Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ειρωνικός Βέργος κατά Στουρνάρα: πρέπει να πάρει νόμπελ οικονομικών

Γιάννης Στουρνάρας

Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

Σάλος έχει ξεσπάσει στο διαδίκτυο από την πρόταση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα ότι πρέπει να χαλαρώσουν τα Capital Controls και οι πολίτες να μπορούν να λαμβάνουν 840 ευρώ ανά δυο εβδομάδες από 420 ευρώ ανά 7 ημέρες που είναι σήμερα. Ο καθηγητής των Οικονομικών Κωνσταντίνος Βέργος μάλιστα ειρωνεύεται τον κ. Στουρνάρα με μια ανάρτηση του στο διαδίκτυο λέγοντας ότι: ” Η Προταση Στουρνάρα για ‘χαλάρωση’ των κεφαλαιακων περιορισμων ειναι Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 € ανά δύο εβδομάδες. Αντι 420 ανα εβδομάδα που ηταν πριν. Φοβερη πρόταση. πρεπει να την σκέφτηκε πολύ! Νόμπελ οικονομικών, μιλάμε! ” Τα σχόλια στην ανάρτηση Βέργου είναι…μη κολακευτικά για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Γιάννης Στουρνάρας πάντως επεσήμανε ότι για την ανάκαμψη της οικονομίας χρειάζεται  «πρασίνισμα» των κόκκινων δανείων ή πώλησή τους και ρευστοποίηση εξασφαλίσεων: με έναν από τους δύο τρόπους λύνεται ο γόρδιος δεσμός των κόκκινων δανείων, είπε χαρακτηριστικά.  Ο Γιάννης Στουρνάρας έβαλε το στόχο στις συστημικές τράπεζες: μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40%, δηλαδή κατά 41 δισ.ευρώ, και οι διοικήσεις που θα προκύψουν τον Σεπτέμβριο με ισχυρή τη συμμετοχή ξένων, θα τον υλοποιήσουν.

Μιλώντας στη Βουλή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπεραμύνθηκε των αλλαγών στο μάνατζμεντ του κλάδου, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για αφελληνισμό αλλά για «εξυγίανση». Χρειάζεται χρηστή διοίκηση και σωστή εταιρική διακυβέρνηση, είπε «απογοητεύοντας» τους έλληνες τραπεζίτες που θα περίμεναν μιαν άλλη παρέμβαση μετά τις τεκτονικές αλλαγές που έχουν δρομολογήσει οι Θεσμοί.

Κωνσταντίνος Βέργος. Καθηγητής Οικονομικών

Όπως η κυβέρνηση άργησε πολύ να αντιδράσει, στέλνοντας μια επιστολή με την οποία ζητά εξηγήσεις, έτσι και ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι οι τράπεζες χρειάζονται καλούς επαγγελματίες για να «σπάσει ο ομφάλιος λώρος» που οδήγησε σε περιπτώσεις απαράδεκτες όπως αυτή του Μαρινόπουλου, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ολοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ, που θεωρεί αναγκαία την συμμετοχή των funds στη διαχείριση των NPLs.
Εάν επέλθει η ανάκαμψη, η επιστροφή επιχειρήσεων σε κερδοφορία και άρα, η επάνοδος σε εξυπηρέτηση των δανείων, όπως επίσης και η αναδιάρθρωση και οι ρυθμίσεις, θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και μόνο μικρό μέρος θα πωληθεί. Οσο όμως παραμένει η ύφεση και ο στόχος της αποκλιμάκωσης είναι σταθερός, τότε η μείωση θα πρέπει να επιτευχθεί με πιο ριζικές λύσεις, δηλαδή και πώληση, και ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων που έχουν δώσει οι δανειολήπτες.

Η παρέμβαση των ξένων στο μάνατζμεντ των τραπεζών το διασφαλίζει αφού διοικητικά συμβούλια και επιτροπές θα κληθούν να αποφασίσουν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης και όπου δεν είναι αρκετοί, θα πέφτει «τσεκούρι». Οπως λένε στο mononews τραπεζίτες, η αποτελεσματική διαχείριση όπως την εννοούν SSM, TτΕ αλλά και οι ξένοι επενδυτές που πιέζουν προς την ίδια κατεύθυνση για λόγους κέρδους, περιλαμβάνει «αίμα και δάκρυα».

Σύμφωνα με τους αναλυτές αν δεν υπάρξει ταχεία και αποτελεσματική διαχείριση μέσω διαγραφών, πωλήσεων και άλλων ριζικών πρακτικών, θα χρειαστούν έως και 15 χρόνια για να επιλυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων μέσω της φυσικής ανάκαμψης του πιστωτικού κύκλου.

Οι τράπεζες υπέβαλαν στις 24 Ιουνίου αναλυτικούς στόχους κατά κατηγορία μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τα υπόλοιπα δύο τρίμηνα του 2016 και ετήσιους στόχους για το 2017, 2018 και 2019, όπως και συγκεκριμένη τεκμηρίωση για τη στρατηγική και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να επιτύχουν τους τεθέντες στόχους.

Σε επίπεδο τεσσάρων συστημικών τραπεζών προβλέπεται ότι το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% ή 41 δισεκ. ευρώ. Η μείωση αυτή αναμένεται ότι θα προκύψει: Πρώτον, από την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα, και τη συνεπακόλουθη επιστροφή σε κερδοφορία σημαντικού μέρους των επιχειρήσεων και, δεύτερον, από την επιτυχή ρύθμιση/αναδιάρθρωση οφειλών που θα καταστήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πάλι ενήμερα. Σε μικρό ποσοστό, της τάξης του 5%, προβλέπεται πώληση δανείων, ενώ η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων δεν προβλέπεται μεγαλύτερη του 7%.

Η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ευρώπη, μετά την Κύπρο που στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2016 έφθασε το 45% όλων των ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών και σε απόλυτα μεγέθη τα 108,6 δισεκ. ευρώ. Στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ποσοστό φθάνει στο 67%, στα στεγαστικά το 42% και στα καταναλωτικά το 55%.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, τα μεγέθη αυτά δεν έχουν ακόμα σταθεροποιηθεί και συνεχίζουν να αυξάνονται ακολουθώντας αντίστροφη πορεία σε σχέση με τη μεταβολή του ΑΕΠ της χώρας. Στο πρώτο τρίμηνο του 2016, αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ αλλά εμφανίζεται μια τάση επιβράδυνσης, αφού η αύξηση στο δωδεκάμηνο του 2015 ξεπέρασε τα 4 δισεκ. ευρώ.

Οι βασικές προτεραιότητες που προωθεί η ΤτΕ κατά την αξιολόγηση και έγκριση των στρατηγικών που υποβάλουν οι τράπεζες για τη μείωση των ΜΕΑ είναι:
• Η αποφυγή βραχυπρόθεσμων λύσεων ρύθμισης οφειλών και η παροχή μακροπρόθεσμα βιώσιμων λύσεων ή λύσεων οριστικής διευθέτησης.
• Η συντονισμένη αντιμετώπιση κοινών πιστούχων με καθυστερούμενες οφειλές σε περισσότερες τράπεζες.
• Η αναδιάρθρωση των υπερχρεωμένων βιώσιμων επιχειρήσεων με νέο επιχειρηματικό σχεδιασμό και, αν χρειαστεί, νέα διοίκηση παράλληλα με την αναδιάρθρωση του δανείου.
• Η ενεργητική αξιοποίηση του υπάρχοντος επιπέδου προβλέψεων και εξασφαλίσεων για την οριστική ελάφρυνση του ισολογισμού των τραπεζών από προβληματικά στοιχεία.
• Η ανάπτυξη εντός των τραπεζών νέων μεθόδων οργάνωσης και διαδικασιών, για την αντικειμενική και διαφανή επιλογή λύσεων ρύθμισης οφειλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

http://www.mononews.gr/mikonos-iperopsia-ke-astronomikes-times-8-evro-o-kafes-sto-nammos/60399

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

http://www.mononews.gr/pente-idisis-gia-tin-ikonomia-ke-tis-agores-pou-prepi-na-gnorizete-11/60385