ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Εδώ βρίσκεται το πραγματικό πριγκιπάτο, όχι στη Μύκονο. Και στο Μονακό κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται η Εβδομάδα Τέχνης (Art Scene) και πολλά άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα για τους απαιτητικούς κατοίκους και επισκέπτες του.
Το Μονακό αποτελεί το διαμάντι της Côte d’Azur, κυανής ακτής. Με τη Μεσόγειο στα νότια, τη Γαλλία δυτικά, την Ιταλία ανατολικά του.
Προστατευμένο από τα αγέρωχα υψίπεδα, ο κόλπος φιλοξενεί τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες και κροίσους από όλο τον κόσμο. Οι οποίοι, πέρα από τις παραλίες, τα σκάφη, τους αγώνες, το καζίνο και τη βραδινή ζωή, επιθυμούν την τέχνη. Πρόκειται για ανθρώπους που μπορούν να αγοράσουν τα πάντα αλλά παράλληλα εκτιμούν τη φινέτσα στη ζωή. Ακριβοθώρητα κοσμήματα, πολυπόθητα αξεσουάρ, γαστρονομία, καλό κρασί, συμβαδίζουν με τις καλές τέχνες.
Η Εβδομάδα Τέχνης
Στο Μονακό λοιπόν θάλλει η καλλιτεχνική ζωή. Οι επισκέπτες που δεν γνωρίζουν καλά τι εστί πριγκιπάτο, ξαφνιάζονται από την ποικιλία των καλλιτεχνών, των ντιζάινερ, των συλλεκτών, των μουσείων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η Εβδομάδα Τέχνης του Μονακό στοχεύει ακριβώς στο να αναδείξει και να συγκεντρώσει μέσα σε επτά ημέρες μια μικρογραφία αυτής της πολυσυλλεκτικής εικαστικής ζωής.
Η ένωση Monaco Art Week ιδρύθηκε το 2018. Διοργανώνει και παρουσιάζει την Εβδομάδα ως διαδρομή τέχνης μέσα στο Μονακό. Φέτος παρουσιάζει την πέμπτη έκδοσή της.
Κατά τη διάρκεια της φετινής Εβδομάδας Τέχνης, ο οίκος Sotheby’s θα παρουσιάσει είκοσι ένα έργα σε χαρτί του Μαρκ Σαγκάλ (Marc Chagall), που διατρέχουν τις τρεις δεκαετίες που ο σπουδαίος ζωγράφος έζησε στον γαλλικό νότο. Αναδεικνύεται η απαράμιλλη δύναμη της αφηγηματικότητας και του λυρισμού που ο Σαγκάλ ενσωμάτωνε στις συνθέσεις του.
Monaco Art Week: 4 έως 8 Ιουλίου και 7 έως 9 Ιουλίου στο Κέντρο Γκριμάλντι (Grimaldi Forum).
Το Ίδρυμα Μετ
Το Ίδρυμα Μετ, δηλαδή Ίδρυμα Μαργκερίτ και Εμέ Μετ (Fondation Margeurite et Aime Maeght) παρουσιάζουν την αναδρομική έκθεση του περίφημου Ζαν Πολ Ριοπέλ (Jean Paul Riopelle) με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του.
Την έκθεση στηρίζει ο πρέσβης του Καναδά στη Γαλλία και το Μονακό κ. Στεφάν Ντιόν (Stéphane Dion). Θα περιλαμβάνει έργα που δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά στο ευρύ κοινό -την αφηρημένη και την παραστατικά του ζωγραφική, κεραμικά, γλυπτική, ταπισερί, μεταξύ άλλων. Ακόμη και το σκηνικό που είχε συνθέσει για τη χορογραφία του μοντέρνου αμερικανού χορογράφου Μερς Κάνινγκχαμ. Πολλά έργα της έκθεσης αποτελούν δάνεια της κόρης του Ισό Ριοπέλ (Yseult Riopelle).
Στο ίδρυμα ανήκει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές στην Ευρώπη από πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, σχέδια, γραφιστικά. Από τους μεγάλους του εικοστού αιώνα (Bonnard, Braque, Calder, Chagall, Giacometti, Hepworth, Kandinsky, Léger, Miró, Richier, Tal Coat, Ubac…) έως τους σύγχρονους (Adami, Bergmann, Calzolari, Chillida, Christo, Del Re, Garouste, Hartung, Immendorff, Kelly, Lam, Mitchell, Monory, Takis, Tàpies).
Από τις 1/7/2023 ως τις 12/11/2023.
Στο Κέντρο Γκριμάλντι
Στο Κέντρο Γκριμάλντι ή Grimaldi Forum παρουσιαζεται έκθεση αφιερωμένη στον Κλοντ Μονέ (Claude Monet) με τίτλο Monet in Full Light ή στα γαλλικά, En Plein Lumiere.
Η σημαντική αυτή έκθεση στο Grimaldi Forum διοργανώνεται μαζί με το στο Παρίσι.
Το 1883 ο κορυφαίος ιμπρεσιονιστής μαζί με τον ισάξιο ομότεχνό του Πιέρ Ογκίστ Ρενουάρ, επισκέφτηκαν το Μόντε Κάρλο. Ο Μονέ ερωτεύτηκε την ευρύτερη περιοχή και την επισκέφτηκε ολομόναχος άλλες δύο φορές, το 1884 και το 1888.
Σε αυτά τα ταξίδια, ο Μονέ αφοσιώθηκε στη μανιώδη επιδίωξή του να συλλάβει το φως. Η έκθεση περιλαμβάνει εκατό συνθέσεις εκείνης της σημαντικής καλλιτεχνικής περιόδου που μαζεύτηκαν από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για αριστουργήματα που για πρώτη φορά συγκεντρώνονται στον ίδιο χώρο. Θα προσφέρουν στους μελετητές και στους φιλότεχνους μια διαφορετική προοπτική στο έργο του μεγάλου ζωγράφου.
«Ας μην αναρωτιόμαστε τι ζωγραφίζει ο Μονέ αλλά πότε το ζωγραφίζει. Ας μην αναζητούμε το θέμα, αλλά τη στιγμή», επισημαίνει και η επιμελήτρια του Grimaldi Forum Μαριάν Ματιέ (Marianne Mathieu).
Ο Μονέ έψαχνε την κατάλληλη τοποθεσία επί 48 χρόνια, Τη βρήκε στο Μονακό το 1883. Και δήλωσε «τώρα θέλω να περιγράψω μόνο την δική μου εντύπωση». Φευγαλέα εντύπωση, δηλαδή impression (ιμπρεσιόν στα Γαλλικά), από όπου προκύπτει και το όνομα των ιμπρεσιονιστών. Κυνηγούσε το φως για να συλλάβει την εντύπωση της στιγμής.
Το Grimaldi Forum Monaco αποτελεί το μέγιστο πολιτιστικό κέντρο του πριγκιπάτου. Απλώνεται σε 4000 τμ. και η προγραμματισμένη επέκτασή του θα ολοκληρωθεί το 2025. Το πρόγραμμά του επικεντρώνεται στις εικαστικές εκθέσεις, στη μουσική και το χορό. Κάθε καλοκαίρι οργανώνει έκθεση σε ένα διαφορετικό τομέα.
Πού θα μείνετε
Βέβαια στο Maybourne Riviera Hotel (το πάλαι ποτέ Vista Palace). Με τη μοναδική θέα, θα απολαύσετε το απεριτίφ σας ή το υπέροχο δείπνο δίπλα στην πισίνα. Υπάρχει και η ιδιωτική τους παραλία. Αρκεί να το ζητήσετε από τη ρεσεψιόν.
Διαφορετικά υπάρχει και το εξαίσιο Monte Carlo Beach Hotel, το πιο εντυπωσιακό και «ζωηρό». Θα γευματίσετε στο Le Deck που βλέπει στο Beach Club ενώ για βραδινό θα προτιμήσετε το La Vigie, μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίας στο Μονακό. Το μπαρ Maona άνοιξε χθες Τρίτη 4 Ιουλίου.
Πού θα φάτε
Στο La Pecherie U Luvassu για φρέσκο ψάρι, κοντά στο εμβληματικό γιοτ κλαμπ του Μονακό στην προβλήτα (Quai Hirondelle).
Πιο ζωντανή βραδινή ζωή προσφέρει το Λαρβότο (Larvotto) όπου α καλύτερα εστιατόρια είναι ο Marco και ο Giacomo.
Το La Note Bleu και το Miami Plage αποτελούν κλασικά στέκια του Μονακό.
Ένα σαββατοκύριακο κοστίζει στο Μονακό όσο έναπλουσιοπάροχο δεκαήμερο διακοπών σε ελληνικό νησί.
Καλή διασκέδαση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ερντογάν για νέο πυρηνικό δόγμα: Η Ρωσία πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της
- Ρωσία: Πότε είναι πιθανή μία πυρηνική απάντηση από τον Πούτιν – Κλιμακώνονται οι απειλές
- ΥΠΕΞ για 1000η ημέρα της ρωσικής εισβολής: Στηρίζουμε την Ουκρανία στον αγώνα της
- Κιρ Στάρμερ: Υποστηρίζουμε την Ουκρανία παρά την ανεύθυνη ρωσική ρητορική