Πληθαίνουν ολοένα τα κρούσματα της ιλαράς με 86 να καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων της νόσου σε 2.431.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση της Πέμπτης του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι περισσότερες εστίες μετάδοσης της λοιμώδους νόσου βρίσκονται στη νότιο Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Ανάμεσα στους ασθενείς καταλογίζονται και περίπου 100 επαγγελματίες υγείας, δηλαδή γιατροί και νοσηλευτές, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν πως αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Σταθερός ο αριθμός των θανατηφόρων κρουσμάτων

Σημειώνεται ότι σταθερός και χαμηλός παραμένει ο αριθμός των θανατηφόρων κρουσμάτων. Το 2017 είχαν χάσει τη ζωή τους δύο παιδιά από κοινότητες Ρομά – ένα βρέφος και ένας 17χρονος- και τον πρώτο μήνα του 2018 κατέληξε από επιπλοκές της ιλαράς μια 35χρονη Ελληνίδα.

Οι επιστήμονες συστήνουν τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι καθώς και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επιστήμη: Δημιουργήθηκε η πρώτη τεχνητή καρδιά!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μικρή βελτίωση εμφανίζει η κατάσταση της υγείας του 52χρονου επιχειρηματία

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βαριές απώλειες για MIG και Υγεία μετά τις διαψεύσεις