικοί. «Η αξιοπιστία δεν είναι αφηρημένη έννοια και είναι πολύ σημαντική παράμετρος για τους διεθνείς επενδυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τη φάση της υλοποίησης, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση, να γίνουν εκτεταμένες συναντήσεις με όλους τους φορείς, αυτοί που συμμετέχουν στις διαδικασίες, να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις και να υπάρχει σεβασμός στα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί. «Σε μια χώρα που οι θεσμοί μπορούν να βελτιωθούν οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά, ενώ η διαφάνεια είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωράμε» υπογράμμισε επίσης.
Θετικό το αποτύπωμα του έργου
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτημα του προέδρου του ΣΕΒ, Θοδωρή Φέσσα, για το αποτύπωμα της επένδυσης στο Ελληνικό σημείωσε πως πρόκειται για μια από τις κλασικότερες περιπτώσεις επένδυσης με κατεξοχήν θετικό αποτύπωμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις υποδομές αξίας 1,5 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθούν από τους επενδυτές και οι οποίες θα ανήκουν στο κράτος, καθώς και το πάρκο των 2.000 στρεμμάτων.
Ακόμη, ο κ. Αθανασίου συμφώνησε με την παρατήρηση του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη ότι το «μάθημα από το Ελληνικό είναι πως η ανάπτυξη και οι επενδύσεις είναι κοινωνική διαδικασία, η επένδυση πρέπει να αποκτά κοινωνική νομιμοποίηση, πρέπει να πείθει και να μοιράζεται δίκαια στις κοινωνίες στους εργαζόμενους και βεβαίως στους επενδυτές», ενώ πρόσθεσε πως αναγκαία είναι επίσης η έγκαιρη και ορθή ενημέρωση.
Τα έργα της πρώτης πενταετίας
Περιγράφοντας τα έργα της πρώτης πενταετίας στο Ελληνικό, ο επικεφαλής της Lamda είπε ότι θα προηγηθούν η ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης, με τουριστικές και εμπορικές αναπτύξεις, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις πάνω από τον Άγιο Κοσμά, ο οικιστικός πύργος, η δημιουργία της αναβαθμισμένης παραλίας 1,5 χιλιομέτρων και το ενυδρείο, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα και το Μητροπολιτικό πάρκο.
«Το μέγεθος της ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλο, το Μητροπολιτικό πάρκο είναι 20 φορές ο Εθνικός Κήπος. Υπάρχει μία τεράστια διαφορετικότητα και ποικιλομορφία ως προς τις επενδύσεις που θα γίνουν, με υποδομές σε διαχείριση απορριμμάτων, υδάτων, στον τεχνολογικό τομέα, τον ιατρικό κλάδο, σε εκπαιδευτικά κέντρα, σε τουριστικές εγκαταστάσεις κ.α. Θεωρούμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν νέο προορισμό στην Αθήνα για πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες» κατέληξε ο ίδιος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πανγαία: Τα σχέδια για έκδοση ομολόγου και η προοπτική της ΑΜΚ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα