ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πόσος καιρός πέρασε από τότε που η Αλεξάνδρα Μαρτίνου ανέλαβε πρόεδρος στην Κιβωτό του Κόσμου. Με την τότε φαινομενικά απίθανη αποστολή να εξυγιάνει τις δομές ύστερα από τα τραγικά σκάνδαλα που επισκίασαν την προηγούμενη διοίκηση.
Μόνο ενάμισι έτος.
Φέτος λοιπόν η ομάδα που έστησε η Αλεξάνδρα Μαρτίνου στην Κιβωτό του Κόσμου αναγνωρίστηκε και μόλις τιμήθηκε με το Χρυσό Βραβείο Διαχείρισης Αλλαγών και Καινοτομίας στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 8ου HR Community Conference & Awards. Αναδεικνύει εταιρείες και οργανισμούς επιβραβεύοντας την ανάπτυξη και την εφαρμογή επιτυχημένων και καινοτόμων πρακτικών, μεθόδων και στρατηγικών του HRM.
Η αξιοσημείωτη αναγνώριση στην Κιβωτό του Κόσμου στα HR Community Awards 2024 αναδεικνύει τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην εργασιακή φιλοσοφία, στις πρακτικές και στους νέους στόχους για την ορθολογική διοίκηση του γνωστού οργανισμού.
To πλάνο διαχείρισης
Σύμφωνα με το κείμενο του Βραβείου, η Κιβωτός του Κόσμου βραβεύτηκε για την υλοποίηση στοχευμένου, εμπεριστατωμένου και καινοτόμου Πλάνου Διαχείρισης Αλλαγών, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, σε μόλις 1,5 χρόνο.
Για την ακρίβεια, οι αλλαγές και καινοτομίες περιλαμβάνουν:
- Αποτελεσματική συμμόρφωση με την κείμενη εργατική νομοθεσία, το θεσμικό πλαίσιο για την Παιδική Προστασία, και τις σύγχρονες τάσεις στην διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού.
- Δημιουργία και εφαρμογή Πολιτικών Παιδικής Προστασίας, Πρωτοκόλλων και Κανονισμών.
- Στελέχωση και Onboarding νέων συναδέλφων και εφαρμογή νέας Φιλοσοφίας Επιλογής Προσωπικού
- Αναδιάρθρωση Οργανωτικής Δομής & Μισθολογικών Κλιμακίων
- Αναβάθμιση της Εσωτερικής Επικοινωνίας, του Feedback Culture και των Διαδικασιών Αξιολόγησης στον οργανισμό
- Wellbeing Παιδιών & Εργαζομένων στην Κιβωτό σε όλη την Ελλάδα
Reskilling and Upskilling παιδιών και εργαζομένων μέσα από προγράμματα, εκπαιδεύσεις και συμμετοχή σε κλαδικά και επαγγελματικά δίκτυα.
Με ταχύτητα sprint
Το Χρυσό Βραβείο για την Κιβωτό του Κόσμου παρέλαβαν ο διακεκριμένος παιδίατρος και μέλος ΔΣ του οργανισμού Ιωάννης Παπαδάτος, η γενική διευθύντρια Μαρία Χατζηνικολάκη και ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού Δημήτρης Σταυρόπουλος.
Ο Ιωάννης Παπαδάτος παραμένει πολύτιμος και διότι υπήρξε διευθυντής της εντατικής στο Παίδων.
Η γενική διευθύντρια παρατήρησε ότι «διανύουμε μαραθώνιο με ταχύτητα sprint».
Ενώ ο Δημήτρης Σταυρόπουλος επισήμανε ότι «η σταδιακή αύξηση της ικανοποίησης των εργαζομένων και το κλίμα συνεργασίας που βελτιώνεται καθημερινά, ορίζουν ένα νέο εργασιακό περιβάλλον, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ανθρώπων μας και τις συνθήκες που προστάζει το όραμα προσφοράς μας στην Παιδική Προστασία».
Έγκριτα μέλη
Γνωστό τοις πάσι το φιλανθρωπικό έργο που έχει χαράξει η Αλεξάνδρα Μαρτίνου. Ξεκίνησε ως ιδρυτικό μέλος στην ένωση Μαζί για το Παιδί (και πιο πριν από αυτό) και παραμένει πρόεδρός της.
Μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Μαζί για το Παιδί Ιωάννη Παπαδάτο, στην Κιβωτό του Κόσμου συμμετέχουν και άλλα έγκριτα μέλη όπως ο Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο Ανδρέας Ζομπανάκης, πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά».
Βέβαια το ΔΣ παραμένει προσωρινό.
Γρήγορο ιστορικό
Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου ανέλαβε τον κρίσιμο αυτό ρόλο τον Νοέμβριο του 2022 ύστερα από υπουργική απόφαση και με δεδομένη την επιτυχία της στο Μαζί για το παιδί. Το σκάνδαλο που είχε μόλις ξεσπάσει αναφερόταν σε κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος ανηλίκων που διέμεναν στον φορέα. Είχε αποφασιστεί η αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κιβωτού του Κόσμου από προσωρινή διοίκηση με θητεία ενός έτους.
Όμως, η θητεία της Αλεξάνδρας Μαρτίνου ανανεώθηκε ύστερα από έναν χρόνο (το Νοέμβριο του 2022) με απόφαση της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη.
Με την ολοκλήρωση έξι μηνών, η Αλεξάνδρα Μαρτίνου και το ΔΣ δημοσιοποίησαν την Αναφορά Προόδρου (Νοέμβριος 2022 – Μάιος 2023) με τα αποτελέσματα των εργασιών τους.
Η οικονομολόγος του πραγματισμού
Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου έχει δηλώσει ότι «φιλανθρωπία σημαίνει να γνωρίζεις σε βάθος την κοινωνία… Πήραμε χορηγία από μια εταιρεία για είδη προσωπικής υγιεινής. Ακούγεται περίεργο και όμως υπάρχουν κορίτσια σήμερα στην Ελλάδα που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν το προϊόν αυτό και τις δύσκολες ημέρες δεν πηγαίνουν στο σχολείο τους.
Όταν ασχολείσαι με το δικό μας πεδίο βλέπεις, ακούς και μαθαίνεις πράγματα που αν και αυτονόητα στη συνείδησή μας, σκοντάφτουν στην σκληρή πραγματικότητα».
Φύσει ορθολογίστρια, πραγματίστρια (και οικονομολόγος στις σπουδές), η Αλεξάνδρα Μαρτίνου διατηρεί στενές επαφές με την πρώτη ύλη της οικονομίας, δηλαδή τον Άνθρωπο, παρότι αποτελεί μέρος της ισχυρής ναυτιλιακής οικογένειας.
Σπίτια Φιλοξενίας και Προγράμματα Κοινότητας
Στην Κιβωτό του Κόσμου λειτουργούν σήμερα επτά Σπίτια Φιλοξενίας στον Πειραιά, την Αθήνα, το Βόλο, την Καλαμάτα, τη Χίο, την Κόνιτσα και την Πωγωνιανή. Επιπλέον υπάρχουν δύο Μονάδες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για παιδιά ηλικίας 18 και άνω.
Παράλληλα, στην έδρα της Κιβωτού στον Κολωνό υλοποιούνται Προγράμματα Κοινότητας που αφορούν την πρόληψη και κοινωνική παρέμβαση σε ευάλωτες οικογένειες.
Παρέχουν δωρεάν ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες και εργασιακή συμβουλευτική. Επίσης λειτουργεί Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παιδικό Σταθμό, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, και Ενισχυτική Διδασκαλία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέα Οδός – Κεντρική Οδός: Motorway Company of the Year για 2η συνεχή χρονιά στα Mobility Awards 2024
- Porsche turbo: 50 χρόνια εξέλιξης!
- Βασίλης Πατέρας: Η αγάπη του για τη θάλασσα προσφορά για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού
- ΕΛΓΑ: Την Παρασκευή πιστώνει αποζημιώσεις ύψους 1.236.619,08 ευρώ για Daniel,Elias – Κατέβαλλε 3,5 εκατ. ευρώ για εκκαθαρίσεις του 2021