Ποιά όμως είναι η πιο ενδεδεγμένη λύση; Να γίνουμε όλοι χορτοφάγοι;
Στην πραγματικότητα η έρευνα δεν αναφέρει ποιά σημεία του επεξεργασμένου κρέατος μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Αυτό που λέει είναι ότι τόσο για το επεξεργασμένο όσο και για το κόκκινο κρέας όσο πιο πολλές ποσότητες καταναλώνεις τόσο περισσότερο είσαι επιρρεπής στο να εκθέσεις τον ευατό σου σε κίδυνο.
Τα τελευταία χρόνια άλλωστε πολλές είναι οι έρευνες που προειδοποιούν ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού ή του εντέρου.
Όσοι άνθρωποι έχουν νοσήσει από τέτοιους είδους καρκίνο, σύμφωνα πάντα με τις έρευνες, καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά και δεν ακολουθούν υγιεινή διατροφή.
Πόσο κρέας πρέπει να τρώμε τελικά;
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον καρκίνο ( IARC) αν τρώμε 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να ασθενήσουμε από καρκίνο σε ποσοστό 18%. Τα 50 γραμμάρια ισοδυναμούν με δύο ή τρεις φέτες μπέικον.
Το παράδοξο είναι ότι εάν καταναλώνουμε 100 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα , αντιμετώπιζουμε λιγότερο κίνδυνο κατά 17% Το Αμερικανικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι το επεξεργασμένο κρέας βρίσκεται στην ίδια κατηγορία επικινδυνότητας για καρκίνο με τον καπνό.
Ποιά είδη κρεάτων στοχοποιούνται στην έρευνα της WHO?
Όλα τα κρέατα που έχουν υποστεί επεξεργασία όπως καπνιστά σαλάμια, λουκάνικα, κόρν μπιφ και ορισμένες σάλτσες. Κόκκινο κρέας ορίζεται το μυώδες όργανο που προέρχεται από οποιοδήποτε θηλαστικό, συμπεριλαμβανομένου του μοσχαριού, του χοιρινού , του αρνιού του αλόγου και της γίδας.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του προγράμματος «Global Burden of Disease Project», 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως στον κόσμο αποδίδονται σε μία διατροφή πλούσια σε αλλαντικά, έναντι 1.000.000 θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα και 600.000 στην κατανάλωση αλκοόλ.