ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Φτωχότερο είναι από σήμερα (4/10) το ελληνικό μπάσκετ, καθώς άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 78 ετών ο Γιάννης Ιωαννίδης.
Ο «Ξανθός», όπως ήταν το προσωνύμιο του στους πάγκους, συνέδεσε το όνομά του με τον Άρη Θεσσαλονίκης, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής της μεγάλης ομάδας των Νίκου Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη (1978-79 και 1982-1990) που έβαλε το άθλημα στα σπίτια των Ελλήνων τη δεκαετία του 80.
Από το 1991 έως το 1996 διετέλεσε προπονητής του Ολυμπιακού, ακολούθησε η θητεία στην ΑΕΚ (1996-98) για να επιστρέψει στον Ολυμπιακό (1999-2000). Ο Γιάννης Ιωαννίδης ασχολήθηκε και με την πολιτική και διετέλεσε υφυπουργός Αθλητισμού.
Είχε γεννηθεί στις 26 Φεβρουαρίου 1945. Ο Γιάννης Ιωαννίδης τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε από άνοια.
Σε συλλογικό επίπεδο ως προπονητής κατέκτησε 12 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 8 με τον Άρη (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990) και 4 με τον Ολυμπιακό (1993, 1994, 1995, 1996), 6 Κύπελλα Ελλάδας: 5 με τον Άρη (1985, 1987, 1988, 1989, 1990) και 1 με τον Ολυμπιακό (1994).
Επίσης κατέκτησε 3 φορές τη δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα Ελλάδας (Άρης το 1984, Ολυμπιακός το 1992 και ΑΕΚ το 1997), ενώ υπήρξε 2 φορές φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας (Άρης το 1984 και ΑΕΚ το 1998). Υπήρξε επίσης προπονητής στον Γ.Σ. Λάρισας (1979-81).
Δεν κατάφερε, ωστόσο, να κατακτήσει κανέναν ευρωπαϊκό τίτλο, παρ’ ότι βρέθηκε 6 φορές στο φάιναλ φορ της Euroleague. Τις πρώτες 3 φορές με τον Άρη επί 3 συνεχόμενα χρόνια (1988, 1989, 1990) δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, ενώ το κατάφερε τις επόμενες 3 φορές (το 1994 και το 1995 με τον Ολυμπιακό και το 1998 με την ΑΕΚ), γνωρίζοντας όμως και τις 3 φορές την ήττα στον τελικό.
Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, ισχυρογνώμων και απόλυτος, έντονα προληπτικός και βαθιά θρησκευόμενος, παρά την τάση να ρίχνει «Παναγίες» στους παίκτες του στα τάιμ άουτ, ο Ιωαννίδης αναγνωρίζεται ως ο καθοδηγητής της μεγάλης ομάδας του Άρη της δεκαετίας του 1980, που βοήθησε πολύ στο να αγαπήσουν οι Έλληνες το μπάσκετ.
Στον Ολυμπιακό, ήταν ο αγαπημένος προπονητής του Σωκράτη Κόκκαλη, ακριβώς λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης διετέλεσε Ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ανδρών, σε δύο διαστήματα 1980-81 και 2002-2003.
Από τις εκλογές του 2004 μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο Γιάννης Ιωαννίδης κατείχε θέση βουλευτή στην Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009.
Μετά την επανεκλογή του το 2009, άσκησε τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, ως τον Ιούνιο του 2013.
Διετέλεσε μεταξύ άλλων μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, της Υποεπιτροπής για την Παρακολούθηση θεμάτων Αθλητισμού, της Διαρκούς Επιτροπής Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διαμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Εγγυήσεων Διαφάνειας στον Αθλητισμό, καθώς και της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Του είχαν απονεμηθεί πολλές διακρίσεις, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, από νομικά και φυσικά πρόσωπα και πλήθος άλλους φορείς. Ανάμεσα στις διακρίσεις του προεξέχουσα θέση κατέχει η βράβευση του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που φέρει τον τίτλο HOMO HELLENICUS.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο αποχαιρετισμός του πρωθυπουργού στον Γιάννη Ιωαννίδη
Σε ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός αναφέρει:
«Με θλίψη αποχαιρετώ τον Γιάννη Ιωαννίδη. Τον παλαιό βουλευτή και υπουργό της παράταξής μας, αλλά και τον αθλητή και προπονητή που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.
Ο θρυλικός «ξανθός» έχασε, δυστυχώς, την πιο μεγάλη μάχη. Θα διεκδικεί, όμως, πάντα τη «ρεβάνς» στη μνήμη όλων μας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του.»
Συλλυπητήρια ανακοίνωση της ΕΟΚ
Στη συλλυπητήρια ανακοίνωσή της η ΕΟΚ αναφέρει:
«Μια σημαντική προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ, ένας άνθρωπος που έζησε στο άθλημα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως αθλητής και προπονητής και είχε καθοριστική συμβολή σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας του στην Ελλάδα, έφυγε σήμερα από τη ζωή.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο “ ξανθός” όπως έμεινε γνωστός στο πέρασμα των χρόνων, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΚ και ο πρόεδρο Ευάγγελος Λιόλιος εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε διατελέσει δύο φορές στην καριέρα του προπονητής της Εθνικής ανδρών, στην οποία είχε συμμετάσχει και κατά τη διάρκεια της αθλητικής του καριέρας. Συνέδεσε το όνομά του με τον Άρη, διέγραψε ξεχωριστή διαδρομή με τον Ολυμπιακό, αλλά και στο πιο σύντομο πέρασμά του από την ΑΕΚ, ενώ είχε προπονήσει ακόμα τον Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε εκλεγεί βουλευτής και διατελέσει και Υφυπουργός Αθλητισμού».
Γκάλης: Έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος, ένας μεγάλος αδερφός
Με μια συγκινητική ανάρτηση, ο Νίκος Γκάλης αποχαιρετά τον Γιάννη Ιωαννίδη, που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Αμφότεροι έζησαν μεγάλες επιτυχίες και κατέκτησαν πολλούς τίτλους τη δεκαετία του ’80, συνυπάρχοντας στον σπουδαίο Άρη της εποχής.
Αυγενάκης για Ιωαννίδη: Μία από τις ιστορικότερες μορφές του ελληνικού μπάσκετ δεν βρίσκεται πια μαζί μας
Για το θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε:
«Μία από τις πιο ιστορικές μορφές του ελληνικού μπάσκετ, ένας θρύλος του ελληνικού αθλητισμού, δεν βρίσκεται πια μαζί μας. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ως προπονητής, συνέδεσε το όνομά του με τον σπουδαίο Άρη της δεκαετίας του ’80, οδήγησε την ομάδα του Ολυμπιακού σε μεγάλες δόξες τη δεκαετία του ’90, ενώ, μεταξύ άλλων, διετέλεσε και προπονητής της «επίσημης αγαπημένης».
Πέραν της επιτυχημένης καριέρας του στους μπασκετικούς πάγκους, ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε επί σειρά ετών Βουλευτής με τη ΝΔ, ενώ κατείχε επί δύο έτη τη θέση του Υφυπουργού Αθλητισμού. Συνυπήρξαμε στα έδρανα της Βουλής, με τις πορείες μας να έχουν κοινό παρονομαστή το καλό της αθλητικής μας οικογένειας.
Ο «Ξανθός», όπως επικράτησε να αποκαλείται στον μπασκετικό κόσμο, έγραψε τη δική του ιστορία και δικαίως ανήκει στο πάνθεον της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, ενώ άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του και στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».
ΚΑΕ Άρης: «Πού πας Ξανθέ; Ο Άρης δεν θα είναι αυτός που είναι χωρίς εσένα»
Με φορτισμένη συναισθηματικά ανάρτηση εκφράστηκε για την απώλεια σήμερα του Γιάννη Ιωαννίδη η ΚΑΕ Αρης. Οι «κιτρινόμαυροι», μέσω της επίσημης σελίδας του στο διαδίκτυο, ανέφεραν:
«Πού πας, «Ξανθέ»; Πού πας, «Ξανθέ»; Εσύ που έκανες τον Άρη Αυτοκράτορα; Ανίκητο; Πώς να καλύψουμε τέτοιο κενό; Πού πας, Γιάννη Ιωαννίδη; Πώς θα είναι ίδιος ο Άρης χωρίς εσένα στη ζωή;
Σήμερα δε θρηνούμε απλά την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας του Άρη. Σήμερα θρηνούμε την απώλεια του ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ. Ο Αρης δεν θα ήταν αυτός που είναι χωρίς εσένα. Ο Άρης δεν είναι και δε θα είναι αυτός που είναι χωρίς εσένα.
Αλλά μην ανησυχείς… Η παρακαταθήκη που άφησες θα είναι ζωντανή στους αιώνες των αιώνων. Ο Αρης που έβαλε το μπάσκετ στα σπίτια όλης της Ελλάδας, ο Άρης που ένωσε όλη την Ελλάδα, ο Αρης που έκλεινε μαγαζιά, κινηματογράφους και θέατρα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας κάθε Πέμπτη, είναι ο δικός σου Αρης. Το δικό σου δημιούργημα.
Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου, μέγιστε. Η «Dream Team» Άρη Παραδείσου βρήκε τον ιδανικό κόουτς. Κι εκεί, «γκάζια» θα τους βάζεις… Γιατί η νίκη ήταν, είναι και θα είναι συνώνυμό σου… »
ΚΑΕ Ολυμπιακός: «Αναμορφωτής της ομάδας μας ο Γιάννης Ιωαννίδης»
«Αναμορφωτής της ομάδας μας ο Γιάννης Ιωαννίδης» αναφέρει στη συλλυπητήρια ανακοίνωσή της η ΚΑΕ Ολυμπιακός:
«Η «ερυθρόλευκη» οικογένεια θρηνεί μια τεράστια απώλεια. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο αναμορφωτής του μπασκετικού Ολυμπιακού, δεν είναι πια κοντά μας. Ο σπουδαίος προπονητής, που λατρεύτηκε από τους φίλους της ομάδας μας όσο λίγοι και έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στο Ελληνικό μπάσκετ, άφησε σήμερα (04/10) την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών.
Ο «Ξανθός», όπως τον αποκαλούσαν, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 26 Φεβρουαρίου 1945 και η μεγάλη του αδυναμία (μετά την κόρη του), ήταν η πορτοκαλί μπάλα.
Ξεκίνησε ως παίκτης στον Άρη, όμως, πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε πως η προπονητική του ταίριαζε καλύτερα. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1978 από τον Άρη, με τον οποίο στην δεκαετία του ’80 μεγαλούργησε!
Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε δώδεκα πρωταθλήματα Ελλάδος (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990), πέντε Κύπελλα Ελλάδος (1985, 1987, 1988, 1989, 1990) και την οδήγησε σε τρία σερί φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (1988, 1989, 1990).
Το 1991 είπε το μεγάλο «ναι» στην πρόταση του Ολυμπιακού, μετακόμισε στο «Λιμάνι» και άρχισε να «χτίσει» την παντοκρατορία των «ερυθρολεύκων»! Με την ομάδα μας κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδος (1993, 1994, 1995, 1996) και ένα Κύπελλο Ελλάδος (1994), ενώ την οδήγησε και σε δύο φάιναλ φορ (1994, 1995).
Με την ΑΕΚ, στον πάγκο της οποίας «έκατσε» από το 1996 ως το 1998, δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τίτλο, ωστόσο, το 1998 την «έφτασε» ως το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Υπήρξε επίσης προπονητής της Λάρισας (αμέσως μετά την πρώτη του θητεία στον Άρη) και της Εθνικής ομάδας. Μετά την δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό (1999-2000), εγκατέλειψε την προπονητή και ασχολήθηκε με την Πολιτική.
Από τις εκλογές του 2004, μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, κατείχε θέση βουλευτή στην Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009. Μετά την επανεκλογή του το 2009, άσκησε τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας.
Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, ως τον Ιούνιο του 2013.
«Ποτέ μην έρθει η στιγμή να αφήσεις το Λιμάνι, θα σε αγαπάμε μια ζωή Ιωαννίδη Γιάννη…», του τραγουδούσαν οι φίλοι του Ολυμπιακού. Πλέον, θα σε αγαπάμε ως την αιωνιότητα κόουτς.
Καλό ταξίδι… »
Διαβάστε επίσης:
Αχιλλέας Μπέος: Κατατέθηκε μήνυση κατά του δημάρχου Βόλου
Οικονόμου: Καμία εγκληματική δραστηριότητα από δίκτυα διεθνή ή εγχώρια δεν μένει ανεξιχνίαστη
Μπάιντεν: Νέα μέτρα για την ελάφρυνση του φοιτητικού χρέους
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike