Έναν νέο λόγο για να πανηγυρίζουν έχουν όσοι αγαπούν τη σοκολάτα. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η κατανάλωση λίγων τετραγώνων μαύρης σοκολάτας καθημερινά μειώνει την αρτηριακή πίεση σε μόλις ένα μήνα.
Όσον αφορά στη σοκολάτα γάλακτος, παρόλο που και αυτή παρουσιάζει οφέλη, οι σοκολάτες με 90% περιεκτικότητα σε κακάο βρέθηκε να έχουν το ισχυρότερο αποτέλεσμα.
Η έρευνα διεξήχθη από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Coimbra με επικεφαλής τον Dr Telmo Pereira. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ευεργετική αυτή επίδραση οφείλεται στο γεγονός ότι η μαύρη σοκολάτα είναι πλουσιότερη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές φλαβανόλες.
Τα οφέλη της σοκολάτας έχουν μελετηθεί εκτεταμένα, ιδιαίτερα όσον αφορά στην υγεία της καρδιάς. Οι φλαβανόλες έχουν συνδεθεί με με τη βελτίωση πολλών προβλημάτων υγείας, υγείας, από την μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, μέχρι τη ρύθμιση του βάρους, ακόμη και με πιο γρήγορη επούλωση των πληγών.
Στο πλαίσιο της έρευνας και προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο η σοκολάτα επηρεάζει την καρδιά, 30 υγιείς ενήλικες – ηλικίας 18 έως 27 ετών – έτρωγαν 20 γραμμάρια σοκολάτας καθημερινά, για 30 ημέρες.
Οι μισοί από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν σοκολάτα με 55 % περιεκτικότητα σε κακάο, ενώ οι υπόλοιποι με 90%. Ο καρδιακός ρυθμός των συμμετεχόντων, η αρτηριακή δυσκαμψία και οι παλμοί τους μετρήθηκαν 30 ημέρες πριν από το πείραμα και δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι όλοι οι συμμετέχοντες είδαν σημαντική βελτίωση στην αρτηριακή τους πίεση, αλλά τα αποτελέσματα ήταν πιο εντυπωσιακά στην ομάδα που κατανάλωνε σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.
Η πίεση του αίματος μετριέται σε χιλιοστά του υδραργύρου (mmHg) και δίδεται ως δύο αριθμοί που αντιστοιχούν στις μετρήσεις της συστολικής και της διαστολικής πίεσης.
Μια φυσιολογική συστολική ανάγνωση είναι μεταξύ 90 και 120 mmHg και ή διαστολική μεταξύ 60 και 80 mmHg.
Όσοι έτρωγαν τη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο είδαν τη συστολική αρτηριακή πίεσή τους να πέφτει κατά 3,5 mmHg, σε σύγκριση με 2,4 mmHg στην ομάδα με τα λιγότερο κακάο, ενώ η διαστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 2,3 mmHg και 1,7 mmHg, αντίστοιχα.
Η πρώτη ομάδα είχε επίσης καλύτερο καρδιακό ρυθμό και κοιλιακή αρτηριακή σύζευξη (αλληλεπίδραση μεταξύ της αριστερής κοιλίας και των αρτηριών, οι οποίες μαζί αντλούν αίμα γύρω από το σώμα).
Αυτή η βελτιωμένη αλληλεπίδραση πιστεύεται ότι συμβαίνει λόγω της μειωμένης πίεσης στις αρτηρίες, καθώς και της «αγγειακής χαλάρωσης».
Οι ερευνητές σημειώνουν, ωστόσο, ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη δομή της καρδιάς των συμμετεχόντων. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η τη μελέτη διήρκησε μόνο 30 ημέρες. Η συμπερίληψη μόνο των υγιών νέων ανθρώπων σημαίνει, επίσης, ότι η «βελτίωση με την κατανάλωση του κακάου ήταν αναγκαστικά περιορισμένη.
Η νέα μελέτη είναι από τις πρώτες που διεξάγονται σε νέους, προσθέτουν οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα υποστηρίξουν την κατανάλωση σοκολάτας ως προληπτικό μέτρο για την υγεία της καρδιάς.
Τέλος, σημειώνουν ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν πώς η σοκολάτα αλληλεπιδρά με την υπόλοιπη διατροφή και επηρεάζει την ευημερία μας. Θα πρέπει επίσης να αποκαλύψει πώς το κακάο ωφελεί την καρδιά και τις βέλτιστες ποσότητες που πρέπει να τρώμε.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition.