O Χάρτβιχ Φίσερ, ο 57χρονος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, διακεκριμένος ιστορικός τέχνης είναι από το 2016 ο πρώτος μη Βρετανός διευθυντής του.

Ο Γερμανός Φίσερ έχει πάρει ενεργά θέση στη συζήτηση που γίνεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα τονίζοντας υπερασπιζόμενος την ιδιοκτησία τους από το βρετανικό κράτος και την αμετακίνητη θέση του να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα τα ΝΕΑ ήταν ακόμα για μια φορά σαφής.  «Μπορώ να καταλάβω ότι οι Έλληνες έχουν μια ιδιαίτερη και παθιασμένη σχέση με αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και θέλουν να δουν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα», είπε ανάμεσα σε άλλα.

«Εμείς εκθέτουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα μέσα σε ένα πλαίσιο παγκόσμιου πολιτισμού προβάλλοντας επιτεύγματα από όλο τον κόσμο κάτω από την ίδια στέγη», σημείωσε,  ενώ παραδέχθηκε πως δεν είναι το ίδιο να βρίσκονται στην Αθήνα με το Λονδίνο.

«Έχουμε άριστες σχέσεις με τους συναδέλφους μας στο Μουσείο Ακρόπολης», είπε ο κ. Φίσερ και τόνισε ότι το Μουσείο δανείζει κάθε χρόνο χιλιάδες αντικείμενα, δανείζει και στο μουσείο Ακρόπολης αλλά σε ότι αφορά τις φημολογούμενες κατά καιρούς συζητήσεις για το θέμα, απάντησε ότι δεν υπάρχουν συνομιλίες σε εξέλιξη.

Ο κ. Φίσερ υπήρξε κατηγορηματικός σε ότι αφορά την αποδοχή της άποψης ότι η Ελλάδα είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των γλυπτών.

«Δε θα το αποδεχόμουν. Τα αντικείμενα της συλλογής του Βρετανικού μουσείου βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των επιτρόπων του Μουσείου» είπε κατηγορηματικά, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση δανείου επ΄αόριστον των γλυπτών, ενώ σημείωσε παράλληλα ότι το Βρετανικό Μουσείο όταν δανείζει, το κάνει σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία των αντικειμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν: O Παρθενώνας είναι το πιο όμορφο κτίριο στον κόσμο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εργαστήρια για τις αρχέγονες υφαντικές τεχνικές από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο