ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους τραπεζίτες προχθές ήταν ξεκάθαρο: Να βάλουν στο στόχαστρό τους επιχειρηματίες στρατηγικούς κακοπληρωτές, εκείνους δηλαδή που «έχουν λεφτά στο εξωτερικό, ζουν πολυτελώς και αρμενίζουν ανέμελα με τα σκάφη τους στο Αιγαίο», όπως ακριβώς τους περιέγραψε ο ίδιος.
Αν υποθέσουμε ότι ανοίγει ένας ειλικρινής διάλογος πάνω στο θέμα αυτό, δύο ερωτήματα έρχονται στο μυαλό:
Το πρώτο, εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εννοεί αυτά που είπε στην Ετήσια Γενική Συνέλευσή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και αν θα παραμείνει σταθερός σε αυτά μετεκλογικά, όταν και εάν εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Εάν, δηλαδή, θα διαμορφώσει εκείνο το πολιτικό πλαίσιο που θα βάλει φρένο σε αυτό το φαινόμενο εκφυλισμού της ελληνικής επιχειρηματικότητας και που σίγουρα θα αποτελέσει μια από τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της ασθμαίνουσας ελληνικής οικονομίας.
Το δεύτερο ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη πολλών παρατηρητών είναι γιατί ως τώρα η Νέα Δημοκρατία, κόμμα εξουσίας, με βαθιές και πολύχρονες ρίζες στην ελληνική κοινωνία και στον κόσμο της ελληνικής επιχειρηματικότητας, δεν κάνει το βήμα να μιλήσει ανοιχτά, με ονοματεπώνυμα, για εκείνους που έβαλαν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, άφησαν στο δρόμο και καταχρεωμένους χιλιάδες εργαζόμενους, φόρτωσαν τις τράπεζες με τεράστιο όγκο κόκκινων δανείων και παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν αμέριμνοι τον πολυτελή βίο τους, ανεπηρέαστοι από τον σεισμό που έχουν προκαλέσει στην ελληνική οικονομία.
Τα παραδείγματα υπάρχουν παντού γύρω μας και τα ερωτήματα είναι σοβαρά και συζητούνται με ένταση σε όλη την κοινωνία.
Ίσως το πεδίο αυτό μπορέσει να γίνει προνομιακό για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν αποδείξουν ότι συνδέονται πραγματικά με την κοινωνία, ακούν και αντιλαμβάνονται αυτό που σιγοβράζει.
Κι αυτό επειδή έχει τεράστια σημασία να μη στενάζουν πια τράπεζες και πολίτες υπό το βάρος τέτοιων δανείων, έχει τεράστια σημασία για το κλονισμένο στα μάτια των πολιτών πολιτικό σύστημα να αποκατασταθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης τόσο προς την υγιή επιχειρηματικότητα όσο και προς την ίδια την πολιτική.